6 minut čtení

Chybí vám nápady? Tento snadný postup o 5 krocích z vás udělá kreativního génia

Dělat byznys bez kreativních nápadů a řešení? Jde to, ale dře to, řekl by klasik. Kreativní nápady vám umožní posouvat se kupředu mnohem rychleji a co víc, v očích vašeho okolí budete vypadat jako naprostý génius.

Pokud jste si doposud mysleli, že kreativním se člověk musí narodit, mám pro vás skvělou zprávu – ke kreativitě se dá dopracovat. Nemusíte tedy naříkat nad tím, že jste odsouzeni do konce života řešit všechny problémy a překážky jak se říká polopatě. Stačí, když si osvojíte osvědčený postup, který vám umožní naplno využít potenciál kreativní části vašeho mozku.

Určitě už se vám to někdy stalo. Řešíte nějaký problém, píšete článek na svůj blog, připravujete si prezentaci a najednou…nic. Jako by se vám z hlavy vypařily všechny myšlenky a vy prostě nemůžete přijít na to, jak pokračovat, jaký by měl být další krok. Přesně taková situace si žádá kreativní řešení a s tím přišel v první polovině dvacátého století jeden člen marketingové Síně slávy.

Není to však David Ogilvy, Lee Clow ani Leo Burnett, ale tak trochu zapomenutý James Webb Young. Právě on v roce 1939 napsal knihu s názvem „A technique for producing ideas“, která čtenáři představila koncept pěti kroků, které vedou ke kreativnímu myšlení. Kniha sice vyšla už v době začátku 2. světové války, ale díky své nadčasovosti je snadno využitelná i dnes.

Podle Younga totiž nápady nevznikají náhodně jako úplně nové myšlenky, ale jako kombinace starších, již ověřených postupů. Kreativní myšlení je tedy o tom, že sesbíráte kousky z toho, co už existuje, a spojíte je do nového celku. Je to jako řetězec znalostí, který analyzujete a zkoušíte různě přepojovat, aby vzniklo nové fungující spojení.

„Nápad není ničím jiným, než novou kombinací starých prvků.“

James Webb Young

Pojďme si nyní tento pětikrokový postup popsat na příkladu. Řekněme že jste nedávno založili firmu a máte skvělý produkt, který byste chtěli co nejdříve dostat k velkému množství zákazníků. K tomu bude samozřejmě potřeba marketing. Kreativní marketing. Na sociální sítě už příspěvky dáváte, newsletter rozesíláte…co dalšího by se dalo udělat, aby se o vašem produktu dozvědělo co nejvíc lidí?

5 kroků k nalezení kreativního řešení:

1. Sesbírejte fakta

V prvním kroku je potřeba dát dohromady co nejvíc informací z oblasti našeho zájmu. Pokud tedy řešíme otázku kreativního marketingu pro náš nový produkt, měli bychom se pohybovat v oblasti marketingu a daného oboru. Jak by to mělo vypadat?

Dohledejte si například na internetu zajímavé a úspěšné firmy z vašeho oboru a jejich příběhy. Co jim zajistilo úspěch? Jak vypadal právě jejich marketing? Projděte si knihy o marketingové strategii, podívejte se na Youtube na videa kreativních marketingových aktivit. Zkrátka seznamte se s danou oblastí co nejvíce, aby měl váš mozek s čím pracovat.

2. Hledejte spojitosti

Ve druhé fázi začněte nashromážděná fakta analyzovat. Zkuste se na ně dívat z různých úhlů pohledu a přemýšlet nad spojitostmi. Zároveň je vhodné v této fázi využít nějaký notes či zápisník, do kterého si budete nápady zapisovat.

Pokud se tedy vrátíme k příkladu marketingu pro váš nový produkt, budete například zkoušet propojovat příběhy nejúspěšnějších firem se zajímavými nápady na guerillový marketing. A nebo vezmete nejnovější technologické trendy v marketingu a budete si představovat, jak by fungovaly ve spojení s vaším produktem. Všechno je možné, zapomeňte proto na jakékoli limity a nechte své myšlenky proudit až na samou hranici vaší představivosti.

3. Nechte to být

Hledání spojitostí je velmi důležité, ale nesmí se to přehánět. Pokud byste na nalezení ideálního řešení tlačili příliš, mohlo by to být kontraproduktivní. Young proto ve třetí fázi doporučuje, abyste trochu poodstoupili a přestali se analyzováním zabývat. Místo toho můžete začít řešit úplně jiné záležitosti. Mozek mezitím bude váš problém analyzovat na pozadí, aniž byste se na tom jakkoli aktivně podíleli.

Jakmile tedy ucítíte, že už jste promysleli všechny možné kombinace a váš zápisník je kompletně popsaný, nestresujte se tím, že jste doposud nenašli žádné řešení. Udělali jste očividně maximum a nyní je právě na vašem podvědomí, aby si s myšlenkou trochu pohrálo.

4. Počkejte si na řešení

Nepochybně už se vám to někdy stalo. Ráno po probuzení, večer ve sprše, při cestě na schůzku…zničehonic se ve vaší hlavě objevila myšlenka, která řešila problém, nad kterým jste přemýšleli předchozí týden. Možná jste to v tu chvíli brali jako nějaké náhodné znamení shůry, ale ve skutečnosti jste jen nevědomky procházeli procesem popsaným Youngem.

Pokud dáte svému mozku dostatek informací a prostoru k nalezení správných odpovědí, dříve či později přijde s řešením a nabídne vám ho třeba i v ten nejméně předvídatelný okamžik. Nedá se říci, kdy se tak stane, zda to bude druhý den, za týden či za měsíc. A pokud by onen Heuréka! moment nenastal, nebojte se po čase vrátit ke svému notesu a zase se nad vším trochu zamyslet. Tím mozku dodáte nové impulsy, které už třeba bude schopný zpracovat.

5. Testujte, konzultujte a vylepšujte

Jakmile vám v hlavě vyvstane ona tolik vytoužená zázračná myšlenka, ještě není vyhráno. Tato myšlenka totiž musí být následně podrobena důkladnému zkoumání a testování, aby se prokázalo, že je tím správným řešením. Častokrát budete muset i tuto myšlenku ještě trochu upravit a dopracovat, aby byla opravdu funkční.

V tento okamžik se vám také budou hodit další lidé, kteří mohou přidat svůj nezávislý pohled zvnějšku. Nebojte se proto svůj nápad konzultovat s kolegy či známými a podrobit ho tomu nejnáročnějšímu testu. Jakmile vaše myšlenka odolá těm nejnáročnějším testům, nebojte se ji implementovat a užívejte si chválu vaší geniality od okolí.

Jak můžete vidět, být kreativní neznamená, že přijdete jako úplně první a jediný člověk s úplně novou myšlenkou, ale že dokážete vytvořit funkční spojení mezi existujícími myšlenkami.

#podnikani #osobnirozvoj #mysl #kreativita #napady #rady #triky #navody

Hodnocení: +17
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.