5 minut čtení

Finanční expert: O tom, zda jednou budete, nebo nebudete milionářem, rozhodnete chováním ve svých 20-30 letech

Finanční rozhodnutí a kroky, které učiníte hned po opuštění školy a zhruba v dalších 10 letech, mohou na vaše budoucí jmění mít zcela zásadní dopad - včetně toho, zda se vám finanční nezávislosti někdy dosáhnout podaří, nebo ne.

"Budoucí milionáři zpravidla začínají vznikat jako dvacátníci a třicátníci, ne jako padesátníci a šedesátníci," tvrdí finanční expert Fred Creutzer. Zdůrazňuje přitom brzké vytvoření finančního plánu a zajištění, že budete schopni benefitovat ze složeného úročení, jako jeden z hlavních důvodů, proč tomu tak je.

"Pokud s budováním svého bohatství budete otálet do 50, nikdy se vám nepodaří dohnat někoho, kdo s tím začal již v mládí. V otázce investování totiž většinou platí, že čím dříve se do něj pustíte, tím lépe," dodává Creutzer.

V České republice bylo v posledních dvou letech registrováno asi 28 000 dolarových milionářů a dnes u nás údajně máme 1100 osob s bohatstvím převyšujícím 30 milionů dolarů. Celosvětově je počet dolarových milionářů odhadován na 46,8 milionu osob (téměř 12 milionů z nich žije v USA). A divili byste se, kolik z těchto majetných lidí se ke svým penězům dostalo jedním a tím samým ověřeným způsobem: Začali investovat již v mládí a udrželi si tento zvyk po celou svou ekonomicky aktivní kariéru.

Konkrétně pro dnešní mladé Čechy je navíc schopnost aktivně během let rozšiřovat své jmění o to důležitější, že mohou být první generací, která se v penzi již nebude moci spolehnout na žádnou velkou (jestli vůbec nějakou) finanční podporu ze strany státu.

Složené úročení a neúprosná matematika

Tady je jeden velmi zajímavý příklad, který ukazuje, jak velkou hodnotu dokáží během vašeho života získat peníze, které investujete v mládí:

Pokud byste od svých 25 let začali ročně investovat 50 000 Kč při průměrném ročním zhodnocení 8 %, ve 35 investovat přestali, ale nechali své peníze dál zhodnocovat, v 65 lety byste na účtu měli 7 288 666 Kč. Ale pokud byste začali investovat až ve 35 letech a bez přestání rok co rok investovali do 65 let za stejného ročního zhodnocení, stejně byste nakonec na účtu měli jen 5 664 160 Kč.

Jinými slovy, i když ve druhém případě budete investovat o celých 20 let déle než v tom prvním, na konci bude první metoda vykazovat o citelných 25 % vyšší výnos než druhá! Existuje výmluvnější ukazatel toho, jak razantně dokáží peníze investované před 30. rokem života díky složenému investování navýšit svou hodnotu? Tady principiálně stejný příklad, jen s jinými investovanými částkami na grafu tak, jak jej pro veřejnost připravila Federal Reserve Bank of St. Louis.

 

Jak už jsme si dříve ukázali, za správných podmínek je reálné dopracovat se pravidelným investováním i k titulu dolarového milionáře. Každý je nicméně v trochu jiné situaci a především - každý vidí své finanční cíle trochu jinak. Je dost možné, že částku přes 7 milionů Kč na svou penzi vlastně ani potřebovat nebudete. Nebo byste chtěli mít spíš víc. Proto je na místě zeptat se v první řadě sám/a sebe, co přesně vy sami chcete a podle toho svou manipulaci s penězi nastavit.

Ale původní myšlenka zůstává - položte si tuto otázku raději ve 25 nebo 30 letech než v 50 či 60 letech.

Mladí lidé musí hlavně začít a nesmí se bát rizikovějších aktiv

I když jsou čeští mileniálové první generací, která vyrůstala již v plně demokratickém světě a mají k informacím o investování lepší přístup než například jejich rodiče, stále to s jejich spořením a zhodnocováním vlastních peněz není žádná sláva. Řada z nich má pocit, že nejlepším místem pro odkládání peněz je spořící účet, podílový fond nebo stavební spoření. A zatraceně se mýlí, jelikož index S&P 500 mezitím za posledních 40 let vykazuje průměrné roční zhodnocení 11 %. ?‍♂️

Zhodnocení indexu S&P 500 od prvního lednového týdne roku 1980 přibližně až na letošní aktuální maxima z druhého prosincového týdne. Foto: Tradingview

A ještě jedna důležitá věc pro mladé investory - starší lidé blížící se penzi zpravidla své investice přesouvají do konzervativnějších aktiv, aby měli jistotu, že jim případné tržní turbulence nezpůsobí s celoživotními úspory nějaké divoké změny hodnoty. To mladí investoři jsou v přesně opačné pozici - na rozdíl od starších investorů si mohou dovolit přečkat recesi či medvědí trh. A když už, měli by při tržním propadu spíš zvážit navýšení svých pravidelných investic, aby využili nízkých nákupních cen akcií či ETF.

  • Tápete-li nad tím, jaké finanční cíle jsou pro věk 20-30 let ideální, zkuste se inspirovat tady.
  • Třicátníci mohou pro svou nálož finančních cílů do čtyřicítky vyrazit pro změnu sem. ?

#osobnifinance #investovani #akcie #etf #slozeneuroceni #uspory #zhodnoceni #milenialove #bohatstvi #financnigramotnost

Hodnocení: +68
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.