3 minuty čtení

Nehledejme problém v Muskovi aneb jak správně podporovat bláznivého zakladatele firmy

Elon Musk je svůj. Ale jakkoli to často může vypadat, že je pro své firmy spíše překážkou, opak je pravdou. Je totiž hlavně na investorech a představenstvu, aby kolem něj vytvořili ideální podmínky a tím umožnili firmě bezpečně růst a inovovat.

Marc J. Epstein a Rob Shelton jsou autory nové knihy s názvem "The Brilliant Jerk Conundrum" (něco jako "Záhada brilantního blázna"), ve které rozebírají téma bláznivých, ale o to geniálnějších podnikatelů, jakými jsou Elon Musk, Travis Kalanick nebo třeba Steve Jobs. 

Tito podnikatelé neustále budí rozruch, nezřídka se jich týkají více či méně závažné skandály. A obvyklou reakcí veřejnosti, investorů, zaměstnanců a dalších zainteresovaných lidí je volání po změně - buď změně v chování daného člověka, nebo jeho úplném nahrazení novým CEO. 

Většinou v takové chvíli nehraje roli to, že tento člověk má jedinečnou vizi a opravdovou vášeň pro její naplnění. Nehraje roli ani to, že už má s firmou za sebou několik obřích úspěchů. Špatné chování se prostě a jednoduše netoleruje.

Nevyhazujte, podporujte

Jak ovšem Epstein a Shelton zmiňují ve své knize, akcionáři by neměli trávit čas přemýšlením nad tím, jak daného vizionáře změnit nebo úplně nahradit, ale nad tím, jak vytvořit organizační strukturu a kulturu, která ochrání pověst firmy a zároveň umožní Muskům a dalším realizovat své vize.

Jsou to totiž právě Muskové, Jobsové a další blázni, kteří svými nápady a inovacemi skutečně mění svět a posouvají hranice představitelného. A pokud se jich akcionáři zbaví, tak, jako to udělali v Applu Jobsovi nebo v Uberu Kalanickovi, přijdou o hlavní motor firmy. Přijdou o toho, kdo udával směr a tempo. O toho, koho chtěli ostatní následovat. A jak se v Applu i Uberu přesvědčili, následky mohou být doslova katastrofální. A to samé by se stalo v případě nahrazení Muska i s Teslou.

Epstein a Shelton proto doporučují, aby akcionáři zavedli systém, který bude na CEO dostatečně bedlivě dohlížet, tzn. pravidelné porady a proaktivní přístup v komunikaci s danou osobou. Stejně tak doporučují najít si nějakého zodpovědného člověka na pozici COO, podobně, jako to funguje ve Facebooku, kde vizionáře Zuckerberga kryje pečlivá a spolehlivá Sheryl Sandberg. 

Také není na škodu, když je v představenstvu firmy někdo, koho daný CEO respektuje. Takový člověk pak může plnit roli jakéhosi mentora, který ho usměrňuje.

Jednoduše, akcionáři a zaměstnanci by na bláznivého šéfa firmy neměli nahlížet jako na překážku, ale naopak jako na příležitost, jak z firmy udělat giganta světového významu. A o takovou příležitost je potřeba pečovat s náležitou pečlivostí.

#podnikani #ceo #management #musk #jobs #kalanick #kniha

Hodnocení: +12
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.