4 minuty čtení

Společnosti, které se nevzdaly: Disney zkrachoval několikrát, přesto vybudoval impérium (3. díl)

Snad úplně každý viděl alespoň jeden z jeho filmů. Jenže když začínal, zkrachoval. Dokázal se s tím vypořádat a jít za svým snem i přes komplikace a problémy. Postupně vybudoval impérium, které dnes zná téměř každý.

Walt Disney, vlastním jménem Walter Elias Disney, neměl tak náročné dětství jako jiní později úspěšní podnikatelé. Narodil se v roce 1901 v Chicagu irským emigrantům. Netrvalo dlouho a stal se uznávaným karikaturistou, alespoň tedy v rodném Chicagu.

Více času než doma trávil ale s rodinou Pfeiffertů, kteří ho zasvětili do světa filmu a divadla. Walter chtěl také vstoupit do armády, ale nevzali ho. Našel si však svou cestu a jezdil jako dobrovolník s ambulancí pro Červený kříž na francouzské frontě.

Práce v továrně a odchod z vlastní společnosti

Když se vrátil z fronty, nastoupil jako dělník do továrny na želé. Taková práce ho pochopitelně nedokázala uspokojit. Toužil kreslit komiksy nebo karikatury. Jenže ho nikde nechtěli zaměstnat a to ani jako řidiče sanitky. Nakonec mu jeho bratr pomohl přes svého kolegu získat místo ve studiu Pesmen-Rubin Art Studio. Tam Walter kreslil reklamy pro noviny, filmová divadla a magazíny a tam se také seznámil s karikaturistou Ubem Iwerksem.

Jakmile oběma vypršela smlouva se studiem, rozhodli se společně založit vlastní společnost. Psal se rok 1920 a vznikla společnost Iwerks-Disney Commercial Artists. Disney ve společnosti ale dlouho nevydržel, protože nastoupil do jiné společnosti, kde si vydělal více peněz. Iwerks sám nezvládal řízení společnosti a tak se k němu brzy přidal a tím skončila první Disneyho společnost.

Vlastní společnost a další neúspěch

Poslední angažmá bylo pro Disneyho klíčové, protože si od zaměstnavatele mohl vypůjčit kameru, se kterou začal doma experimentovat, až dospěl k názoru, že budoucnost kresby se ukrývá v animovaném filmu. Brzy se ukázalo, že se nemýlil. Jeho animované filmy rychle získaly na popularitě a on si tak mohl založit své vlastní studio, které pojmenoval Laugh-O-Gram.

Najal další animátory, jenže tím se zvedly náklady na výplaty a další financování společnosti, které Disney brzy přestal zvládat. Studio se zadlužilo a později zbankrotovalo. Walt Disney byl opět na nule.

Další pokus v Hollywoodu

Konkurenční prostředí sice bylo velmi silné, ale s animacemi založenými na postavě Alenky v říši divů dokázal prorazit. Klíčový úspěch přišel o něco později, když Disney představil myšáka Mickeyho a další členy jeho party. Ve své podstatě v Hollywoodu neudělal nic jinak než ve svých předchozích pokusech. Stále se věnoval tomu, co ho bavilo a naplňovalo a čekal na úspěch.

Disney se tentokrát chopil příležitosti za správný konec a studio se postupně změnilo na továrnu na filmy. Už v roce 1937 přišla Sněhurka a s ní 8 oscarových sošek. Sněhurkou také začala nové éra, která se později začala označovat jako „zlatý věk animace“.

I v době druhé světové války se Disneymu dařilo a společnost prosperovala. Po válce přišla myšlenka na zábavní park a také první nákresy, jak by mohl vypadat. Původní myšlenkou bylo vytvořit místo, kde by jeho zaměstnanci mohli se svými dětmi trávit volný čas. Slavnostní otevření proběhlo už v roce 1955. Celková návštěvnost prvního Disneylandu dodnes přesáhla už 650 milionů lidí. Pro porovnání, park ve Francii, který byl otevřen až v roce 1992, k loňskému roku navštívilo už 320 miliónů návštěvníků.

Milníky v podnikatelském životě Waltera Disneyho:

  • Opustil první vlastní společnost
  • Zkrachoval se svou druhou společností
  • Přesunul se do více konkurenčního prostředí
  • Uspěl

#podnikani #uspech #disney #krach #konkurence #delnik #hollywood

Hodnocení: +15
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.