4 minuty čtení

Mark Cuban: Bitcoin je spíš náboženství než efektivní inovace, při jakémkoli kolapsu vám rozhodně nepomůže

Byť letos bitcoin ztrojnásobil svou hodnotu, miliardáře a jeho dlouhodobého kritika Marka Cubana stále nepřesvědčil, že je smysluplnou investicí, která by přinášela nějakou skutečnou výhodu.

"Můj názor na bitcoin se nezměnil," řekl Cuban pro Forbes na začátku prosince přesně 8 dní před tím, než populární kryptoměna vytvořila 16. prosince své nové historické maximum.

Podle Cubana je bitcoin "uložištěm hodnoty... které je ale spíš náboženstvím než reálným řešením jakéhokoliv skutečného problému." Zároveň se domnívá, že ani bitcoin, ani žádná jiná kryptoměna nenahradí fiat měny kryté vládami.

"Bez ohledu na to, jak moc chtějí fandové [bitcoinu] předstírat, že jde o hedge proti různým apokalyptickým scénářům, ve skutečnosti o nic takového nejde," tvrdí Cuban a dodává: "Státy v případě potřeby podniknout kroky, aby své měny a svou schopnost danit ochránily, takže čím více lidí uvěří, že jde o něco víc než jen uložení hodnoty, tím většímu riziku státní intervence čelí."

Letos v dubnu v podcastu The Pomp Podcast Cuban rovněž varoval před tím, že se krypto investoři až příliš upínají na myšlenku nějakého globálního finančního kolapsu: "K potenciálnímu benefitu bitcoinu... pokud půjde vše do pr**le, protože dneska tiskneme hromady peněz, což má nějaké globální důsledky, bitcoin se s tím může pokusit poprat. Ale pokud nic nezkolabuje, nemá z pohledu benefitu vůbec nic."

Mezi nejčastější argumenty ve prospěch bitcoinu zpravidla patří tvrzení, že jde o hedge vůči inflaci a americkému dolaru, který dokáže přežít jakýkoliv kolaps ekonomiky či infrastruktury (pokud tedy nepadne internet, nebo někdo nevypne elektřinu). I proto bývá často bitcoin přirovnáván ke zlatu nebo rovnou titulován jako jeho moderní náhražka.

S přirovnáním ke zlatu Cuban souhlasí v tom smyslu, že i v případě bitcoinu jde o jistou ochranu hodnoty, jelikož dle jeho kódu je počet bitcoinů aktuálně pevně limitován a fluktuace poptávky způsobí volatilitu ceny. "Takže pokud lidé chápou [bitcoin] jen jako digitální verzi zlata, jde o investovatelné aktivum."

Investovatelné nicméně neznamená, že jde o samozřejmou investici s garantovaným ziskem. Byť Mark Cuban sám dříve investoval jak do byznysů točících se okolo kryptoměn, tak dokonce i do bitcoionu, pravidelně varuje před tím, že se euforie okolo tohoto aktiva již změnila v "hazard".

Cuban dokonce loni pro Wired řekl, že by "raději vlastnil banány než bitcoin", protože banány mají nějakou reálnou hodnotu aspoň jako potrava. A k této myšlence se vrátil i v rozhovoru pro Forbes: "[Bitcoin] je tím, čím je, tedy něčím, u čeho se dostatek lidí dokázalo shodnout v názoru, že jde o investovatelné aktivum. Nicméně třeba takový banán je rozhodně užitečnější. Obsahuje třeba draslík, což je cenná živina pro každého člověka na světě," neodpustil si známý investor miliardář svou tradiční ironickou poznámku.

Co by Cubana přimělo změnit na bitcoin názor?

"Musel by být tak jednoduchý na pochopení a použití, že by s ním dokázal na první dobrou pracovat kdokoliv. Musel by fungovat zcela bez zádrhelů a být pro uživatele tak pohodlný, že by si jej dokázala koupit a platit s ním i vaše babička," řekl letos Cuban ve zmíněném podcastu The Pomp Podcast.

Ve stejném podcastu se Cuban vyjádřil také k technologii blockchainu a jejím potenciálu: "Blockchain je úžasná příležitost, ale realitou je, že jsme zatím při jeho aplikování do praxe neviděli žádné obrovské úspěchy. Nespočet různých kryptoměn a neustálé hádky o tom, která je lepší, do celé této branže navíc vnášejí nejistotu."

#bitcoin #kryptomeny #investovani #markcuban #nazor #hedge #fiatmeny #financnisystem #inflace #kolaps #bezpecnypristav #hazard #volatilita 

Hodnocení: +26
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Já jsem fanda Bitcoinu a líbí se mi, že ač je pan Cuban jeho odpůrcem, tak dokáže na rozdíl od drtivé většiny říci, že může být zajímavý pro lidi co se v něm vyznají. A k tomu co by ho přimělo změnit názor má naprostou pravdu, když bitcoin vyřeší problémy se zadrháváním nepohodlností a svou složitostí pro "naše babičky" tak se mu určitě rozšíří cesta a možnosti.Líbí se mi když někdo podá konstruktivní kritiku, ale je schopen uznat i přednosti, a naopak když je fanda schopen přijmout kritiku, než když si každý stojí za svým a není chopen podívat se na věc z pohledu druhé strany.

