4 minuty čtení

Wall Street letos dle tohoto profesora zažije "den zúčtování", až rostoucí inflace donutí Fed změnit politiku

Akciový trh čeká v letošním roce probuzení do reality. To nastane, jakmile růst inflace donutí Centrální banku změnit svou současnou štědrou monetární politiku. Tvrdí to aspoň profesor Jeremy Siegel, jež vyučuje finance na Whartonské škole.

Foto: REUTERS/Steve Marcus

Guvernér Fedu Jerome Powell už letos několikrát zopakoval, že inflace ho příliš netrápí, a pokud nastane její výraznější růst, mělo by jít pouze o krátkodobou, dočasnou záležitost. V tomto názoru jej posléze potvrdila i současná ministryně financí Janet Yellen. Jeremy Siegel však při svém vystoupení v CNBC varoval, že tak jednoduché to Fed s inflací mít nebude.

Profesor oboru Finance na prestižní Whartonské škole podnikání na University of Pennsylvania je totiž přesvědčen, že růst inflace Fed s největší pravděpodobností ještě letos donutí ustoupit ze své současné politiky, jež dlouhodobě žene vzhůru zhodnocení akciových trhů.

A to navzdory skutečnosti, že americká Centrální banka již naznačila, že současné úrokové sazby na dostřel nule ponechá beze změny až do roku 2023.

Siegel však inflační tlaky aktuálně považuje za velmi reálnou hrozbu, částečně kvůli politice Fedu a částečně kvůli bilionům dolarů, které Washington pumpuje do ekonomiky skrz své stimulační balíčky. Na základě dopadů těchto kroků profesor Siegel očekává, že v následujících 4 letech by měl kumulativní růst inflace v USA dosáhnout 20 %.

"Během měsíců května a června se nám pozvolna začne ukazovat růst inflace, jež bude plynout z této geniální monetární a fiskální politiky," varoval Siegel, podle kterého páteční špatná čísla z trhu práce pouze oddálila "den zúčtování", kterému se akciové trhy rozhodně nevyhnou, jelikož Fedu poskytla více času pro pokračování ve své expanzivní politice.

"Dříve či později nás čeká den zúčtování, o tom není pochyb. Myslím si, že se ještě v letošním roce dočkáme toho, že Fed zatáhne brzdu své štědrosti. Tlaková vlna tohoto rozhodnutí zasáhne i trhy, které se začnou rázem chovat mnohem vystrašeněji," odhaduje Siegel.

Jak se na něco takového mají investoři připravit? Profesor více méně zopakoval svá dřívější doporučení zaměřit se na reálná aktiva, tedy fyzické cennosti, jež mají přirozenou hodnotu (reality, komodity, vzácné kovy, půda atp.) a kterým se v takovémto tržním a ekonomickém podnebí bude dařit nejlépe: "Reálná aktiva zpravidla během období zvýšené inflace vykazují dobrou výkonnost."

Zároveň prohlásil, že investoři by se dnes měli snažit umísťovat svá portfolia do akcií, jež jsou závislé na růstu ekonomické aktivity, jako například do cyklických akcií. Ty budou totiž během zotavování ekonomiky s největší pravděpodobností růst a tím pádem rovněž svým majitelům napomáhat v boji s rostoucí inflací.

Páteční data z amerického trhu práce byla všeobecným zklamáním, neboť ukázala, že očekávané ekonomické zotavení aktuálně probíhá pomalejším tempem, než se očekávalo. Investoři se v reakci nahrnuli zpět do technologických akcií, přičemž se jim nejvíc zalíbily akcie těžící z lockdownů a home office stylu práce, jež doposud během pandemie trhům dominovaly.

Siegel však upozorňuje, že růst hodnoty technologických akcií, jež nastal po zveřejnění dat z trhu práce, je pouze dočasný "malý návrat" mimo jiné v reakci na to, že krátkodobě poklesl i výnos vládních dluhopisů.

"Výnos 10letých dluhopisů už se dostal nad hodnotu, kterou měl před tím, než byla data o nezaměstnanosti zveřejněna, takže předpokládám, že se toto později na trzích projeví," okomentoval tržní vývoj Siegel a dodal: "Myslím si, že i v tomto vývoji má již prsty na pozadí rostoucí inflace."

---

Jak vnímáte možné dopady bilionů natištěných dolarů - ale i eur - vy? Máte obavy, že nás čeká období vyšších inflačních tlaků, které ještě podpoří davy lidí utrácející za vše možné ve znovu otevřených maloobchodech a službách? Logicky by to smysl dávalo, ale pokud nás uplynulý rok ve stínu pandemie něco naučil, pak je to skutečnost, že zejména tržní vývoj nemusí vůči realitě dávat absolutně žádný smysl.

#usa #ekonomika #inflace #akcie #trhy #fed #centralnibanka #urokovesazby #politika #jeremysiegel #realnaaktiva

Hodnocení: +24
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Biliony dolaru v rozvahach bank jsou stale jen biliony dolaru v rozvshach bank, jak nas naucila minula dekada. Rostouci inflacni tlaky ocekavam, ale rozhodne neocekavam, ze inflace najednou nejak ustreli. FED pred nejakou dobou zmenil politiku od cileni 2% inflace k cileni 2% prumerne inflace, coz mu dava prostor nejakou dobu na rostouci inflaci nereagovat. Nemyslim si, ze pristoupi k utahovani menove politiky jiz letos, ale cekal bych inflaci ke konci roku nad 3%. Bude to napinavy, nicmene moje hlavni pozice jsou ted zlato a stribro.

    +1
    • @gugux Máte pravdu, bude to napínavé. Na tom zlatě se shodneme, taky se mi aktuálně líbí. ?

      0