8 minut čtení

5 negativních dopadů předčasného odchodu do důchodu, o kterých se vůbec nemluví

Předčasný odchod do důchodu je pro hromadu ambiciózních spořičů a investorů hlavním finančním cílem, pro nějž jsou ochotni leccos obětovat a léta dodržovat striktní disciplínu. Dosáhnutí tohoto cíle ale zdaleka nemusí být kýženým "vysvobozením".

Splněný sen. Pohádkový život. Pravá svoboda. Předčasný důchod se těší celé řadě superlativů, kterými jej i já sám častuji pokaždé, když tady řešíme, jak jej reálně dosáhnout. Nic ovšem není jednobarevné a všichni předčasní penzisté (a zejména ti, jež do "důchodu" odcházejí opravdu mladí) si dříve či později uvědomí to, před čím je dnes varuje i věda.

Bez ohledu na to, jak moc velký nárůst pocitu štěstí díky získání finanční svobody získáte, postupně se tento pocit chtě nechtě vrátí zpět na svou základní hodnotu. Zjistila to například tato studie z roku 2018, jež zkoumala nárůst a opětovný pokles pocitu štěstí zpět do "normálu" u lidí, kteří vyhráli miliony v loterii.

V roce 2017 zase průzkum webu CompHealth zjistil, že celkem 68 % ze 400 dotázaných lékařů v závěrečné fázi své pracovní kariéry se ve skutečnosti na odchod do důchodu vůbec netěší. Některé z jejich nejčastějších obav zahrnovaly ztrátu sociálních interakcí, kterých se jim v práci dostává, ztrátu hlavního životního poslání, obavy z toho, že se budou nudit nebo že se u nich z případné samoty může rozvinout deprese.

Zkrátka a dobře, jakmile ve 40 seberete vydělané miliony, do jejichž získání jste v posledních letech investovali 100 % své energie a času, sednete si na pláž v nějakém tropickém ráji a rozhlédnete se okolo sebe, může se stát, že si místo nekonečné radosti z toho, že už nikdy nemusíte hnout ani prstem, řeknete: "Zatraceně, dle odhadů bych se měl dožít nějakých 80 let. To znamená, že jsem teprve v polovině svého života... co těch dalších 40 let budu proboha dělat?"

O některých negativech brzkého naskočení do penze se zkrátka nemluví a tady jsou ty největší:

1) Můžete zažít krizi identity

Jednou z nejčastějších otázek, kterou vám lidé položí, když vás poznají, je: "Čím se živíš?"

Když strávíte dekádu či dvě prací pro nějakou firmu nebo v nějakém oboru, může být náhle velmi nepříjemné uvědomit si, že už nadále nejste tím marketingovým expertem, manažerem či konzultantem. Říká se, že si často některých věcí nevážíme až do chvíle, kdy o ně přijdeme.

A tak se vám může stát, že si až po odchodu z práce za vytouženou svobodou uvědomíte, jak moc pro vás tato práce znamenala a jak moc vám ve skutečnosti chybí. Zvlášť, pokud se vám nikdo z bývalých spolupracovníků celé měsíce neozve, aby se zeptal, jak se vám daří, případně vám řekl, jak se byznysu, který jste tak dlouho pomáhali budovat, daří a jak to bez vás zvládá.

Ne každý se s faktem, že již nadále není potřeba a svět běží dál i bez jeho přičinění, dokáže dostatečně dobře srovnat. A může to být i jeden z hlavních důvodů, proč se někteří lidé po pár letech v předčasném důchodu rozhodnou začít opět pracovat, byť by z finančního hlediska vůbec nemuseli.

2) Můžete o svém rozhodnutí začít pochybovat

Pokud do důchodu odejdete v mladém věku, může se velmi snadno stát, že o svém rozhodnutí začnete pochybovat. Udělali jste správně? Nebylo by lepší udržet si svou skvěle rozběhnutou kariéru a neutéci od všeho? Anebo si můžete položit otázku uvedenou výše - co teď budete po zbytek života dělat?

Může to znít paradoxně, ale finančně zajištění mladí penzisté mohou zažívat poměrně vysokou míru nejistoty a stresu. Proto si většina z nich dříve či později najde nějakou činnost, která jim pomůže tyto věci ventilovat a nechat za sebou. A paradoxně jde často o věci, díky kterým tito lidé začnou opět vydělávat peníze - a mnohdy dokonce ještě víc bohatnout.

Někdo začne studovat nový obor, někdo začne psát blog, jiný knihu, další to nevydrží a založí nějaký nový vlastní byznys. Zkrátka každému dříve či později dojde, že strávit život nic neděláním vážně není to pravé ořechové. Zvlášť pokud jste léta byli zvyklí jet disciplinovaně na plné obrátky.