    +17
  • Myslím, že většina lidí bitcoin nemůže přesně pochopit, je to jen můj názor, ale on úplně přesně pochopitelný prostě není. I přes obrovské množství zdrojů, některé občasně čtu, nejvíce mě na tom stejně "baví" ta specifická "bitcoinová slangová mluva", jak to tam všichni hází, aby ve výsledku mohlo být stejně všechno kolikrát jinak a tak dokola a tak dokola. Nemyslím, že kdokoliv dokáže nějak víc přesně v delších horizontu predikovat další vývoj, je tam tolik proměnných. Proto mnoho lidí opravdu nezajímá co vlastně je, pro co je, ale chce to mít i kus štěstí, nakupovat ve vhodnou dobu a občas ve vhodnou dobu prodávat za účelem zisku. Plno lidí už na něm vydělalo, plno naopak neb nebyli trpělivý. Prostě mít to jen jako určitou část portfolia bez toho, že by pro život člověka bylo klíčové, ať to tam třeba "leží" x let dlouho, hlavně nikdy neprodávat pod cenu. Samozřejmě mé slova je nutné brát s "rezervou, je to jen takový malý pokus "komentáře z vrátnice".

    +1
  • Cuban dokonce loni pro Wired řekl, že by "raději vlastnil banány než bitcoin", protože banány mají nějakou reálnou hodnotu aspoň jako potrava. To může říct prakticky i o Fiat měnách. Většina je také digitálních a ten papír, kde máte napsáno nějaké číslo nemá o nic větší hodnotu ?

    +1
    • Blbost, národní měny jsou kryté národním hospodářstvím. Dnes už není potřeba aby byly kryty zlatem.

      0
  • Přirovnání k náboženství je trefné.

    +1
  • Příspěvky o tom, jak nepochopil Bitcoin za 3, 2, 1...

    -5
    • Škoda, že se nepokusí někdo také zpracovat příspěvek o tom, jak bitcoin pochopil...třeba by té mase hlupáku konečně svitlo ? ...jak ho má někdo pochopit, když tady nikdo neprovádí osvětu ?

      +1
    • @MaxiFinance osvěta tu existuje- stačí si ji najít. Pak to třeba “zvědavce” dovede i na YouTube, kde existuje několik českých kanálů, které se řadí v osvětě ke špičce, kde jsou několika způsoby vysvětleny i naprosté základy ?

      +2
    • @MaxiFinance Už jsem nad nějakým polopatickým úvodem do toho, co je to vlastně bitcoin, přemýšlel. Poměrně často se ale setkávám s tím (a ukázaly to i nějaké průzkumy, které jsme dělali v komunitě), že lidé, kteří si kupují bitcoin, vlastně mnohdy ani nezajímá, o co přesně jde. Chtějí vidět velký růst, chtějí diverzifikovat, chtějí, aby to z nich udělalo milionáře, chtějí se chránit, protože nevěří centrálním bankám, ale třeba bitcoinem ještě nikdy nikde neplatili a ani se k tomu vlastně nechystají (to mě překvapilo asi nejvíc). Takže je nezajímají ani kryptoměny, ani blockchain, ale chtějí se jen svézt a je jim vlastně jedno, k čemu to celé je, nebo není. Je to pro ně zkrátka další zajímavý "disruptor", což z tohohle pohledu trochu připomíná i Teslu.

      +7
    • @MaxiFinance Tohle by byl legit komentář možná tak v roce 2015. Teď máme takových zdrojů z kterých čerpat, že tvrzení, že nerozumím bitcoinu, je opravdu jen a pouze výmluva. 

      0
    • @tomasdurcak ono tezko s btc platit když naše genialni zakony chteji abych při každé takové platbě počítal základ daně a ještě danil zisk. Rád si bitcoinem jednou zaplatím, až bude tohle vyřešeno

      0
    • @tomasdurcak to byla reakce spíše na @Andre81cz ..ale jak koukám do dopručených článků, tak p. Pavlíček zareagoval velmi rychle :-) 

      +1
    • @martinDraha a to žijeme v nějaké podivné bublině, nebo proč 95 % (možná více) populace bitcoinu nerozumí?? 

      0
    • @MaxiFinance ano, debata mě “vyprovokovala” sepsat pár zdrojů ? (sám jsem líný si překládat aj originály a uvedené zdroje to dělají naprosto skvěle)

      +2
    • @MaxiFinance Protože 95 % lidí řeší covid, BLM, LGBT, Ulici, Ordinaci...nechci tu psát slohy. A o finance se zajímá málo lidí, to je potom těžký. I dnes vám lidi řeknou, že měna je krytá zlatem. Je o prioritách. O btc slyšelo už hodně lidí...to, že si ho nenastudují už je jejich problém. 

      +2