8 minut čtení

Game Changer: Jak snadno a rychle získat pozornost zákazníků i médií? Inspirujte se těmito příklady

Máte začínající firmu a chcete se co nejdřív dostat do médií a k zákazníkům? Máte už větší firmu, ale dlouhodobě stagnujete? V obou případech vám tento relativně jednoduchý krok může výrazně pomoci.

Možná se vám to bude trochu příčit, protože začínající firma se přeci buduje tvrdou prací od rána do večera. Ale pokud tento krok neuděláte, můžete se zbytečně připravit o malý trik, která by vás mohl proslavit po celé zemi, ne-li ještě více.

Vyčleňte si v týdnu trochu času na přemýšlení. Vezměte si nějaký bloček a tužku a běžte někam, kde budete mít klid. Přemýšlejte nad svým byznysem, nad trhem a zákazníky a snažte se v tom celém komplexu najít možnost udělat něco netradičního.

Kreativita funguje tak, že se nejprve dopodrobna seznámíte se všemi aspekty dané problematiky a ty následně necháte „uzrát“ ve vaší hlavě. Podvědomí je v takovém případě schopno doslova zázraků. Důležité je, abyste se svou firmou udělali něco, čeho se chytnou všechna celostátní média a vy díky tomu získáte ohromnou popularitu. A samozřejmě také přízeň nemalého počtu zákazníků.

Pojďme si popsat pár příkladů, které vám při přemýšlení mohou pomoci.

Jak se proslavit během chvilky?

Před pár lety byste měli velkou šanci dostat se do médií, kdybyste zavedli platbu kryptoměnami ve svém obchodě. Stačilo tuto platbu uživatelům umožnit napojením zjednodušené platební brány na webu a poslat tiskovou zprávu do všech důležitých médií. Dnes už to sice tolik nefunguje, ale stále máte v případě originálního zapojení bitcoinu či blockchainu relativní šanci.

Dříve takto kryptoměn využila například Alza, když na začátku roku 2017 rozhodla o zavedení možnosti plateb bitcoinem na svých výdejnách. Celkově Alza v tomto PR oboru exceluje. Samozřejmě, na jednu stranu jí hraje do karet to, že je jedním z největších inzerentů na trhu a média o ní ráda píší sama o sobě. Ale pokud by tomu „parta od zeleného skřeta“ nešla aspoň trochu naproti, PR by tak intenzivní nebylo.

Kromě bitcoinů to byla například akce s Teslou, kterou začala Alza nabízet taktéž v roce 2017. Kromě samotného zahájení prodeje se do médií dostala také ukázka špatné práce IT týmu Alzy, když u automobilu vyskakovaly automatické notifikace o tom, kdo si zrovna elektromobil koupil, jako například „Petr z Kladna“, „Marie z Brna“ apod. Podle těchto notifikací to vypadalo, že Alza hned první den prodala několik stovek automobilů Tesla.

Realita však tak slavná nebyla, holešovická firma za dva roky prodala všehovšudy pouhé tři kusy a na začátku tohoto roku prodeje kvůli aktuální strategii americké automobilky ukončila. Marketingovému týmu Alzy to však nepochybně nevadilo, protože svůj PR účel to splnilo dokonale.

Outdoor ven!

Nebo vzpomeňme jiný příklad. Před pár lety, ke konci roku 2014, se jedno luxusní obuvnictví v centru Prahy rozhodlo, že zakáže do svého obchodu vstup lidem v outdoorovém oblečení. Podnik vylepil vtipnou značku se zákazem na vstupní dveře a rozeslal tiskovou zprávu do všech médií. Během chvilky o butiku a jeho akci vyšel článek ve většině těchto médií a co víc, média se také předháněla v tom, která dřív udělají rozhovor s majitelem.

Výsledkem tak byly nejprve články a později velké rozhovory s majitelem butiku v Hospodářských novinách, časopisu Týden i na DVTV. A cena? Netuším přesně, ale zkuste si někde zjistit, na kolik vyjde samolepka na dveře. Možná, že podnik touto akcí pár potenciálních zákazníků ztratil, ale to nebylo nic oproti tomu, co všechno tím získal. Stávající klienti, kteří si z velké části potrpí na vkusném oděvu, si díky tomu podnik oblíbili ještě více.

