4 minuty čtení

Matka Elona Muska musela mít 5 zaměstnání, aby se sama zvládla postarat o své 3 děti

Elon Musk dnes patří mezi nejbohatší lidi na světě. Vyrůstal ale v chudých poměrech a jeho matka musela mít několik zaměstnání, aby se po rozvodu o své děti dokázala postarat.

Elon Musk se narodil v roce 1971 jako nejstarší ze tří sourozenců (Elon, Kimbal a Tosca). Už když mu bylo osm let, se ale jeho rodiče rozvedli. Elonova matka Maye náhle zůstala na tři děti úplně sama. Jak Elon na otce vzpomíná? Pro Rolling Stone se vyjádřil jednoduše: „Byl to hrozný člověk.“ Pocházel ale z bohatého prostředí, byl to inženýr a o rodinu se staral. Nyní to vše bylo na Maye.

„Každý, kdo mě zná, říká, že mi můj život nezávidí,“ říká Maye a dodává, že si prošla opravdu těžkými časy. Platit střechu nad hlavou, jídlo a další účty pro sebe a tři děti je opravdu náročné. Maye říká, že musela počítat doslova každou korunu a velmi důsledně šetřit.

Pro Forbes Maye řekla, že měla pět různých zaměstnání, aby se uživila a postarala o rodinu. Ještě než měla děti, získala praxi v modelingu, která se jí velmi hodila, protože se k tomu teď mohla vrátit. Díky svému předchozímu pilnému studiu mohla také pracovat jako výzkumný pracovník na univerzitě. Dále dvakrát týdně učila výživu na vysoké škole, k tomu již zmiňovaný modeling a ještě různé rozhovory a přednášky a také soukromá praxe.

Odchod Errola (Elonův otec) od rodiny měl dopad nejen na Maye, ale i na všechny tři potomky, kteří museli velmi tvrdě pracovat, aby dosáhli svých cílů. Pro Huffington Post Maye řekla: „Chudoba vás naučí pracovat opravdu tvrdě.“

Nějakou základní podporu Maye získala od své sestry Kaye. Stále ale vzpomíná na každodenní maličkosti a potíže. Například zmiňuje situaci, kdy jedno z jejích dětí vylilo mléko a začalo plakat. Maye ho začala utěšovat a řekla mu, aby neplakalo nad rozlitým mlékem. Jenže ono plakalo, protože si uvědomovalo, že si ten den nemohou dovolit koupit další.

Maye balancovala mezi všemi svými zaměstnáními. Označuje to jako „krušné časy“, ale dodává, že hlavní bylo, že všichni byli zdraví. A také si cení toho, že se děti chovaly dobře a pomáhaly.

Když bylo Elonovi 17 let, přestěhoval se ze své rodné Jihoafrické republiky do Kanady, kde začal studovat vysokou školu. Žil na farmě u bratrance své matky. O rok později se do Toronta přestěhovala Maye s patnáctiletou dcerou Toscou. Společně už i s Elonem žili v pronajatém bytě.

I na jídlo měli velmi omezený rozpočet. Maye vzpomíná, že jedním z jejích klientů byl řezník, který jí jednou za měsíc dal hovězí pečeni. Ona ji rozdělila na čtyři kusy. Tři dala zmrazit a jeden uvařila. Tím zajistila, že aspoň jednou týdně mohli mít k jídlu maso.

Díky své houževnatosti a píli se Maye v Kanadě stala prezidentkou Consulting Dietitians of Canada a značně tuto organizaci rozšířila. Časem rozšířila i svou praxi ve výživě a mohla si dovolit zaměstnat další výživové poradce.

Dnes jsou Elon, Kimbal i Tosca úspěšní podnikatelé. Lidé se ptají, kde Maye brala celé ty roky, co se o ně téměř sama starala, motivaci. Sama říká, že největší motivací bylo jednoduše to, že chtěla přežít. Nyní je jí 71 let a stále se objevuje na titulních stránkách časopisů. Už to ale nedělá proto, že musí, ale proto, že chce. Na svém Instagramu uvedla, že "práce vás udržuje mladé".

 

#musk #elonmusk #mayemusk #chudoba #prace #zamestnani #modeling #rodina

Hodnocení: +16
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.