3 minuty čtení

Elon Musk stihne za den víc než většina z nás za týden. Jak? Díky těmto 5 zásadám

PayPal, SpaceX, The Boring Company a Tesla. Ať už je pro vás Elon Musk génius, nebo spíš výstřední podnikatel, musíte uznat, že z pohledu produktivity je to hotový profík. A aby si svou nadstandardní produktivitu udržel, dělá těchto 5 věcí.

1. Neztrácejte čas s byznys plánem

V loňském roce na konferenci Elon #Musk na dotaz na jeho byznys plán odpověděl: "Já vlastně žádný byznys plán nemám... tyhle věci jsou stejně vždycky špatně."

Musk rozhodně není fanouškem zakládání byznysu s pevným byznys plánem v ruce. Co má toto společného s produktivitou? Může svůj čas a mentální energii raději věnovat práci na vizionářské úrovni, zatímco přenechává provozní detaily jiným.

2. Okamžitě ukončete jakoukoliv nesmyslnou konverzaci

A máme tady první věc, pro kterou možná někteří Muska považují za přinejmenším lehce výstředního. Když totiž Elon usoudí, že plýtváte jeho časem, prostě vás zastaví. Bez ohledu na to, zda to působí neslušně, nebo ne. Z jeho pohledu je totiž neslušné spíš to, že jej někdo nutí naslouchat v konverzaci, která není ani zajímavá, ani užitečná.

3. Ze zbytečných schůzek odejděte

Pokud se schůzka příliš táhne, nebo se točí okolo tématu, které aktuálně není příliš relevantní, Musk se většinou tiše zvedne a opustí zasedačku. Nejde však pouze o jeho privilegium, všichni zaměstnanci mohou v případě, že dojdou ke stejnému úsudku o probíhajícím meetingu, udělat to samé.

4. Místo zvažování se rozhodněte

Z Muskova tempa je očividné, že preferuje rozhodnutí a okamžitou akci před nekonečnou diskuzí o tom, jak a proč bude nejlepší se rozhodnout. Krásným příkladem je jeho loňské nenadálé rozhodnutí vyhodit všechny dosavadní dodavatele Tesly, kteří nenajdou aspoň jednoho zaměstnance společnosti, který se za ně osobně zaručí.

5. Nebojte se sami sobě odporovat

Musk nemá problém své předchozí rozhodnutí kompletně zrušit a vydat se na opačnou stranu, pokud usoudí, že to dává větší smysl. 

Jako příklad lze uvést jeho časté zdůrazňování, že podnik Tesly vyrábějící Model 3, je prakticky kompletně automatizovaný. Když se ale rozhodl část této automatizace zrušit a vyměnit za klasickou lidskou práci, neváhal s tím to veřejně oznámit: "Měli jsme takovou šílenou, komplexní síť dopravních pásů... a prostě to nefungovalo, takže jsme se toho všeho zbavili."

Než aby se za každou cenu snažil bránit svá předchozí rozhodnutí, nemá problém je na místě skartovat a posunout se k další věci.

#osobnirozvoj #produktivita #timemanagement #rozhodovani #decisionmaking

Hodnocení: +30
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Prostě debatovat o to tom, co bylo dřív vejce nebo slepice, do rozhodovací procesu moc nepatří. Zdržuje to vývoj. Pamatuji si, když jsem řekla myšlenku plán rovná se přání a nemusí to funguvat, koukali na mě jako na blázna. :)
    +2
  • Mám problém opustit zasedačku před koncem porady - třeba na ní padne něco, co bude zásadní; třeba jediné slovo spustí kaskádu asociací, které povedou k hledanému řešení. Spíš tedy do porady, pokud mě nebaví/nefunguje, zasáhnu...není-li to k čemu...
    +2