2 minuty čtení

Recese nás díky Trumpovi čeká až za několik let, tvrdí držitel Nobelovy ceny za ekonomii

Už několik měsíců, ne-li let, ze všech stran posloucháme, že se blíží ekonomická krize, která opět uvrhne svět do doby škrtů, propouštění a utahování opasků. Jenže podle uznávaného ekonoma Roberta Schillera můžeme být ještě několik let v klidu.

Až tři další roky se budeme moci těšit z ekonomické prosperity, které svět dosáhl za poslední už tak velmi dlouhé období konjunktury. Je o tom přesvědčen Robert Schiller, profesor z univerzity z Yale a držitel Nobelovy ceny za ekonomii z roku 2013.

A co je tím důvodem? Podle známého ekonoma bude trhy udržovat v kondici stávající americký prezident Donald Trump a jeho politika. Nikoli však politika v rovině diplomacie, ale politika v rovině "promlouvání k lidu". Podle Schillera totiž Trumpův řečnický styl motivuje obyvatele k sebevědomému utrácení. A jak známo, dokud lidé otevírají své peněženky, krize se drží zpátky.

"Konzumenti stále utrácí a ačkoli by to v takto pokročilé fázi ekonomického cyklu mohlo vypadat nelogicky, to vysvětlení je podle mě zřejmé - náš motivačně hovořící prezident, který ztělesňuje a propaguje luxusní životní styl," vysvětlil své myšlenkové pochody Schiller stanici CNBC s tím, že Američané vnímají Trumpa jako schopného byznysmena, jehož kroky vedou k prosperitě.

Potenciální nebezpečí pro trhy vidí autor několika ekonomických publikací v impeachmentu, tedy procesu zbavení úřadu, který chtějí nastartovat demokraté. V ten okamžik by trhy čekal výrazný propad. Pokud ovšem Trump impeachment překoná, můžeme očekávat další růst trhů - logicky na rekordní hodnoty. 

V případě býčí nálady na trhu pak Schiller neočekává, že by Trump nezvítězil v následujících volbách, což by trhům dodalo impuls k dalšímu růstu. Ten by nakonec mohl trvat i již zmíněné tři roky. 

#ekonomika #krize #recese #rozhovor #trhy #burza

Hodnocení: +14
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.