8 minut čtení

Chcete zvýšit šanci na úspěch vašeho startupu? Dodržujte těchto 7 důležitých pravidel

Stará známá pravda říká, že 9 z 10 začínajících firem zkrachuje v prvním roce. Přitom by stačilo, aby zakladatelé těchto firem následovali 7 pravidel, která jsou pro úspěch startupu naprosto zásadní.

Pokud čtete tento článek, pravděpodobně vám není není jedno, jak se bude vaší maličké firmě dařit. A to je dobře. Řízení začínající firmy není procházka růžovou zahradou, ale naopak "texaský masakr motorovou pilou". Proto je potřeba, aby se na to každý budoucí podnikatel dobře připravil.

Dodržování následujících pravidel rapidně zvýší vaši šanci na úspěch.

1 Objevte svou vášeň

Nezakládejte firmu, pracujte jednoduše na tom, co vás baví a zajímá. Ty nejúspěšnější firmy vlastně vůbec nevznikaly jako firmy. Google vznikl jako školní projekt, Facebook měl být exkluzivním online klubem Zuckerberga a jeho kamarádů a Twitter vznikl jako malý podprojekt ve firmě jménem Odeo. Až teprve v okamžiku, kdy si zakladatelé uvědomili, že jejich vášeň přerostla obyčejný koníček, založili firmy a začali opravdově podnikat.

Teprve díky opravdové vášni jste schopni dát do svého byznysu všechno. Co znamená všechno, ptáte se? Budete pracovat 14-18 hodin denně, 7 dní v týdnu, nebudete vyhledávat zábavu, randit ani cestovat. Bill Gates dokázal pracovat tři dny v kuse, dokud neodpadl. Mark Cuban budoval svou první firmu 7 let bez jediného dne dovolené. Elon Musk bydlel při budování své první firmy v kanceláři. Tito podnikatelé objevili svou vášeň a díky tomu byli schopni do toho dát všechno.

Myslíte si, že vybudujete úspěšnou firmu, když budete pátky trávit v baru s přáteli, o víkendech cestovat se svou drahou polovičkou a do kanceláře chodit od 9 do 17? Můžete to zkusit, ale je to jako koupit si tiket do loterie. Ačkoli, i ten tiket do loterie vás vlastně v konečném součtu vyjde levněji.

"Je těžké na něčem odvádět dobrou práci, když nad tím nepřemýšlíte ve sprše."

Paul Graham, YCombinator

2 Začněte jednoduše

Jakkoli jste ambiciózní, těžko si hned na začátku naplánujete ovládnutí světa. To je přeci jen logisticky trochu náročnější a mohlo by vás to rozptylovat od těch menších kroků, které jsou na začátku každého podnikání potřeba udělat.

Začínejte v malém. Většinou se nápad na byznys objeví tehdy, když se člověk rozhodne řešit nějaký problém. Řešte nejdříve tento jeden malý problém a tak jak budete poznávat trh, zákazníky a zdroje příjmů, budete přidávat další části.

Za každou cenu se však vyhněte komplikovanosti. Jednoduchost, minimalismus a flexibilita jsou u startupu hlavními konkurenčními výhodami.

3 Ponořte se do hloubky

„Chcete mi konkurovat? Tak si buďte sakra jistí tím, že víte, co děláte a máte dostatečné vědomosti. Protože jinak vám nakopu zadek,“ říká miliardář Cuban. Slavný podnikatel tím naráží na to, že pro úspěch je potřeba nejen tvrdá práce, ale také sebevzdělávání a rozvoj.

Jakmile se rozhodnete na nějakém trhu usadit, musíte se naplno pustit do jeho poznávání. Nakupte si všechny možné knihy, choďte na konference a semináře, poznávejte každý detail svého trhu. Jedině tak můžete připravit strategii, se kterou na daném trhu uspějete.

"Nehrajte hry, kterým nerozumíte. Ani když na nich spoustu lidí kolem vás vydělává."

Tony Hsieh, Zappos

4 Poznejte svého zákazníka

Mark Zuckerberg přidal do Facebooku funkci, která ho na začátku vůbec nenapadla, ale přitom měla tak zásadní dopad na další vývoj projektu. Tou funkcí byl partnerský stav. Pokud by tvořil Facebook jen podle sebe, funkci partnerského stavu by tam nikdy nedával, protože jeho samotného takové věci nezajímaly (byl už v té době zadaný se svou nynější ženou). Ale naštěstí pro něj začal přemýšlet nad tím, co zajímá studenty, jeho tehdejší "zákazníky".

