5 minut čtení

Ranní zprávy 09.09.2019: Warengo spouští Skupiny, vyhoření je duševní poruchou a Zuckerberg prodává

Prodává akcie Facebooku. Pravidelný ranní souhrn toho nejdůležitějšího z byznysu za pátek a uplynulý víkend.

Dobré ráno! Nový týden začneme jednou skvělou zprávou z dílny Warengo. Během víkendu jsme totiž spustili novou sekci - Skupiny. Už dnes si tak můžete založit svou vlastní tématickou skupinu, kde budete diskutovat o vašich oblíbených tématech. Jasně, asi si teď říkáte "No a? Skupinu si můžu založit kdekoli jinde", že? #Skupiny na Warengo však mají hned několik výhod. Jednak je tu vysoká koncentrace lidí z byznysu, takže máte jistotu opravdu kvalitní konverzace, a pak je tu také výhoda rychlosti - jednoduše, kdo dřív přijde se zajímavou tématickou skupinou, ten bude mít v budoucnu výsadní postavení a mnoho členů. A ještě jedna zajímavost - Warengo je o byznysu, takže ti, kteří budou mít úspěšné a početné skupiny, na tom mohou v budoucnu vydělávat díky systému premium účtů a předplatného. Teď už je to na vás, založte svou skupinu ZDE.

-----

Slova dne

„Myslím, že pro trh je skutečnost, že osoba jako princ Abdulazíz přebírá [ministerstvo energetiky] se všemi svými zkušenostmi z OPEC, pozitivní.“

Mocenská rošáda okolo ropy v Saúdské Arábii pokračuje. Král Salmán v neděli odvolal dosavadního ministra energetiky Chálida Fáliha, kterého nahradí vládcův syn Abdalazíz bin Salmán. Fálih o ministerský post přichází jen pár dní poté, co byl odvolán z pozice předsedy představenstva ropné společnosti #SaudiAramco. Výše zmíněná citace je reakce ministra energetiky Spojených Arabských Emirátů Suhaila Al Mazroueie. Princ Abdalazíz řadu let působil jako člen saúdskoarabské delegace při #OPEC a stane se prvním členem královské rodiny, který tento ministerský post zaujme. Saúdové si aktuálně přerozdělují moc na klíčových postech kontrolujících ropný byznys v zemi, zatímco se jejich vlajková loď Aramco připravuje na IPO, které by mohlo být největším v historii.

-----

Číslo dne

11.500.000.000

Mark #Zuckerberg již měsíc postupně prodává své #akcie Facebooku. Výprodej zahájil 5. srpna a jen do konce měsíce prodal celkem 3,74 milionu akcií za 495 milionů dolarů (11,5 miliardy Kč). V září zatím prodal akcie za dalších 45 milionů dolarů (1,04 miliardy korun). Zuckerberg naposledy akcie sociální sítě, jejímž je spoluzakladatelem a #CEO, prodával letos v dubnu. V červenci jejich cena vyrostla na nová letošní maxima nad 205 dolary za kus. Celkově již letos Mark prodal firemní akcie za 725 milionů dolarů (17 miliard Kč). Před čtyřmi lety oznámil, že 99 % svých akcií Facebooku věnuje na dobročinné účely.

-----

Vítěz a poražený

Banco do Brasil +5,14 % (12.07 USD)

Státem kontrolovaná brazilská banka #BancodoBrasil v pátek potvrdila, že aktuálně jedná s potenciálními partnery pro svou plánovanou reorganizaci investiční větve s cílem zvýšit aktivitu banky na kapitálových trzích. Jedním z horkých kandidátů je podle všeho švýcarská #UBS Group. Na potenciální příliv švýcarských peněz pozitivně reagovala i další brazilská banka #BancoBradesco (+4,09 %).

Slack Technologies-8.76 % (27.38 USD)

Investoři do společnosti #Slack Technologies, která provozuje známou work flow online byznysovou službu pro rychlou skupinovou komunikaci a spolupráci, by se měli mít na pozoru. Advokátní společnost zabývající se právy akcionářů Robbins Arroyo totiž zahájila vyšetřování Slacku z důvodu podezření, že někteří vysoce postavení představitelé firmy porušili federální zákon o cenných papírech.

-----

Burza

Pátek byl pro #WallStreet dalším dnem (již několikátým za poslední dobu), kdy konečný pohyb hlavních akciových indexů začínal bez ohledu na znaménko číslem 0. Nicméně třeba index #SP500 se už takto za poslední 2 týdny "pročekal" k přidaným 100 bodům. Celkově americké akcie po lehce chaotickém srpnu plném obchodní války a protestujícího Hong Kongu zase pomalu ale jistě rostou k letošním maximům. Oslabení naopak v minulém týdnu zaznamenala pražská burza, jejíž index #PX nenásledoval své protějšky z USA či Německa.

-----

Bleskově

Čeští vinaři nervózně sledují oblohu. Doposud jim letošní počasí poměrně přálo a úroda hroznů by podle posledních odhadů měla být výborná. Vše by ale mohly změnit hlášené vydatné deště, které sběračům komplikují sklizeň. Mimo nižší účast na některých vinobraních si déšť může vybrat svou daň i na zralých hroznech. Několik vlhkých dní v řadě by totiž mohlo zvýšit riziko výskytu chorob, popraskání či hnití. O kvalitě vín s ročníkem 2019 tak zřejmě rozhodnou následující dny. Dnešní předpověď plná intenzivního deště zatím na optimismu nepřidává. 

Světová zdravotnická organizace (#WHO) oficiálně zařadila syndrom #vyhoreni mezi duševní poruchy. Fenomén, který nejčastěji postihuje ambiciózní a ctižádostivé jedince či workoholiky, kteří sice umí pracovat na plné obrátky, ale neumí odpočívat, tak již nadále není pouze "nepříjemným pocitem", ale plnohodnotnou zdravotní diagnózou.

Bublina "zdravých" elektronických cigaret splaskla. Ve Spojených státech již mají na svědomí tři úmrtí. Zřejmě vyvolávají nové a pro lékaře zatím zcela neznámé plicní onemocnění, kterým již v USA trpí stovky lidí. Aktuálně ani není jasné, zda chorobu způsobuje konkrétní značka e-cigaret, nebo nějaká specifická látka.

-----

Chcete vědět víc?

Zaregistrovaní uživatelé dostávají tento newsletter s mnoha dalšími zajímavostmi (a kompletním titulkem) do svého emailu každé všední ráno v 7.00. Díky tomu získávají informační náskok a lepší orientaci v byznysu. Přidejte se.

#warengo #zpravy #byznys #newsletter #Facebook

Hodnocení: +13
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.