6 minut čtení

Mysleli jste si, že vaši firmu spasí teambuilding? Jsou to vyhozené peníze, říká odborník

Firmy tohle asi neuslyší rády, ale teambuilding jako nástroj pro zlepšení týmové spolupráce nefunguje. Alespoň to tvrdí Carlos Valdes-Dapena, CEO firmy Corporate Collaboration Resources a autor knihy Lessons from Mars.

Bowling, společná večeře, výlet na hory, lezení po skalách, únikové hry, výjezd na raftech, paintball…firmy neustále přemýšlí, jakými aktivitami zabavit své zaměstnance, aby se naučili lépe spolupracovat a přinesli firmě více zákazníků, růst obratu a mnoho dalšího. 

Tyto firmy si však velmi často neuvědomují, že teambuilding možná chvilkově podpoří pocit přátelství mezi kolegy (pokud se akce podaří), ale určitě nezaručí lepší týmovou spolupráci a zářivé výsledky na konci roku. Pokud se navíc teambuilding nepodaří, což se děje poměrně často, může z toho být katastrofa.

Carlos Valdes-Dapena měl možnost sedmnáct let studovat a zlepšovat týmovou spolupráci uvnitř obrovské nadnárodní korporace jménem Mars. Jistě ji znáte díky produktům jako Uncle Ben´s, MilkyWay, Orbit, Whiskas, Snickers, Pedigree a mnoha dalším. Díky tomuto unikátnímu vhledu dovnitř velké organizace přišel na to, co pomáhá zaměstnancům lépe spolupracovat a přinášet firmě skvělé výsledky. A jak už bylo zmíněno výše, teambuilding to není…

Lessons from Mars

Ve své knize z října 2018 Dapena píše o tom, že pro lidskou rasu je přirozené navazovat vztahy, nikoli však spolupráci. Pokud tedy najmete skvělé lidi a posadíte je do jedné místnosti, neznamená to ještě, že budou skvěle spolupracovat. Ba co víc, nepomůžete tomu ani teambuildingem.

Firmy často používají hesla "tým" či „týmová spolupráce“ na svých webových stránkách, na stěnách v kanceláři, všude kde to jde, protože to dobře zní a je to moderní. Ale skutečné základy týmové spolupráce jim unikají.

Dapena popisuje svou zkušenost v Marsu, kde si dělal průzkum mezi pracovníky managementu. Všichni do jednoho přiznávali, že týmová spolupráce je důležitá, že by ve firmě měla fungovat, ale že se tak vlastně vůbec neděje a oni neví proč. Přitom teambuilding byl pevnou součástí každoročních plánů a nechyběly takové speciality, jako třeba když si Mars pozval orchestr, aby zahrál manažerům a ukázal jim, jak by dokonalá týmová souhra měla vypadat. Zajímavé, leč neúčinné.

„Spolupracujte méně, zato kvalitněji a na tom důležitém.“

Dapena se svými kolegy z HR si uvědomili, že do firmy sice najímají kvalitní zaměstnance, ale pouze jako individuality. Tito lidé jsou následně hodnoceni individuálně, povyšováni individuálně i odměňováni individuálně. Celý jejich pracovní proces je založen na tom, že individuálně plní své povinnosti, za což jim náleží adekvátní odměna. Týmová spolupráce v kontextu toho sice zní hezky, ale tito lidé ji chápou jako zbytečný chaos, jako něco, co jim může na cestě ke splnění jejich individuálních cílů spíše překážet.

Dapena se proto rozhodl jít více do hloubky problematiky a zkoumal jednotlivé dotazníky, aby v nich našel spojitosti a mohl vytvořit program, který by v Marsu podpořil týmovou spolupráci. Když měl po více než roce příprav vytvořený základní framework, rozhodl se ho vyzkoušet na čínské divizi firmy. Také tamní pobočka bojovala s nesourodostí mezi perfektními individuálními výkony a téměř nulovou týmovou spoluprací.

Během dvou dnů strávených s tímto týmem dal Dapena dohromady dvě základní otázky, kterými se snažil usměrnit společné fungování týmu:

1. Proč je pro vás týmová spolupráce důležitá?

2. Ve kterých konkrétních oblastech ji můžete využít?

Na těchto dvou základních otázkách byl postavený celý framework, za který Dapena dokonce získal i několik odborných ocenění. Jedná se o nejlepší možnou cestu, jak propojit individuální kvality a ambice s týmovou spoluprací. Každý zaměstnanec si musí nejenom uvědomit, proč je týmová spolupráce důležitá a v čem mu může pomoci, ale zároveň mu musí být jasně ukázáno, kde ve své činnosti může týmovou spolupráci využít a jaký to pro něj bude mít výsledek.

Testování na čínské divizi dopadlo nad Dapenovo očekávání. Když se po roce znovu spojil se šéfem této divize, byl informován, že díky novému frameworku týmové spolupráce narostl obrat této divize o celých 33 %, díky čemuž poprvé po osmi letech splnili celofiremní plány. Tým se naučil systematicky spolupracovat v oblastech, kde to mělo jasný a viditelný přínos a díky tomu se efektivita celého týmu rapidně zvýšila.

Teambuilding ano či ne?

Jak zmiňuje Dapena, vztahy mezi kolegy jsou samozřejmě důležité, je však potřeba opačný pohled, než firmy doposud praktikovaly. Tedy nemyslet si, že díky teambuildingu budou lidé lépe spolupracovat, ale naopak, že díky kvalitní spolupráci můžete udělat teambuilding.

Firmám se bohužel až moc často stává, že díky úporné snaze vnutit zaměstnancům teambuilding, jim nakonec veškerou spolupráci znechutí. Je potřeba si ovšem uvědomit, že lidé k vám nejdou pracovat kvůli teambuildingu nebo aby si našli nové kamarády. Lidé předně chtějí kvalitní pracovní prostředí, osobnostní růst a zodpovědné kolegy, na které se mohou pracovně spolehnout.

Pokud tedy chcete ve své firmě zlepšit týmovou spolupráci, odpovězte si s vašimi lidmi na ony dvě důležité otázky a nastavte jasná pravidla smysluplné spolupráce tam, kde to dává smysl. Raději ať lidé spolupracují méně, zato smysluplně. Dosáhnete tak mnohem lepších výsledků, které můžete oslavit společnou (dobrovolnou!) akcí s týmem. Tak vznikají vztahy, které budou opravdu fungovat.

Carlos Valdes-Dapena mluví na křtu své knihy o týmové spolupráci:

#podnikani #management #teambuilding #rady #tipy #navody

Hodnocení: +16
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Naprostý souhlas, firmy se mnohdy upínají k teambuildingu jako něčemu, co zlepší výkonnost firmy. To je velká chyba. Je to dobrý doplněk, ale ne to hlavní.
    0