4 minuty čtení

Jeff Bezos není fanouškem rovnováhy mezi prací a osobním životem, dělá to jinak

Pojem "work-life balance" je aktuálně jedním z nejdiskutovanějších témat v oblasti byznysu a podnikání. Ukazuje, proč neprožít celý život v práci, ale uchovat si rovnováhu mezi prací a soukromým životem. Jeff Bezos však s tímto pohledem nesouhlasí.

Zrovna minulý týden medii prolétla informace, že Microsoft se v rámci snahy zlepšit work-life balance svých zaměstnanců rozhodl otestovat ve své japonské větvi snížení pracovního týdne z pěti na čtyři dny a slavil s tímto experimentem slušný úspěch.

Work-life balance se vedle flexibility stává jedním z hlavních požadavků mladších generací na zaměstnavatele. Mladí lidé nechtějí většinu svých životů trávit v práci - zvlášť v dnešní době velkého přebytku všeho - ale rádi by se stejným dílem věnovali rodině, přátelům, svým koníčkům atp. Netřeba soudit, zda je to dobře, nebo špatně. Faktem totiž zůstává, že jde o trend, který zřejmě v nejbližší době nikam jen tak nezmizí a je potřeba se mu přizpůsobit.

Ne každý ovšem rovnováhu mezi prací a mimopracovním životem vřele podporuje. Jedním z kritiků tohoto konceptu je i zakladatel a CEO Amazonu Jeff #Bezos, který dle svých slov žije dle odlišného mustru. Ne že by mu jakožto velkému globálnímu zaměstnavateli přímo vadilo, že jeho podřízení by rádi trávili čas doma se svými rodinami. Zkritizoval ale už i samotný termín.

"Podle mě je to nešťastná fráze," řekl letos v dubnu Bezos o termínu "work-life balance". 

Pro Thrive Global zase Bezos v roce 2016 na otázku "Co děláte pro to, abyste zvýšil svou produktivitu a výkonnost?" odpověděl: "Myslím, že harmonie mezi pracovním a soukromým životem je dobrým rámcem. Mám raději slovo 'harmonie' než 'rovnováha', protože rovnováha naznačuje, že jde o přímý kompromis. Ve skutečnosti je to tak, že když jsem šťastný v práci, přicházím domů s neuvěřitelnou energií a jsem lepší - lepší manžel a lepší otec. A když jsem šťastný doma, přicházím do práce s neuvěřitelnou energií a jsem rovněž lepší - lepší zaměstnanec a lepší kolega."

Proto Bezos své mladší zaměstnance a manažery učí spíš koncept harmonie mezi oběma klíčovými částmi jejich životů. "Není to rovnováha [ve smyslu rovné čáry], je to kruh. A myslím si, že by mu každý měl věnovat pozornost," řekl v dubnovém rozhovoru.

A není jediným, kdo má s touto frází problém. David Ballard, ředitel Centra pro organizační schopnosti Americké psychologické asociace, se s Bezosem v podstatě shodl, když pro CNN Money řekl: "Přijde mi, že způsob, kterým se o rovnováze mezi prací a životem mluví, je mnohdy nepřesný. Ta část o 'rovnováze' totiž naznačuje, že do obou těchto životních oblastí investujete identické množství času a energie, což zpravidla není pravda."

Pokud se na onen "kruh" nezaměříte, může se stát, že začne ovlivňovat nejen vás samotné, ale i vaše okolí. "Nikdy nechcete být tím - a všichni máme kolegu, který je přesně touhle osobou - kdo z firemní schůzky vysaje veškerou energii, jen co vkročí do místnosti. Úplně cítíte, jak všechna energie jako lusknutím prstu zmizí. Někým takovým být nechcete. Chcete být tím, kdo přijde do kanceláře a každého svou energii okamžitě nakopne," vysvětlil Bezos jeho důležitost.

Jak Bezos zajišťuje, aby tímto člověkem byl? Především svým každodenním režimem, který má jediný cíl - zajistit, aby byl v co nejlepší kondici a konal v rámci svého masivního e-komerce byznysu ta správná rozhodnutí. Jednou z klíčových složek jeho životosprávy je například nekompromisních osm hodin spánku, bez kterých mu dle jeho vlastních slov chybí ta správná energie a chuť do práce.

"Když obětujete práci spánek, možná během dne stihnete pár produktivních hodin navíc, ale ta produktivita může být pouhou iluzí. Pokud se bavíme o rozhodnutích a interakcích s druhými, je kvalita zpravidla mnohem důležitější než kvantita.

#podnikani #worklifebalance #prace #zivot #rovnovaha #harmonie 

Hodnocení: +18
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Manželem moc dobrým asi nebyl :D Ale jinak má samozřejmě pravdu
    +4
  • Být CEO takové velké firmy, tak jsem taky proti work-life balance. To by pro mě znamenalo zaměstnat více lidí, aby sháněli více lidí :D
    +3
  • Ve své podstatě má Bezos pravdu
    +1
  • Souhlasím měla by mezi životem a prací být harmonie, aby mohl člověk v klidu psychicky fungovat. To neustále dělení dostává člověka zbytečně pod tlak.
    0