4 minuty čtení

4 dobré důvody, proč opustit Česko a vydat se budovat svou globální firmu do Londýna

Pokud je vaším snem provozování malého lokálního eshopu, nemusíte číst dál. Pokud ovšem sníte o vybudování velké globální firmy, která bude obdivována od New Yorku po Tokio, tenhle článek by vám s tím mohl pomoci.

Včera jsem tu psal článek o tom, že Londýn letos kraluje počtu investic do fintechových startupů, když za sebou nechal dříve suverénní New York a San Francisco. A ačkoli dění kolem brexitu by mohlo byznysovou veřejnost znervózňovat, stále je město na Temži atraktivní destinací pro začínající podnikatele s internetovou či technologickou firmou a globálními ambicemi. 

Každý případ je samozřejmě jiný a možný přesun sídla či vybudování pobočky je potřeba důkladně promyslet, přesto jsem sepsal čtyři poměrně zřejmé důvody, které by pro přesun vašeho byznysu mohly hovořit.

4 důvody, proč přesunout svůj byznys do Londýna:

1. Svět na dosah

Londýn je vedle New Yorku a Tokia hlavním světovým centrem obchodu a pokud chcete se svou firmou oslovit celý svět, tohle je ten nejlepší možný výchozí bod. V Londýně mají pobočky všechny významnější instituce a firmy a dá se proto očekávat, že jakmile si vaší firmy a jejích produktů či služeb všimne místní pobočka, nebude dlouho trvat, než se o ní dozví také mateřská firma kdekoli na světě. Každoročně do Londýna zavítají miliony lidí, ať už kvůli práci, nebo jen jako turisté, a to vše pro vás znamená snadnější šíření vaší myšlenky a vize po celém světě.

2. Velký zdroj talentu

V hlavním městě Velké Británie žije téměř 9 milionů lidí a není tak příliš těžké najít talentované lidi, které vaše rychle rostoucí firma potřebuje. V Česku, nemluvě o Praze, naopak může nedostatek talentovaných lidí, kteří jsou rozebráni velkými korporáty, ochromit rozvoj firmy. Pokud máte globální ambice, budete samozřejmě potřebovat také anglicky mluvící zaměstnance, opět něco, v čem vám Londýn dokáže posloužit mnohem lépe než Praha či jakékoli jiné české město. Při tvorbě velké firmy se vám také hodí zkušenosti a věřte tomu, že v Londýně bude víc lidí například z marketingu, kteří už někdy dělali strategii pro oslovení celého světa.

3. Zkušení investoři

Jak už jsem zmínil výše, investice v Londýně jsou stále na vzestupu, a to nejenom ve fintech oblasti, ale celkově. Praha, potažmo Česko jako takové, se v tomto směru s Londýnem nemůže poměřovat, na našem malém trhu se odehrávají investice o několik řádů nižší. Navíc v Česku jsou investoři stále ještě poměrně konzervativní a riziku, byť spojenému s globálním potenciálem, se spíše vyhýbají. V Londýně však najdete mnoho zkušených a bohatých investorů, včetně poboček vyhlášených amerických venture kapitálových fondů. A ti jsou na risk připraveni.

4. Posílení brandu

Můžeme si namlouvat co chceme, ale Česko je na světové mapě stále v podstatě neviditelné. A pokud už si ho média typu Bloomberg všimnou, je to většinou v souvislosti s protesty proti Andreji Babišovi nebo s nejnovějším kontroverzním prohlášením Miloše Zemana. Ano, naše země je na západě často vnímána jako postkomunistická odnož Ruska. Česko je samozřejmě krásná země a máme ji všichni vlastenecky rádi, ale v případě budování globálního byznysu musíte myslet hlavně na sebe a svou firmu. A ve světě bude vždycky znít lépe, že firma sídlí v Londýně. Zákazníci ve vás budou mít větší důvěru, investoři si budou jistější a ochotnější investovat, konkurence vás bude mnohem více respektovat.

Tohle všechno jsou zřejmé benefity, které byste neměli opomíjet. Finální rozhodnutí je však samozřejmě jen a jen na vás.

#podnikani #londyn #startup #byznys #expanze

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.