4 minuty čtení

Ranní zprávy 5.12.2019: Dotace 200 tisíc na elektromobil, další zadlužený rozpočet a historicky největší IPO

Pravidelný ranní souhrn toho nejdůležitějšího z byznysu za předešlý den.

Dobré ráno, tento týden se objevilo hned několik zpráv, které varovaly, že se velké automobilové koncerny celosvětově připravují v rámci přechodu na elektromobilitu zrušit desetitisíce pracovních míst. Nový segment přirozeně vytvoří místa nová, ale řadu zaměstnanců zřejmě čeká úplná rekvalifikace. Ohledně elektromobilů zaujala také zpráva, že sousední #Slovensko zavede na jejich nákup jednu z největších dotací v Evropě, v přepočtu 200,000 Kč. Kdy se nějaké zajímavější dotace dočkáme my? A kdybyste si dnes měli koupit nové auto, zvažovali byste už elektromobil? Úspěšný den s Warengo!

-----

Partnerem newsletteru je Bavard Languages, specialista na kvalitní jazykové a studijní pobyty v zahraničí. Chci vědět víc!

-----

Slova dne

„Připravili jsme kvalitní a vyvážený návrh, který přináší rekordní investice do potřebných projektů, školství, vědy a výzkumu a do všech dalších oblastí, kde se to naší zemi v budoucnu vrátí. Pokračuje ve splácení palčivých dluhů minulých vlád a otevírá cestu k dalšímu zlepšení životní situace dvou a půl milionů seniorů.“ - Alena Schillerová

Sněmovna úspěšně schválila státní #rozpocet pro příští rok. Smutné je na něm to, že se vláda opět neobejde bez #schodek 40 miliard korun. Jinými slovy bude i příští rok navzdory rekordní nezaměstnanosti a dobré ekonomice hospodařit nad své poměry. Škoda.

-----

Číslo dne

25,600,000,000 $

#SaudiAramco oficiálně uskutečnilo největší #IPO v historii, když během své veřejné nabídky akcií vybralo rekordních 25,6 miliardy dolarů. Tím překonalo 5 let starý rekord Alibaby, které během svého IPO vybrala 25 miliard dolarů.

-----

Vítěz a poražený

RH +13.38 % (233.14 USD)

Prodejce luxusního nábytku #RestorationHardware, který se nedávno stal novou součástí portfolia Warrena Buffetta, svými příjmy v #Q3 překonal očekávání a zlepšil svůj výhled pro příští rok. Akcie zareagovaly silným růstem.

Sage Therapeutics -59.67 % (60.18 USD)

Investoři společnosti #SageTherapeutics zažili noční můru každého investora. Nadějné antidepresivum vyvíjené firmou nedokázalo v kriticky důležitém klinickém testu dosáhnout požadovaných výsledků. Následoval slušně řečeno brutální výprodej.

-----

Burza

#WallStreet si včera vzala oddechový den. Hlavní akciové indexy se během dne držely spíš v mínusu, ale před zavřením se stihly dotáhnout prakticky na nulu. Investoři jsou již po několikáté v pozici, kdy netuší, jak se bude nadále vyvíjet obchodní válka s Čínou.

Pro více informací sledujte Investujeme.czFXstreet.cz či analytika Štěpána Křečka.

-----

Bleskově

Česká republika zaznamenala poprvé za 30 let meziročně pokles leteckého provozu. Během letošní hlavní sezóny od května do října dispečeři zaznamenali 522,000 vzletů, přistání či přeletů, což je o 2,2 % méně než loni.

Analýza britské společnosti Fair Tax Mark zjistila, že američtí technologičtí giganti #Amazon, #Facebook, #Google, #Netflix, #Apple a #Microsoft díky svému nepřehlednému účetnictví a odklonu příjmů do daňových rájů celkem na daních dluží 100 miliard dolarů. #dane

Francouzská centrální banka chce v příštím roce zahájit pilotní projekt své vlastní kryptoměny. Cílem je zajistit Francii suverenitu v konkurenci ostatních mezinárodních digitálních měn. #francie #kryptomena

Prodejce fitness vybavení #Peloton, který letos vstoupil na burzu, čelí kritice kvůli nové předvánoční #reklama na svůj prémiový rotoped, která je údajně "sexistická" a "dystopická".

#Airbus během listopadové Dubai Airshow dohodl nové zakázky na dodání 222 nových letadel. Výrobce, který letos zřejmě vyhraje nad svým největším konkurentem #Boeing, chce letos klientům celkem dodat 860 nových letadel.

Pro více zpráv ze světa byznysu sledujte účty IHNED.czE15.cz či Euro.

-----

Chcete vědět víc?

Zaregistrovaní uživatelé dostávají tento newsletter s mnoha dalšími zajímavostmi do svého emailu každé všední ráno v 7.00. Díky tomu získávají informační náskok a lepší orientaci v byznysu. Přidejte se.

#warengo #zpravy #byznys #newsletter

Hodnocení: +14
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.