2 minuty čtení

Vědci objevili zvuk, jehož poslech vás dokáže uklidnit lépe než meditace

Nová studie objevila jeden zcela přirozený zvuk, jehož poslech dle respondentů v pocitu uvolnění předčil i vedenou meditaci.

Britská organizace National Trust provedla výzkum, ve kterém zkusila velmi jednoduchou věc - 600 lidem pustila postupně 3 rozdílné zvuky, každý po dobu 1 minuty, a následně pomocí metody zvané "mentální chronometrie" zjišťovala dopad jednotlivých zvuků na jejich pocit uvolnění, úzkosti a hladinu stresu.

Trojice zvuků obsahovala přirozený zvuk lesa, ženou vedenou meditaci a hluboké ticho. Výsledky ukázaly, že po 1 minutě naslouchání zvuků lesa, jako je švitoření ptáků a šustění listů na stromech ve větru se lidé cítili o 30 % uvolněnější a hladina jejich stresu a pocitu úzkosti klesla o 25, respektive 20 %.

Těsně na druhém místě skončila vedená meditace, jejíž zvuk pocházel z mobilní aplikace. Její dopad na uvolnění nebyl žádný, ale účastníci po ní pociťovali výraznější úbytek stresu (39 %) a úzkosti (47 %). Jako nejméně účinné se ukázalo naprosté ticho, které snížilo pouze pocit úzkosti (23 %).

Vysvětlení pro takový výsledek může být velmi snadné - my lidé si prostředí lesa zpravidla spojujeme s pojmy, jako je klid, svoboda, mír nebo krása. Tyto asociace se už od malička učíme a jsou v nás hluboko zakořeněny. Vědci však v závěru zmiňují i skutečnost, že lidé jsou přirozeně uzpůsobeni k tomu, aby byli v přírodě a náš mozek může být díky miléniím evoluce naprogramován tak, aby na podněty některých specifických prostředí reagoval pozitivně.

Ať tak, či tak, zdá se, že pokud vás něco rozpálí doběla nebo jiným způsobem rozruší, je nejefektivnějším nástrojem pro uklidnění procházka v přírodě (nebo aspoň parku). A pokud se nikam ven dostat nemůžete, může být alternativou meditace.

Samotné ticho není příliš efektivní. Lidé odjakživa nejsou zvyklí žít a pobývat v prostředí, které by disponovalo absolutním tichem. Kromě zvuků přírody jsme sociální tvorové a některé psychologické nebo pudové potřeby může na úrovni podvědomí pomoci ukojit i hlas někoho druhého (což zároveň podporuje úspěšnost meditace).

Jak se stresem bojujete vy? Zkoušeli už jste tyhle mini-meditace? Máte nějakou appku na mobilu? A myslíte, že by na vás zabraly zvuky lesa? Pokud máte po ruce sluchátka, můžete si to vyzkoušet teď hned:

#akutality #relaxace #meditace #stres #uvolneni #uzkost #priroda #les #mozek #asociace #studie #vyzkum

Hodnocení: +14
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.