2 minuty čtení

Larry Ellison se opřel do sdílených ekonomik, Uber a WeWork jsou podle něj "téměř bezcenní"

Podnikatel a miliardář Larry Ellison, který založil Oracle a dlouhodobě se drží v nejvyšších patrech žebříčku nejbohatších lidí současnosti, naplno řekl, co si myslí o Uberu a některých dalších moderních technologických společnostech.

Pětasedmdesátiletý zakladatel a CEO #Oracle hostil ve svém domě v San Franciscu malé setkání podnikatelů, na kterém hodinu odpovídal na jejich dotazy ohledně různorodých témat. A řeč přišla i na technologické společnosti, jejichž byznys model stojí na sdílené ekonomice.

Byť má #Uber aktuálně po svém květnovém #IPO tržní hodnotu přes 55 miliard dolarů, #Ellison jej označil jako "téměř bezcenný" a dodal, že společnost nevlastní vozy, které pro ni jezdí, ani nemá žádnou opravdovou kontrolu nad svými řidiči. Jediné, co dle miliardáře Uber má, je "aplikace, kterou by zvládla napsat i moje kočka."

Zakladatel Oracle rovněž aktuálně nevidí způsob, kterým by Uber mohl opravdu účinně zabránit ve vstupu na trh nové konkurenci. Tím až tolik nemyslel například #Lyft, ale zejména hrozbu od Muskovy Tesly, která plánuje v příštím roce spustit taxi službu provozovanou milionem samořídících vozidel

V představenstvu společnosti #Tesla mimochodem Ellison sedí a tvrdí, že kdyby výrobce elektromobilů spustil vlastní taxi službu s autonomními vozy, mohl by díky absenci řidičů snížit jízdné ve srovnání s Uberem až o dvě třetiny a zároveň zaručit, že se lidé do svého cíle dostanou bezpečně.

"Nemají vůbec nic," řekl údajně #CEO Oracle o Uberu, jehož akcie od IPO do současnosti ztratily téměř 20 %. "Žádnou technologii. A žádnou loajalitu," dodal s tím, že ztrácet peníze jen proto, abyste získali tržní podíl, je "idiotské".

Ellison, který je blízkým přítelem Masajoši Sona, generálního ředitele holdingu #SoftBank, jehož #VisionFund drží velké podíly v Uberu a #WeWork, však nezůstal pouze u Uberu. Za podobně nesmyslnou považuje i investici svého přítele do společnosti WeWork, která podle něj ani nemá právo nazývat se technologickou firmou.

"WeWork si ode mě pronajme budovu, pak ji rozbije na menší části a pak ji pronajme dál. Říkají 'My jsme technologická společnosti a chceme stejný násobek valuace jako ostatní z tech byznysu.' Je to bizarní," nebral si Ellison servítky ani se společností, které aktuálně po zpackaném a odloženém IPO hrozí, že přijde o svého CEO.

Hodnocení: +14
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Svět se měni a opravdové hodnoty zůstanou. Jsou peníze, vlastnictví aut nebo kontrola nad řidiči apod. skutečnou hodnotou nebo je větší hodnotou spokojení uživatele (za uživatele pokládám rovněž řidiče) respektive služba (posláni). Potřebujete kumulovat další a další penize nebo hrát pouze na jackopota jako v tomto případě Masajoši a další jemu podobni.Podle mně Ellisonu dochází fantazie. PS: prosim,berte to s nadsázkou
    +2
  • Má pravdu :))
    +1
  • Ukáže čas, kdo měl pravdu. A na TESLU a jejich taxikáře jsem tedy zvědavý ;)
    +1