2 minuty čtení

Google musí z vyhledávání vymazat odkazy na vaše citlivá data, ale pouze v EU

Jako Evropané máme poměrně velké štěstí, Soudní dvůr Evropské unie rozhodl, že zákon nazývaný "právo být zapomenut" sice v Evropě i nadále platí, ale Google jej nemusí dodržovat ve zbytku světa. Toto právo tak zřejmě půjde vymáhat pouze na území EU.

Ve svém historickém rozhodnutí Soudní dvůr Evropské unie prohlásil, že technologická společnost a nejpoužívanější globální vyhledávač nemusí ze svých výsledků odstranit data o vaší osobě, pokud žijete mimo Evropu, respektive Evropskou unii. V důsledku tak jde o výhru pouze pro část Evropanů, ale z globálního pohledu rozhodně vyhrál #Google, který dlouhodobě argumentuje tím, že by neměl být mimo hranice #EU nucen k vymazávání výsledků vyhledávání.

Celý spor byl velice sledován, neboť internet, jak známo, nezná geografické hranice a na otázku, zda lidé mohou od Google vymáhat vymazání informací o své osobě, aniž by tím de facto potlačili svobodu slova a legitimní zájem veřejnosti, dosud neexistoval soudní precedens.

Nyní jej máme a pro zbytek světa mimo Evropu nezní příznivě. Ve svém rozsudku soud prohlásil, že právo na ochranu osobních dat není absolutním právem. "Rovnováha mezi právem na soukromí a ochranou osobních dat na jedné straně, a svobodným přístupem k informacím o uživatelích internetu na straně druhé, se velmi pravděpodobně bude napříč světem výrazně lišit," stojí dále v prohlášení.

Google rozhodnutí soudu přivítal. Zákon pojmenovaný "právo být zapomenut" byl stejným evropským soudem schválen v roce 2014 a stanovil, že jakýkoli Evropan může požádat jakýkoli internetový vyhledávač, aby odstranil nevhodné a nerelevantní informace, které se ve výsledcích vyhledávání objeví po zadání jeho/jejího jména.

Za dobu platnosti tohoto práva již Google obdržel 845 501 žádostí o vymazání konkrétních linků a odstranil 45 % z 3,3 milionu webových odkazů, o jejichž smazání byl požádán.

Rozhodnutí také mimochodem znamená, že lidé mimo Evropu mohou ve výsledcích najít i ty webové odkazy, které byl Google donucen v Evropě vymazat.

Otázka rovnováhy mezi právem a soukromí a veřejným zájmem z pohledu informací o konkrétní osobě na internetu bude nepochybně opětovně řešena i v budoucnosti. Rozsudek Soudního dvoru EU však zbytku světa poskytuje silný precedens, o který se nyní nejen Google může v podobných procesech relativně dobře opřít.

 

#aktuality #soukromi #pravo #internet #vyhledavani #vysledky 

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.