Mnoho podnikatelů dělá tu chybu, že plni vášně rozjedou nějaký projekt, ale jeho vývoj dělají čistě podle svých preferencí. Ano, někdy se může podařit, že to, co zajímá vás, se bude přesně v té samé podobě zamlouvat celému velkému trhu. Ale pravděpodobnější je, že budete muset svůj produkt či službu ještě trochu upravovat, aby si našla dostatečný počet zákazníků.

Proto je potřeba hned od začátku se zákazníky komunikovat. A ještě předtím si samozřejmě nějaké sehnat. Proto není na škodu, pokud svůj produkt alespoň v betaverzi dáte několika potenciálním klientům zdarma a následně s nimi konzultujete jejich spokojenost. Chtějte jejich maximální upřímnost a otevřenost. Jedině tak budete schopni svůj produkt upravit potřebám trhu.

5 Objevte zdroj příjmu

Spoléhat od začátku na investory není právě nejmoudřejší řešení. Pokud si najdete investory ještě předtím, než máte nějaké příjmy, nebo dokonce nějaký produkt, přijdete nejen o velkou část podílu, ale také o část své podnikatelské svobody. Investoři jsou na své peníze opatrní a nebudou vám chtít nechat úplně volné ruce.

V rámci rozvoje nové firmy se logicky často pivotuje, upravuje strategie, mění produkt...to všechno může investory znervózňovat a ti pak budou na vás jako zakladatele vyvíjet čím dál větší tlak. Tento tlak pak může způsobit, že se z dřívější vášně stane pouhá otročina.

Od začátku proto usilujte hlavně o to, abyste měli co nejdřív nejen produkt, ale také alespoň minimální příjem. Je to určitá ukázka životaschopnosti projektu, která později příchozím investorům dokáže, že se na vás mohou spolehnout. Samozřejmě, vždycky budou chtít nějaké garance a právo veta, ale věřte tomu, že s existujícím produktem a zdrojem příjmů to nebude tak omezující.

Navíc se vám také může podařit přežít a prosperovat i bez investora. To je samozřejmě ideální varianta a pokud byste seznali, že by se vám přeci jen nějaký investor hodil třeba kvůli know how a kontaktům, díky svému cash flow si můžete klást vlastní podmínky.

"Financujte se z vlastních zdrojů tak dlouho, dokud to půjde."

Garrett Camp, StumbleUpon

6 Najímejte obezřetně

Najímání lidí je podobné jako jednání s investory - dokud to půjde, odložte to. Samozřejmě, že to vypadá skvěle, když má firma krásné velké kanceláře, na recepci sedí dvě recepční, u pracovních stolů desítky lidí a vám právě nese kávu asistentka. Ale to je zbytečný luxus, na který byste v začátku podnikání neměli vůbec myslet.

V začátku buďte minimalisté - žádná kancelář a žádní zaměstnanci. Snažte se tento stav držet co nejdéle. Jedině, že byste v té kanceláři přímo bydleli a ti zaměstnanci pracovali za podíl ve firmě. Kancelář si hledejte až v okamžiku, kdy budete potřebovat najmout prvních několik fulltime zaměstnanců. Fulltime zaměstnance si hledejte až v okamžiku, kdy vám nebudou stačit externí spolupracovníci. Externí spolupracovníky si hledejte až v okamžiku, kdy na práci nestačíte sami.

Myslete na to, že první investované peníze by měly jít do něčeho, co vám může další peníze vydělat. Ne do něčeho, co z vás udělá hvězdu večírků.

7 Sdílejte svůj příběh

Pokud chcete být na dnešním trhu vidět, musíte o sobě mluvit. Jako začínající podnikatel si samozřejmě nemůžete dovolit velkou reklamu, ale mluvit o svém projektu před přáteli na Facebooku a dalších sociálních sítích by mělo být součástí vašeho byznysu. Pište svůj příběh, podělte se o své zkušenosti. Buďte pyšní, nikoli arogantní. Buďte hladoví a přitom skromní.

Buďte aktivní na sítích, jako je třeba právě Warengo. Upravte si svůj profil a pište články o svých zkušenostech, o tom, co právě ve svém byznysu řešíte. Díky tomu si kolem sebe vybudujete malou komunitu lidí, která vás bude nejen podporovat, ale šířit dál vaši značku a jméno.

#startup #podnikani #firma #management #projekt

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.