Tato firma tak šikovně využila kombinaci nadsázky a kontroverze, která může fungovat velmi efektivně. Ovšem pozor, dobře akci promyslete, aby nebyla natolik kontroverzní, že se proti vám obrátí i stávající a dříve věrní zákazníci.

Fotky, fotky, fotky…

Fotky vládnou dnešnímu „instagramovému světu“, o tom není žádných pochyb. Pokud tedy máte nějakou kamennou prodejnu, kavárnu či obchod, neváhejte to využít.

Za všechny můžeme zmínit například kavárnu Chloé Prague s její dnes už legendární květinovou stěnou. Přitom původně se mělo jednat jen o butik s kosmetikou, ale jelikož prostor byl příliš velký, rozhodla se majitelka pro jeho další využití. Dnes je tato kavárna „must visit“ místem pro všechny instagramové nadšence, samozřejmě zejména ženy. Jen si zkuste na Instagramu vyhledat hashtagy jako #chloe či #chloecafe – není den, aby se tam několik fotek z této kavárny neobjevilo. Co dokáže jedna růžová stěna, že?

A nebo z jiného oboru. Pokud patříte mezi návštěvníky fitness a žijete v Praze, pravděpodobně už jste někdy slyšeli o John Reed Fitness. To je to fitko, kde najdete kromě strojů na cvičení také obrazy na stěně, knihovnu nebo pohodlná křesla jako z obývacího pokoje. Na Instagramu vám pak jistě neunikla známá fotografie s krokodýlem v zádech – má ji na svém profilu snad každý, kdo do tohoto fitka minimálně jednou zavítal. Přitom jde pořád jen o cvičení, ale je tam ta důležitá špetka originality, která zajistí, že se o vás bude mluvit a že budete vidět.

Výše zmíněné příklady mají skvělou odezvu na sociálních sítích, což je v dnešní době jedna ze základních složek úspěchu. Díky tomu jsou jim však navíc často nakloněna i média, která je pravidelně zařazují do svých seznamů „Top 10“ apod.

Je libo trochu luxusu?

Tato strategie nezklame nikdy. Ať už prodáváte cokoli, ať se pohybujete v jakýchkoli službách, vždy můžete tento krok podniknout a získat si tím onu vytouženou pozornost médií a potenciálních zákazníků.

Určitě už jste někdy v médiích zaznamenali zprávy o nejdražším hamburgeru na světě s nejušlechtilejším hovězím masem a lanýžovou omáčkou, který si cenou nezadá s normální cenou za večeři pro deset osob. A nebo třeba o nejluxusnějším zmrzlinovém poháru na světě, který je nejen z kvalitní bio zmrzliny, ale dokonce posypaný jemnými zlatými plátky. Například takový zmrzlinový pohár Serendipity vás vyjde na 25 tisíc dolarů. Jestli cena odpovídá výkonu, to už nechám na zákaznících, jisté však je, že přesně o takových věcech média píší často a ráda.

Podobně kreativní jsou například i různá wellness studia. Masážní salóny do své nabídky dříve zařadily luxusní čokoládovou masáž, ale jakmile to začalo být příliš okoukané, přešly na masáže zahrnující zlatý prach či staré dobré pivo – samozřejmě v luxusním provedení. Podobný krok se dá využít i ve fashion oblasti nebo třeba i u eshopů, které do své nabídky mohou zahrnout buď extrémně luxusní produkt, nebo top službu zahrnující donášku domů s masáží a večeří. Kreativitě se meze nekladou.

Jdete do toho?

Jak můžete vidět, možností je mnoho. Stačí vám chvilka přemýšlení, případně krátký brainstorming s kolegy a během okamžiku budete mít několik nápadů, jak svou firmu a byznys proslavit.

Do karet vám také hraje aktuální situace na poli médií, která se potýkají s dlouhodobým nedostatkem kvalitních novinářů a jsou ráda za každý aspoň trochu zajímavý obsah, který nemusí sama tvořit. Pokud budete dostatečně originální, média se o vás nakonec ještě sama poperou.

Není tedy na co čekat. Pokud jste na začátku byznysu a chcete o sobě dát více vědět, nebo vám stagnují prodeje a potřebujete malé osvěžení publicitou, toto je cesta, která vám může pomoci. A nemusí být ani časově nebo finančně nákladná. Stačí trochu zamyšlení!

#podnikani #marketing #pr #propagace #kreativita #originalita #inovace

Hodnocení: +13
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.