5 minut čtení

Co znamená to "ETF" a jak to, že vám dokáže pasivně zdvojnásobit vaše úspory?

Pokud byste mohli zdvojnásobit své zhodnocující úspory, aniž byste do nich museli investovat jakékoli další peníze, šli byste do toho?

Byť využití tohoto chytrého finančního kroku může na první pohled vypadat jako absolutní samozřejmost, divili byste se, kolik dnešních pracujících dnes o tuto šanci, jak nakopnout zhodnocování svých úspor, přichází. Nejde o nic složitého ani časově náročného, ale zároveň tato investiční strategie může mít významný dlouhodobý dopad na vaše finance.

Rychlost, jakou se vaše investice zhodnocují, nezávisí pouze na výši investovaných úspor, ale také na míře úročení, kterou získáváte. A ta se zase z velké části odvíjí od toho, kam přesně své peníze investujete.

Konzervativní investiční instrumenty jako spořící účty, podílové fondy či dluhopisy se dnes stále těší obrovské oblibě a lidé neváhají vložit do nich klidně i celý svůj uspořený kapitál. Zhodnocení těch nejúspěšnějších přitom horko těžko zvládá držet krok s inflací a jsou rádi, když se pohybují okolo 5 % ročně.

Doba se ale mění a zejména rok 2020 ukázal, že investování do akcií může být nesrovnatelně výhodnější i pro někoho, kdo si s vyšším rizikem příliš netýká. Nenechejte se ale zmást jedním na první pohled úspěšným rokem, jako je ten letošní. Třeba americký index S&P 500 přináší průměrné roční zhodnocení okolo 10 % již od chvíle, kdy byl v roce 1923 vytvořen. A to je pro každého, kdo zvažuje akciové investování mnohem důležitější informace, než o kolik letos vyrostla Tesla a jestli má smysl ji teď koupit.

Jak už název napovídá, index S&P 500 v sobě obsahuje akcie celkem 500 firem. Jelikož sídlí na Wall street, jde o 500 největších amerických firem. A byť je investování přímo do něj poměrně nákladné a náročné na správu, na trhu existuje investiční produkt, skrz který může do tohoto indexu investovat prakticky každý, komu finanční stabilita vynesla nějakou tu zlatku navíc, kterou by nyní rád poslal "do práce": Indexové fondy neboli ETF neboli na burze obchodované fondy.

Pro někoho možná prazvláštně znějící zkratky a slova vzbuzující nejistotu, jestli to náhodou není nějaký podvod. Takže:

Chcete-li si rychle a stručně přečíst, co vlastně ten pojem "ETF", s kterým tady na Warengo poměrně často šermujeme, znamená a proč jde z mnoha důvodů o chytřejší investici než nákup jednotlivých akcií, zamiřte na 5 minut do článku od @PatrikKudlacek "4 důvody, proč jsou ETF inteligentnější investicí než nákup jednotlivých akcií?"

A pro trochu obšírnější definici toho, co jsou to indexové fondy (pod které ETF spadají) a jak vlastně fungují, můžete případně vyrazit na 8 minut do mého článku "Co je to indexový fond? Efektivní způsob, jak levně a bezpečně investovat do akciového trhu".

Co dokáží s vašimi úsporami 3 % navíc?

I přes všechny tyto zajímavé benefity dnes mnoho spořících a investujících lidí stále akcie obchází obloukem. Zejména proto, že mají akciové trhy spojené s jistou volatilitou, která zde nepopíratelně je. Avšak právě indexové fondy (ETF) tuto volatilitu pomáhají díky své diverzifikaci klidně i do stovek a stovek různých (nebo podobných) akcií zmírňovat. Dovolují vám tak přečkávat krátkodobé turbulence a mířit k dlouhodobým zajímavým ziskům, aniž by vaše investice ztrácela či získávala desítky procent týdně jako na houpačce.

Pojďme si ukázat, jak zásadní rozdíl může udělat jen maličko agresivnější strategie oproti té klasické, konzervativní.

Řekněme, že jste konzervativní investor, který má však peníze v poměrně slušných dluhopisech či na dobrých spořících účtech a dokážete se ročně dostat na 5% zhodnocení svých úspor. Pokud byste investovali 3000 Kč měsíčně, za 30 let budete mít na tomto účtu 2 496 775 Kč.

Avšak pokud byste stejnou částku investovali během 30 let do nějakého dobrého ETF sledujících index S&P 500 a dosáhli na akciové poměry skromnějšího zhodnocení 8 %, získáte za stejnou dobu a stejnou částku svých úspor na konci 4 471 078 Kč. Během tří dekád vám tak pouhá 3 % ročního zhodnocení navíc dokáží v důsledku vytvořit o 1 974 303 Kč víc.

A s 4,4 miliony Kč ve starším věku se pak už s klidem můžete vydat konzervativnější cestou. Stále je však na místě neopouštět svět akcií. Můžete si například skrz investici do nikoliv indexového, ale dividendového ETF vytvořit pasivní příjem 10 000 Kč měsíčně a ještě vám více než 1 milion Kč zůstane.

ETF fondy totiž nesledují pouze velké, prestižní akciové indexy, ale mohou čistě teoreticky sledovat úplně cokoliv. Akcie z konkrétní země, akcie z konkrétního segmentu (např. ze zdravotnictví a biotechnologií, o nichž informoval tady @Stan1000), akcie s vysokými dividendovými výnosy atp.

Vždy je ale nutné dobře se podívat, kolik a jakých akcií daný fond tvoří. Může být například zajímavé investovat do ETF fondu, jež sleduje společnosti ze segmentu obnovitelných zdrojů energie, segmentu elektrických vozů či segmentu vody, ale ne, pokud jde o fond, který sleduje 20 nějakých pochybných společností. I proto je vhodné držet se zejména na začátku vaší investiční cesty v rámci ETF ověřených velkých poskytovatelů, jako je iShares, Vanguard a vybírat si primárně z jejich široké nabídky.

#investovani #etf #indexovyfond #akcie #portfolio #uspory #sporeni #zhodnoceni #slozeneuroceni #konzervativniinvestice #riziko #moneymanagement 

Hodnocení: +47
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Ještě bych doplnil, že existují ETFka, která sledují cenu zlata, stříbra nebo jiných drahých kovů. Toho není špatné využít pro zajištění části prostředků na dobu, kdy jsou ceny akcií nízko, protože v tu dobu bývá zase vysoká cena zlata.

    +3
  • Přátelé, jak přesně u brokera funguje akumulační ETF? Dejme tomu, že mám koupenou 1 akcii za 300 euro. Dividenda je 4 % a protože je to akumulační etf, mělo by dojít k navýšení mé pozice. Ale jak k tomu dojde, když se jedná o 12 euro, cena akcie je 300 a frakce broker neumí? Děkuji moc za odpovědi.

    +1
  • Jen škoda, že většina ETF co mají smysl díky novému EU nařízení nedokážete už nakoupit 

    0