5 minut čtení

Startupový mentor ze Silicon Valley dává 5 jednoduchých rad, jak založit úspěšnou společnost

Investor a mentor startupů dává pět až překvapivě jednoduchých rad, jak založit úspěšnou společnost v Silicon Valley. Kolik z nich zvládnete uplatnit ve vašem byznysu?

Mnoho mladých podnikatelů nebo studentů sní o tom, že udělají skvělou kariéru v Silicon Valley. Kolik z nich to dokáže uskutečnit? Desetina? Procento? Promile? Nebo ještě méně? Přesné číslo není důležité, ale shodneme se na tom, že je to opravdu málo.

Některé startupy a společnosti skončí už na tom, že nemají zajištěné financování nebo nemají promyšlený koncept, jak budou fungovat. Možná by dokázaly uspět v malém městě, ale Silicon Valley je místo s jinými pravidly. Tady padají hlavy. Kvůli konkurenci jsou podmínky velmi tvrdé. A rozdíl mezi úspěchem a neúspěchem může být opravdu i v malé drobnosti.

Steffen Bartschat je investor a startupový mentor. Nečekejte složitá a překombinovaná doporučení, která nelze splnit. Bartschat dává pět úplně jednoduchých rad, které pomohou v Silicon Valley uspět a já věřím, že si z nich něco budete moci odnést i pro svůj byznys.

1) Buďte stále ve střehu

Jak každý ví, Silicon Valley leží v nejjižnější části San Francisca. A tato oblast se doslova hemží investory. Jsou zde všechny sorty lidí od bohatých po extrémně bohaté. Takoví, kteří chtějí investovat do společností jako Uber, Facebook nebo Twiter, ale i takoví, kteří investují do malých startupů. Pojem andělský investor vám asi nebude cizí.

Podle Bartschata zde číhají zajímavé šance doslova na každém kroku. Neočekávané příležitosti se vám mohou otevřít na grill party, ale i v kavárně nebo třeba ve výtahu. Jen musíte být neustále otevření a připravení. Mnohdy ty nejlepší věci přicházejí rychle a spontánně. Další startupová mentorka Katrin Schmidt radí každému podnikateli ostražitost zejména při jízdě výtahem. Prý bychom nevěřili, kolik zajímavých partnerství a spoluprací už vzniklo právě po cestě výtahy.

2) Přemýšlejte ve velkém

Jedna vlastnost je pro úspěch v Silicon Valley klíčová – sebevědomí. Neměla by to být arogance vůči druhým nebo přehnaná sebejistota, to ne. Investoři ale hledají milionovou myšlenku. Určitě nehledají skromnost.

Při schůzkách, prezentacích nebo jiných příležitostech musíte umět sebevědomě prodat sebe a svůj produkt. Klíčové je zvládnout se rychle dostat k věci, a pokud je to možné, například v případě prezentací, se dopředu obeznámit s cílovou skupinou a dalšími podmínkami, jako je dostupná technika nebo časové možnosti.

Podle již zmíněné Katrin Schmidt není nic špatného ani na nacvičování toho, co především chcete říci. Doporučuje nacvičit si hlavně úvod vaší řeči a její závěr. V obou případech by měl zaznít název vašeho projektu/společnosti a co nejúdernější popis v jedné větě. Na závěr je pak nutné vždy přidat kontaktní údaje.

3) Mluvte s lidmi

Spoluzakladatel startupu Lucid VR, Han Jin, říká, že chybou, která je společná pro mnoho mladých podnikatelů je až přílišné soustředí na dokonalost. Zamilují se do své technologie nebo do svého produktu. Většinou ale nakonec na trhu zákazníka nenajdou.

Pokud vyvíjíte produkt za zavřenými dveřmi, pak pravděpodobně neznáte skutečné problémy svých zákazníků a domnělých uživatelů vašeho produktu. Orientace na zákazníka je pro startup úplně vším.

Bartschat radí: Jděte ven. Opusťte kancelář i budovu. Nebudete úspěšní, když budete jen sedět u svého stolu. Mluvte s potenciálními zákazníky a snažte se vcítit do jejich potřeb. Na základě toho upravujte své hypotézy a svůj produkt nebo službu. Žádejte pravidelně o zpětnou vazbu a naslouchejte jí.

4) Dávejte, ať můžete přijímat

Konkurence je v Silicon Valley velmi tvrdá. Ale silná síť kamarádů, přátel, známých a partnerů vám pomůže jít vpřed. Kontakty se tam navazují poměrně rychle a ti nejúspěšnější z nich vždy umí velmi obratně těžit. Velkým pozitivem pro začínající podnikatele je tradice/kultura, které se říká „pay-it-forward“.

Funguje to tak, že zkušení investoři a zakladatelé společností vědí, jaké to pro ně samotné bylo v jejich začátcích, a tak rádi předávají své znalosti a navazují nové kontakty s druhými. Neznamená to nepřipravovat se na schůzky a doufat, že vám druzí budou chtít pomoci. Naopak, znamená to už od začátku přemýšlet, jak můžete být prospěšní pro druhé.

Najděte při konverzaci s každým člověkem něco, co máte společného a na čem můžete společně stavět. Až se s ním uvidíte podruhé, možná vás pozve na obchodní setkání a něco se z toho vyklube.

5) Nebuďte tajemní

O sebevědomí už jsme mluvili. A kromě něj je potřeba také osobní rozvoj. V tomto smyslu by to mělo znamenat ochotu se stále zlepšovat a učit se. A takový osobní růst vyžaduje ochotu otevřít se druhým.

Váš startupový nápad by neměl zůstat v naprosté tajnosti. To je častá chyba začínajících podnikatelů. Naopak je potřeba o něm při každé příležitosti mluvit s druhými lidmi. Získávat co nejvíce zpětné vazby a tu vyhodnocovat. Na jejím základě máte šanci svůj nápad vylepšovat i v oblastech, v nichž nejste silní.

#podnikani #startup #mentor #siliconvalley #uspech #spolecnost #konkurence #Bartschat

Hodnocení: +15
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.