3 minuty čtení

Pouhé 4 noci s nedostatkem spánku mohou ovlivnit, jak vaše tělo ukládá tuk

Nedostatek spánku už po 4 dnech v těle mění způsob, jakým organismus metabolizuje tuk a jak nás jídlo uspokojuje.

Profesor biobehaviorálního zdraví z Pensylvánské státní univerzity (Penn State) Orfeu Buxton říká, že když tělu nedopřejeme dostatek spánku, konzumujeme přirozeně více jídla, než potřebujeme a tělo veškerou přebytečnou energii ukládá.

"Zatímco z pohledu evoluce šlo o velmi dobrý mechanismus, který lidem umožňoval ukládat si energii na horší časy, v dnešním rozvinutém světě, kde je většina z nás relativně neaktivních a jídla obsahující vysoké množství kalorií jsou nejen snadno dostupná bez jakékoliv fyzické námahy, ale zároveň i levná, už nám tak dobře neslouží."

Ve své nové studii vědci z Penn State ukázali, že vyšší hladiny inzulinu po večerním jídle mají za následek rychlejší snížení hladiny lipidů (tuků) v krvi, což může vést ke zvýšení tělesné hmotnosti.

#Studie se zúčastnilo celkem 15 účastníků, všichni zdraví muži ve věku 20-30 let, kteří strávili 10 nocí v apartmánu Klinického výzkumného centra univerzity poté, co každý z nich doma týden spal 10 hodin denně.

Během času v laboratoři bylo účastníkům servírováno chilli a těstoviny, tedy jídlo s vysokým obsahem tuků a kalorií. Po dobu čtyř nocí v řadě zároveň spali nejvýše 5 hodin.

"Většina účastníků vypověděla, že jim stejné jídlo přišlo méně uspokojující, když byli nevyspaní ve srovnání s tím, když jej konzumovali dobře odpočatí," popsala jeden ze závěrů studie doktorka Kelly Ness, která se na studii podílela.

Během konzumace výše zmíněných jídel vědci rovněž mužům odebrali vzorky krve a zjistili, že nedostatek spánku u nich vedl k vyšší hladině inzulinu, díky čemuž #tuk v jejich těle rychleji opouštěl krevní řečiště. "Při dlouhodobém vystavení nedostatku spánku by toto mohlo zvýšit riziko obezity, diabetu a jiných metabolických onemocnění," řekla Ness

Studii završily dvě noci, během kterých účastníci spali dvě noci po sobě 10 hodin, čímž vědci simulovali víkend a snahu "dohnat" nevyspanost z týdne. I když se u nich metabolické zpracování tuků z potravy po první noci s dostatkem spánku trochu zlepšilo, nedosáhlo zdravé úrovně ani po druhé noci 10hodinového odpočinku; byť se do normálu vrátila jejich tělesná váha.

Tato skutečnost dle vědců naznačuje, že při obdobích s nedostatkem spánku v těle dochází ke komplexním metabolickým změnám a vysvětluje, jak je nedostatek spánku spojen s růstem tělesné váhy.

"Základním problémem obezity je fungování tukové tkáně jakožto skladiště energie z přijatých tuků," vysvětluje Greg Shearer, docent nutričních věd na Penn State. "Díky rychlému ukládání tuků však tuková tkáň podle všeho přestane být hlavním zdrojem energie a organismus začne dávat přednost využívání energie z cukrů. Zde jsme podali důkaz o tom, že nedostatek spánku tento proces ještě více prohlubuje a podporuje ukládání energetických zásob."

Závěry studie mají podle vědců velký význam zejména pro zdraví veřejnosti a podporují rostoucí počet důkazů, které ukazují, že pravidelný dostatek spánku je důležitou složkou zdravého životního stylu. Výzkum byl zveřejněn i v časopise Journal of Lipid Research.

 

#aktuality #zdravi #spanek #metabolismus #veda

Hodnocení: +12
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.