4 minuty čtení

Fiasko, nebo geniální marketing? Tesla představila vůz s nerozbitým sklem, které se rozbilo

Jakmile v tom má prsty Elon Musk, musí to být něco extra. Nejinak tomu bylo u představení nového vozu Tesly. Takový elektrický pick-up, jaký v pátek Musk představil, asi nikdo nečekal. Cybertruck zaujal úplně vším, včetně rozbitého okna.

Už podle prvního nahlédnutí do konceptu plánovaného elektrického pick-upu jsme mohli čekat něco zvláštního, nového a jiného. Konkrétní představu ale neměl nikdo a potom, co Tesla několikrát odložila plánované představení vozu, byli všichni napjatí, co nás čeká.

Ve čtvrtek večer u americké centrály Tesly vystoupil na osvětlené pódium sám Elon Musk a začal svou úvodní řeč. Mluvil o tom, že nákladní automobily jsou stejné už po velmi dlouhou dobu. Titulek za ním hlásal, že jsou stejné už 100 let. A to se evidentně Musk rozhodl změnit, protože pak představil svůj Cybertruck a svět byl opět rozdělen.

Cybertruck poprvé nejen ve vizualizaci. Zdroj: teslarati.com

Hned, jakmile vůz najel na pódium, bylo jasné, že se Musk a jeho tým inovace rozhodně nebojí. Z vozu s ostrými obrysy vyskočil šéfdesigner Franz von Holzhausen a několik dalších lidí v lehce cyberpunkových oděvech.

Vůz je vybaven téměř nerozbitným exteriérem (viz video na konci článku), protože je vyroben z rolované nerezové oceli. Doplněn je „nerozbitnými“ skly, které by údajně měly být i neprůstřelné. Porovnání s obyčejným sklem dopadlo dobře, ale při názorné ukázce na reálném modelu Holzhausen rozbil obě skla, na kterých test provedl. Nutno podotknout, že na ně házel ne zrovna malou kovovou kouli. Nicméně i s takovou situací si Musk poradil a zavtipkoval:

„Možná to bylo trochu moc těžké.“

A pak dodal:

„Prostor pro zlepšení.“

Rozbitá nerozbitná skla. "Aspoň to neprošlo skrz," komentoval situaci Musk

Skla nechme být, ty jistě Tesla ještě vyřeší, a i kdyby ne, pořád jsou pevnější než obyčejná okna v autech. Zpět k Cybertrucku. Korba vozu je plně uzavíratelná a naložit na ni můžete náklad o hmotnosti 1,5 tuny. A dalších 6 tun nákladu můžete připojit za Cybertruck. Díky kombinaci vysokého výkonu a lepší kapacity baterie dokáže vůz i s takovým nákladem ujet slušnou vzdálenost a to jak na silnici, tak i v terénu, kde je užitelné adaptabilní odpružení, kterým je Cybertruck vybaven.

Výkon, dojezd a cena

Tesla to s kapacitou baterie i výkonem myslí vážně a to je vidět i z představeného Cybertrucku, který se bude prodávat ve třech různých variantách.

1) Single Motor RWD

  • Jeden motor
  • Zadní náhon
  • Zrychlení 6,5 vteřiny (na rychlost zhruba 100 km/h)
  • Dojezd 400 kilometrů
  • Cena: 39 900 dolarů

2) Dual Motor AWD

  • Dva motory
  • Náhon na všechny kola
  • Zrychlení 4,5 vteřiny
  • Dojezd 480 kilometrů
  • Cena 49 900 dolarů

3) Tri-Motor AWD

  • Tři motory
  • Náhon na všechny kola
  • Zrychlení 2,9 vteřiny
  • Dojezd 800 kilometrů
  • Cena: 69 900 dolarů

Ke každému z modelů je možné dokoupit za 7 tisíc dolarů funkci Autopilota. Produkce první a druhé varianty by měla začít od druhé poloviny roku 2021. Třetí, nejvýkonnější, varianty od konce roku 2022. Stále se tak máme na co těšit.

Interiér

Vskutku futuristický vzhled nabízí pohled do útrob vozu, kde nalezneme prostor pro šest osob, přičemž by přední prostřední sedadlo mělo být odnímatelné. Kromě volantu a samozřejmé panoramatické střechy se v interiéru nachází už jen velký středový displej.

Futuristický interiér

Myslel to vážně?

Trochu se nemohu ubránit otázce, zda to vše bylo myšleno vážně. Nechce se mi věřit tomu, že by Musk dopustil, aby při představení jeho nového vozu nevydržela nerozbitná skla testování před přítomnými diváky. Jako kdyby pak chtěl říci „to byl vtip“ a představil by skutečnou variantu nového vozu. 

To se ale nestalo, takže zde máme Cybertruck, tak jak ho vidíme na vizualizacích a na snímcích. Dalším řešením, které mě napadá, je možnost, že jde o marketingový tah. Sice by to bylo trochu nevšední, ale u Muska by se nebylo čemu divit a v dnešní době by to také nebylo nic převratného.

Zda to byl záměr nebo skutečná chyba, se třeba jednou dozvíme. Co na něj říkáte? Podělte se prosím v komentáři o vaše dojmy. Já osobně si umím představit jezdit takovým vozem. A především se mi líbí jednoduchost interiéru, která sice v porovnání s dnešními vozy působí dost futuristicky, ale zvykli jsme si na chytré telefony bez tlačítek, zvykneme si i na jednoduchý interiér vozů.

 

 

 

#tesla #elonmusk #musk #cybertruck #pickup #prezentace

Hodnocení: +17
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.