4 minuty čtení

Ranní zprávy 02.12.2019: Babiš prý ve střetu zájmů, Německo zlikviduje černé uhlí a Esports na burze

Pravidelný ranní souhrn toho nejdůležitějšího z byznysu za pátek a uplynulý víkend.

Dobré ráno, prosinec je tady a s ním i neúprosně se blížící Vánoce (nebyly náhodou nedávno?). Nadchází tak období bilancování uplynulého roku a možnosti trochu si přes svátky odpočinout. Pokud to letos s odpočinkem myslíte vážně, koukněte na těchto pár tipů, které vám pomohou zajistit, abyste na svůj byznys o Vánocích nemuseli každou chvíli myslet. Úspěšný vstup do nového týdne s Warengo!

-----

Partnerem newsletteru je Bavard Languages, specialista na kvalitní jazykové a studijní pobyty v zahraničí. Chci vědět víc!

-----

Slova dne

„Je zcela absurdní, že Brusel vykládá český zákon, navíc úplně nesmyslně, když zákon ,lex Babiš' byl namířen pouze proti mně s cílem vyštvat mě z politiky. Lex Babiš jsem dodržel, postupoval jsem přesně podle něj, vložil jsem firmu do svěřenských fondů.“

Andrej #Babis se včera musel bránit výsledkům závěrečné zprávy auditu Evropské unie, který zkoumal jeho možný střet zájmů. Výsledek auditu zatím nebyl zveřejněn, ale dle prvních náznaků se v něm píše, že se Babiš ve střetu zájmů nachází.

-----

Číslo dne

2027

Německá vláda zvýší razanci, s jakou se bude v zemi snažit postupně uzavírat černouhelné elektrárny. Od roku 2027 již vláda tyto #elektrarny plánuje uzavírat nejen nuceně, ale navíc i bez možnosti žádat o kompenzace pro jejich provozovatele. #ekologie #uhli #nemecko

-----

Vítěz a poražený

Peloton +9.55 % (35.23 USD)

Fitness společnost #Peloton, která na burzu vstoupila teprve před necelým měsícem, v pátek díky silným prodejům během #BlackFriday přidala téměř 10 %, vyrostla na nová historická maxima a valuace společnosti se přiblížila 10 miliardám dolarů.

DNB ASA -8.20 % (16.69 USD)

Největší norská banka #DNB čelí vyšetřování policie poté, co ji islandská rybářská společnost využila pro praní špinavých peněz, které měly pocházet až z Namibie. Cílem vyšetřování je, zda se banka nedopustila nějakých trestných činů.

-----

Burza

#WallStreet týden sice celkově uzavřela v plusu, ale poslední seance se nesla především ve znamení červených čísel. Investoři mají obavy z diplomatického sporu USA a Číny ohledně protestů v Hongkongu. Index #PX zažil nejlepší listopad ve své historii.

Pro více informací sledujte Investujeme.czFXstreet.cz či analytika Štěpána Křečka.

-----

Bleskově

#MonetaMoneyBank má v plánu od finanční skupiny #Wustenrot koupit její stejnojmennou stavební spořitelnu a hypotéční banku. Moneta by dohodu o koupi ráda podepsala ještě letos, akvizicí chce rozšířit svou působnost v retailovém bankovnictví.

Mezi burzovní investory míří vůbec poprvé esportová organizace. Dánský tým #Astralis Group se chystá na své historické #IPO, které proběhne 9. prosince a dostane na burzu poprvé firmu z rychle rostoucí branže #Esports.

Česká republika o 42 milionů korun navýší svůj příspěvek do rozpočtu Severoatlantické aliance (#NATO). Nově tak budeme alianci platit více než 620 milionů korun. Navýšení členského poplatku nyní čeká na souhlas od vedení státu. #CR

Proměna automobilového průmyslu pokračuje. Německý výrobce aut #Daimler plánuje v rámci svého přechodu na #elektromobily celosvětově zrušit na 10 tisíc pracovních míst. Automobilový průmysl dle společnosti prochází největší transformací ve své historii.

▶ Růst indické ekonomiky během posledních tří let klesl z 9 na 4,5 %, tedy o polovinu a na nejnižší hodnotu od začátku roku 2013. Krizi zažívá zejména výrobní průmysl, který v Q3 klesl o 1 % oproti růstu o 6,9 % v loňském roce. #indie #ekonomika #hdp

Pro více zpráv ze světa byznysu sledujte účty IHNED.czE15.cz či Euro.

-----

Chcete vědět víc?

Zaregistrovaní uživatelé dostávají tento newsletter s mnoha dalšími zajímavostmi do svého emailu každé všední ráno v 7.00. Díky tomu získávají informační náskok a lepší orientaci v byznysu. Přidejte se.

#warengo #zpravy #byznys #newsletter

Hodnocení: +13
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.