4 minuty čtení

Ranní zprávy 04.10.2019: První autosalón Tesla u nás, máme nejvíc obyvatel od války a...

A "Stydíme se za létání". Je tady pravidelný ranní souhrn toho nejdůležitějšího za předešlý den.

Dobré ráno, je nás jako much! Aspoň to tvrdí Český statistický úřad, který v ČR napočítal 10,65 milionu osob, což je mimochodem nejvíce od roku 1945. Nemůže chybět další téma okolo Facebooku, který se pomalu stává každodenní pravidelnou rubrikou našeho newsletteru. V Praze už si můžete zajít objednat Teslu do 1. oficiálního autosalónu a pozor - ve Švédsku vzniklo hnutí "Stydíme se za létání". A co víc - slaví docela úspěch. Dnes ještě před víkendem zaberte!

-----

Konec hledání zajímavého byznysového obsahu po celém internetu! Na Warengo dnes můžete pohodlně sledovat magazíny jako Forbes, Podnikatel.cz či Investujeme.cz.

-----

Slova dne

Tento rozsudek vyvolává kritické otázky ohledně svobody slova a role, kterou by internetové společnosti měly hrát v monitorování, interpretování a odstraňování slov, které mohou být v jakékoliv zemi ilegální.“

#Facebook má další (kolikátý už proboha?!) důvod nebýt příliš šťastný. Soudní dvůr Evropské unie totiž včera rozhodl, že pokud Facebook dostane od soudu příslušný příkaz, musí na své síti napříč celým světem (na rozdíl od Google, který musí na přání mazat citlivý obsah jen v EU) vymazat takové příspěvky uživatelů, jež jsou v rozporu se zákonem. Sociální síť reagovala výše zmíněnou citací. 

-----

Číslo dne

10 649 800

#Českárepublika má podle Českého statistického úřadu nejvíc obyvatel od konce druhé světové války. V roce 2018 počet obyvatel stoupl o 39,7 tisíc osob. Drtivou většinu přírůstku obstarala zahraniční #migrace, jen 3 % přirozená populační výměna. Průměrný věk Čechů je 42,3 let a roste počet seniorů. Zároveň však Češi loni uzavřeli nejvíce manželských sňatků za posledních 10 let.

-----

Vítěz a poražený

PepsiCo +2.98 % (137.93 USD)

Nový #CEO Ramon Lagurata společnosti #PepsiCo očividně prospívá. Výsledky za Q3 překonaly i díky novým masivním reklamním kampaním očekávání analytiků jak v zisku, tak v očekávaných prodejích. Bodovaly zejména prodeje nízkokalorických nápoj a nápojů bez cukru.

Total -5.76 % (48.39 USD)

Anonymní zdroj obeznámený se záměrem včera vypustil informaci, dle které společnost #SaudiAramco aktuálně jedná s bankami ve snaze refinancovat svůj dluh ve výši 2,2 miliardy dolarů, který drží ve společném projektu stavby rafinérie s francouzskou společností #Total.

-----

Burza

#WallStreet včera dle analytiků rostla z poměrně bizarního důvodu. Další nepříznivé údaje o vývoji ekonomiky USA vzbudily v investorech naději, že centrální banka brzy bude muset chtě nechtě zasáhnout a dále snížit úrokové sazby. #Zlato udrželo 1500 USD, Pražská #burza klesala 3 den v řadě.

-----

Bleskově

Automobilka #Tesla otevřela v pražských Vysočanech svůj první autosalón na území ČR. Na místě servisu nedaleko nádraží Libeň, který zde už funguje půl roku, si nyní svou Teslu můžete i objednat. Na webu už lze rovněž najít ceny jednotlivých modelů v korunách (#Model3 v základu vyjde na 1,2 milionu Kč).

Ve Švédsku vzniklo #hnutí, jehož název v překladu zní "Stydíme se za létání". Prosazuje všeobecný stud z toho, že létáme letadly, čímž ničíme planetu a zatím slaví relativní úspěch. Švýcarská bank #UBS dokonce odhaduje, že jelikož si lidé začínají uvědomovat ekologický dopad létání, mohlo by hnutí mít reálný dopad na růst letecké dopravy.

#Uber zkouší štěstí v gig (zakázkové) ekonomice. V americkém Chicagu dnes spustí svou novou aplikaci, která má propojovat externí pracovníky se zaměstnanci nabízejícími jim práci. Uklízečky, barmani či skladníci si tak budou moci např. porovnávat nabízenou výplatu nebo se zapisovat na konkrétní směny. Aplikace chce svou transparentností a rychlejším sháněním práce konkurovat hlavně pracovním agenturám. Nebude však na trhu jediná.

-----

Chcete vědět víc?

Zaregistrovaní uživatelé dostávají tento newsletter s mnoha dalšími zajímavostmi do svého emailu každé všední ráno v 7.00. Díky tomu získávají informační náskok a lepší orientaci v byznysu. Přidejte se.

#warengo #zpravy #byznys #newsletter

Hodnocení: +9
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.