2 minuty čtení

San Francisco? New York? Investicím do fintech firem kraluje Londýn, Evropa má technologický náskok

Založili jste revoluční fintechovou firmu a chcete se vydat do světa pro investici? Tak nemusíte utrácet velké peníze za letenky do Spojených států, budou vám totiž bohatě stačit dva levné lístky do Londýna.

Jak ukázala analýza britského sdružení fintechových firem Innovative Finance, #Londýn v tomto roce předběhl americké San Francisco a New York v počtu investic do startupů, které se snaží měnit svět financí pomocí nových technologií.

Podle dostupných dat se v britské metropoli v průběhu letošního roku dohodlo 114 dealů, zatímco v New Yorku to bylo 101 obchodů a v San Franciscu pouze 80.

Z hlediska celkového objemu investic však technologická kolébka ze západního břehu Ameriky stále ještě kraluje, když těchto 80 realizovaných investic dalo dohromady hodnotu 3 miliard dolarů. Londýn je v tomto ohledu druhý s celkovým objemem 2,1 miliardy dolarů, New York třetí s celkovou hodnotou investic ve výši 1,9 miliardy dolarů. 

U Londýna se však ještě do konce roku očekává výrazné navýšení díky dalšímu investičnímu kolu projektu #Revolut, který už má více než 7 milionů zákazníků.

V Evropě však Londýn už i tak co do objemu jednoznačně kraluje. V Belgii, která je z tohoto hlediska na druhém místě, vložili investoři do fintechových firem částku 881 milionu dolarů, ve třetím Stockholmu to bylo 735 milionu dolarů.

"Londýnská fintechová scéna pomalu dospívá. Počet obchodů jde dolů, zatímco objem investic roste. Souvisí to s tím, jak ty nejúspěšnější firmy v oboru už rostou globálně a nabírají větší objemy investic, zatímco prostor pro nové hráče se pomalu zmenšuje," řekla k průzkumu Charlotte Croswell, CEO Innovative Finance.

A zatímco celé Spojené státy s objemem investic ve výši 9,4 miliardy dolarů jednoznačně kralují, evropská scéna je ve fintech oboru podle mnohých odborníků i samotných podnikatelů napřed ve vývoji a inovacích.

"Evropa má jednoznačně náskok, pokud se bavíme o nových technologiích ve finančním segmentu," říká Shachar Bialick, zakladatel projektu #Curve.

#startupy #investice #venture #fintech

Hodnocení: +9
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.