3 minuty čtení

Děláním těchto 10 věcí manažeři ročně ztrácejí 900 hodin času

Kolika z nich se také zbytečně účastníte?

Je to mezi podnikateli a majiteli společností už taková ta klasická ohraná písnička: "Pořád pracuji. I když jsem s rodinou, stále odpovídám na maily a zprávy z práce. Kéž by měl den víc hodin, neustále něco nestíhám."

Dnes ale nebude řeč o tom, že mají špatný #timemanagement. Někteří lidé (zpravidla manažeři, CEO, majitelé firem) mají opravdu na starosti tolik věcí, že mohou pracovat od rána do večera a stejně vše potřebné nestíhají.

Věčně zaneprázdnění lidé, kteří "pořád pracují" však často sami doopravdy netuší, kam všude jejich čas zbytečně mizí, i když by nemusel. V jejich případě už nemá cenu hovořit pouze o time-managemetnu. Jsou schopni 12 hodin denně naplno makat, takže je potřeba jít dál, podívat se na náplň jejich celodenní práce a hledat "zbytečnosti" tam.

Proto pro ně existuje jeden krásný test, skrz který si celkový promrhaný #cas na zbytečných věcech, které lze oželet nebo jim předcházet, mohou spočítat.

Kolik hodin v průměru za týden strávíte děláním následujících 10 aktivit?

  • Sezení na neproduktivních nebo zbytečných schůzkách.
  • Řešení nepodstatných vyrušení od práce, které mohl bez problémů vyřešit někdo jiný.
  • Řešení nepodstatných e-mailů.
  • Řešení nepodstatných požadavků od spolupracovníků.
  • Psaní zpráv a reportů, které ve skutečnosti nic zásadního neřeší a nikdo je vlastně pořádně nečte.
  • Sledování YouTube, sociálních sítí a provozování dalších forem unikání před realitou, které si souhrnně obhajujete jako nutný odpočinek pro mozek a zachování mentálního zdraví.
  • Dělání méně důležitých byznysových aktivit, které společnost snadno mohla outsourcovat s mnohem menšími náklady místo vašeho času někomu jinému.
  • Řešení náhle vzniklých urgentních problémů, kterým bylo možné při troše snahy předejít.
  • Dělání kancelářské práce, kterou by mohl za pár set korun na hodinu dělat někdo jiný (vyplňování, řešení pošty, kopírování, psaní, nakupování, uklízení atd.)
  • Řešení osobních povinností, které by za pár set korun na hodinu mohl dělat někdo jiný (praní, uklízení, úprava pozemku okolo domu, drobné opravy, vyzvedávání prádla v čistírně atd.)

Nyní svůj výsledek vynásobte 50 týdny v roce (52, pokud vám jde o přesnost). Přesně tolika hodinami nyní plýtváte na ve skutečnosti nepodstatnou práci a další drobnosti. Když tento test dal spisovatel a autor knihy "The Freedom Formula" David Finkel na byznysové konferenci jejím účastníkům, dostali se v průměru týdně na 18 promrhaných hodin, které trávili výše zmíněnými 10 činnostmi.

To je více než 900 hodin každý rok, neboli celých 22 pracovních týdnů opravdu zaneprázdněného člověka, které letí ročně do koše. Dalších 22 týdnů času, o kterých vám každý zaneprázdněný člověk z fleku řekne, že by dal cokoliv na světě za to, aby je měl k dispozici. Tak tady jsou :).

 

#osobnirozvoj #management #prace #efektivita

Hodnocení: +13
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.