4 minuty čtení

Už žádné lajkovací šikanování. Ukáže experiment Instagramu budoucnost sociálních sítí?

Je to od obrázkové sociální sítě vlastněné Facebookem velmi odvážný krok. Ačkoli se zatím jedná o testovací fázi, může zrušení počtu lajků u příspěvků znamenat významný mezník ve vývoji sociálních sítí. A nebo jen propad Instagramu...

Ta teorie je vcelku jednoduchá - miliony lidí po celém světě trpí pocitem méněcennosti a depresemi kvůli Instagramu. Proč? Protože vidí, jak jejich přátelé, kolegové či spolužáci dostávají mnohonásobně větší počet lajků. V horším případě si pak tito kvůli tomu dělají ze svých méně oblíbených vrstevníků srandu, případně je dokonce šikanují.

Po světě tak chodí miliony lidí zralých na psychiatrickou léčbu. Nejsou výjimečné ani případy sebevražd. Je to smutná část naší doby a Facebook, který Instagram vlastní, se za to mnohokrát ocitl pod palbou kritiky. Jenže co s tím, když to tak vynáší?

Má Instagram řešení?

Řešení se nabízelo dlouhodobě a nebylo potřeba kvůli tomu vymýšlet něco světoborného. Pokud se uživatelé trápí kvůli lajkům, jednoduše se lajky schovají a je to.

Instagram proto nyní spustil na vybraných trzích (v ČR zatím nikoli) testovací fázi, ve které uživatel nevidí počty lajků u příspěvků ostatních uživatelů. Ale! Vidí i nadále počty lajků, včetně konkrétních uživatelů, u svých vlastních příspěvků.

Co se dá v tuto chvíli očekávat?

Výsledný efekt je nyní samozřejmě velmi těžko odhadnutelný, ačkoli se dá očekávat, že Instagram vychází z dlouhodobých a důkladných studií a diskuzi. Přičemž samotný šéf Instagramu několikrát zmínil, že jsou připraveni na úbytek uživatelů. 

Tento krok se může výrazně dotknout tří oblastí:

  1. Lajkovací farmy
  2. Influenceři
  3. Samotní uživatelé

 

Lajkovací farmy zaznamenají nepochybně drsný propad. Jejich byznys je postaven právě na číslech a schopnosti jejich rapidního navýšení. Algoritmus Instagramu však jde dlouhodobě proti nim a tento krok může být posledním hřebíčkem do rakve tohoto dost pochybného byznysu.

Tohoto kroku se zároveň dlouhodobě obávalo mnoho influencerů, kteří taktéž staví svůj byznys (i když o něco seriózněji) na číslech. Jak se ovšem ukazuje, jejich byznysu by se to vůbec dotknout nemuselo, protože svým klientům budou moci i nadále ukazovat všechna potřebná čísla.

A co samotní uživatelé? Zejména ti, kteří "trpěli" při pohledu na počty lajků? Na první pohled to samozřejmě může působit jako ideální řešení, uživatel vydá fotku, která se líbí právě jemu, nebude muset přemýšlet nad potenciální reakcí ostatních, nebude se muset bát, že si z něj kvůli tomu někdo bude dělat srandu...

Jenže...

Tyhle miliony lidí, kteří pravidelně trpí kvůli počtu lajků, také každý den a s každým postem věří a doufají, že dostanou více lajků a ohlasů, než s každým předchozím postem. A že to samozřejmě všichni sledující uvidí a budou v údivu z toho, jak se jim daří. Třeba se to nikdy nepodaří, ale závislost je postavená právě na tom, že nikdy nedosáhnete toho, k čemu by to imaginárně směřovat mělo - pocitu štěstí, uspokojení apod. Tihle lidé sledují ostatní, počítají, měří, doufají, je to prostě závislácka soutěž se vším všudy. Pro ty co jsou úspěšní, i pro ty neúspěšné.

I závislost na alkoholu z vás udělá psychickou trosku a terč veřejného posměchu. Ale pokud jste jednou alkoholik, tak s tím kvůli tomu nepřestanete, jakkoli je vám to nepříjemné. A pokud vás někdo bude chtít vyléčit nikoli uvnitř, psychicky, ale tím, že alkohol vymění za vodu, půjdete si ten alkohol sehnat jinam. Ačkoli se třeba chvilku pokusíte sami sobě namlouvat, že ta voda není tak špatná.

Nechci si tu hrát na psychologa, jak už jsem zmínil, Instagram určitě dobře ví, co dělá. Pravděpodobně sází na to, že už jsou tak velcí, silní a oblíbení, že ztráta toho, co dodalo milionů lidí po celém světě trochu té závislosti do žil, jim příliš neuškodí. 

Ani já se nedomnívám, že tento krok Instagram zničí nebo nějak vážně poškodí. Ale určitě pomůže konkurentům, kteří si budou své závisláky i nadále hýčkat.

#instagram #facebook #socialnisite #strategie #psychologie

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.