4 minuty čtení

Fitbit má 6 miliard zaznamenaných nočních spánků a jednu radu, pokud chcete spát lépe

Výrobce fitness a trackovacích náramků Fitbit má ve své databázi od uživatelů data o tom, jak spali během 6 miliard nocí. To už je slušný základ pro analýzu

Většina z nás tak nějak tuší, že bychom zřejmě měli spát víc.

Potvrzují to ostatní i sociologické průzkumy, z kterých vyplývá nejen to, že dospělí lidé dnes nemají dostatek spánku. Většina dotázaných navíc přiznává, že pokud by dokázali spát víc, zřejmě by dosahovali lepších pracovních výsledků.

Pokud máte v práci i doma tak nabitý program, že je pro vás dostatek nočního spánku mimo realitu, můžete aspoň zkusit jednu změnu, která vám pomůže zlepšit jeho kvalitu.

Začněte chodit spát každý den ve stejnou dobu.

Tato rada vzešla jako nejužitečnější z analýzy spánkových návyků, který provedla společnost #Fitbit. Ta od března během nocí sbírala data o spánku z náramků svých zákazníků a nasbírala informace o jeho kvalitě, délce a pravidelnosti z celkem 6 miliard nočních usnutí a probuzení. Data byla sbírána zcela anonymně a posuzována jako celek.

Analýza přišla s jednoznačnou radou: Klíčem ke kvalitnímu spánku je konzistence.

"Pokud se vaše večerka přes týden liší i o 2 a více hodiny, v průměru v noci naspíte o půlhodinu méně, než lidé, kteří chodí spát každý den ve stejnou dobu s odchylkou do 30 minut," vyplývá z analýzy.

Nevhodné je rovněž víkendové ponocování a pozdější večerka než během pracovního týdne. Mnoho lidí si pak jde v neděli večer lehnout dříve s tím, že deficit z víkendu dospí a v pondělí ráno budou zase odpočatí. Není to ale pravda, podobný deficit nelze nijak dohnat a rozhozený spánkový režim navíc nepřinese nijak zvlášť kvalitní #spanek. Datová analytička společnosti Fitbit tento stav nazývá jako "společenský jetlag".

Věda dává Fitbitu za pravdu

Fitbit však není jediným, kdo tvrdí, že klíčem ke zdravému spánku a lepšímu odpočinku je dodržování ustálené spánkové rutiny.

"Většina lidí potřebuje před spánkem dobrou hodinku na zklidnění před tím, než jsou fyzicky a psychicky připraveni jít si lehnout," říká doktor Philip Gehrman, odborný asistent na lékařské fakultě University of Pennsylvania.

Dnešním trendem pro večerní zklidnění je #meditace. Ne každý však této metodě zpomalení metabolismu a uklidnění mysli holduje. Podobnou službu vám však může přinést i #cteni nebo třeba malování. 

Doktor Gehrman rovněž doporučuje stanovit si v dřívější části dne pravidelný a jasně stanovený "čas pro obavy", kdy zhodnotíte dnešek, projdete si vše, co vás čeká zítra a ujistíte se, že máte pro následující den připraveny veškeré podstatné informace. Tato organizace práce (ideálně ne až před přípravou na spánek, ale ještě před odchodem z práce) vám pomůže, aby se myšlenky a stres z práce do vaší mysli neměly potřebu večer či v noci vracet.

Za dobrý způsob, jak si zlepšit noční spánek, je rovněž považováno pravidelné ranní #cviceni. Tento způsob funguje kvůli něčemu, čemu se říká reset kortizolu. #Kortizol je hormon, který v organismu mimo jiné reguluje metabolismus a stres. "Když si ráno zacvičíte, kortizol se vám vyplaví, což je pro ráno ideální, protože vám pak postupně během dne zase klesá," říká Gehrman.

Asi nikoho nepřekvapí, že výše zmíněné techniky pro podporu zdravého spánku (meditace, čtení před spánkem, ranní cvičení a každodenní večerka ve stejnou dobu) dodržuje i celá řada úspěšných byznysmenů, jako je Jeff #Bezos, Satya #Nadella, Bill #Gates či #Oprah Winfrey.

 

#osobnirozvoj

Hodnocení: +11
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.