3) Chování vašeho okolí se může změnit

Odejít v mládí do důchodu není zrovna konvenčním životním rozhodnutím. A zároveň přirozeně existuje celá řada lidí, kteří zkrátka druhým leccos závidí - třeba to, že nemusí chodit do práce a řešit peníze. Ať už bude důvod jakýkoliv, může se vám stát, že vám lidé nebudou projevovat stejný respekt, jako když jste byli pracujícím člověkem.

A až budete dalšímu člověku asi po dvacáté po otázce "co děláš" vysvětlovat, proč jste se rozhodli odejít do penze v tak mladém věku a že opravdu nejste dítětem zámožných rodičů, které si jen užívá jejich dědictví, může se stát, že vás to celé začne maličko unavovat. Není proto vůbec žádnou výjimkou, že aby mladí penzisté jak se říká "příliš nevybočovali" a vyhnuli se komplikovanému vysvětlování, jednoduše zalžou, že se například věnují psaní či trénování na volné noze.

4) Může vás nepříjemně překvapit, že nebudete o moc šťastnější

Všeobecnou představou je, že jakmile dosáhnete finanční svobody nebo opustíte práci, kterou jste neměli příliš v lásce, budete už navždy mnohem šťastnější. Jak ale bylo zmíněno výš, věda již přišla na to, že jakýkoliv výrazný nárůst pocitu štěstí je vždy pouze dočasný.

Na stupni od jedné do desíti je možné, že dokud jste byli v práci, pohyboval se váš pocit štěstí třeba na hodnotě 6. Jakmile se vám podaří odejít na penzi a ještě si třeba k tomu vyjednat nějaké štědré odstupné, rozhodně si nějakou dobu budete užívat čisté desítky. Během několika dní, nanejvýš týdnů, se ale váš pocit štěstí pomalu krok za krokem sesune zpět na šestku.

5) Můžete se začít opravdu silně nudit

Pokud si chcete lépe představit, jaké je to odejít v mladém věku do důchodu s dostatkem peněz, vzpomeňte si na ten pocit, když jste dokoukali závěrečný díl poslední řady své oblíbené televizní série. Na jednu stranu jste nadšeni z toho, jak to celé skončilo (takže to logicky nemohla být Hra o trůny), ale zároveň vás mrzí, že už je konec a vy nevíte, jestli se ještě někdy dočkáte pokračování.

Jakmile získáte každý den 10-14 hodin volného času navíc, zákonitě zlenivíte, vaše dříve efektivní produktivita dostane zásah a můžete také přijít o motivaci skutečně se snažit něčeho dosáhnout. Proč taky. Dalším problémem, nad kterým mnoho lidí snažících se co nejrychleji nabýt finanční svobodu nepřemýšlí, je samota.

Jak už jsem řekl, být třeba ve 35 či 40 letech v důchodu je vskutku nekonvenční. Proto existuje vysoká šance, že zatímco vy budete akční a plní chuti cestovat a sbírat zážitky, vaši přátelé či bývalí kolegové vám dají košem - protože na rozdíl od vás stále chodí do práce.

Samozřejmě můžete vyrazit na různé akce a pokusit se poznat nové lidi, ale u většiny z nich narazíte na stejný problém - nejsou ve stejné životní situaci jako vy, takže s nimi nemůžete trávit tolik času, kolik máte k dispozici. Jedním z efektivních řešení může být to, že společně s vámi do předčasného důchodu ve stejnou chvíli, nebo nedlouho po vás odejde i váš partner. Cestování ve dvou nebo rodičovství dokáže s pocitem štěstí a nalezením životního smyslu zázraky.

----

Předčasný důchod tedy nelze vnímat jako něco, co vyřeší vaše problémy a učiní vás navždy šťastnými. Pokud nejste šťastni už před odchodem do předčasného důchodu, existuje vysoká šance, že se nic nezmění. Bez vyřešení těchto problémů a bez jasné vize, co s tou hromadou volného času v penzi budete dělat, je možná lepší nikam nepospíchat, než později litovat.

#osobnifinance #predcasnyduchod #duchod #financnicil #financnisvoboda #nevyhody #krizeidentity #pocitstesti #spokojenost #pochybnosti #nejistota #stres #nespokojenost #pratele #rodina #respekt #status

Hodnocení: +144
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • No já jsem odešel z práce v 56 letech a žádnou depresí netrpím, naopak si to užívám, na vše mám dost času, i na koníčky.... Ale asi jsem jiný, bezproblémový... Ale je fakt, že jsem nešel do důchodu ve 40 letech...

    +5
    • @Stan1000 56 mi přijde jako taková zlatá střední cesta. Ani moc brzo, ale zase ne příliš pozdě. Navíc jste našel novou vášeň v investování, rodina, takže na chmury jistě není čas ani prostor. ?

      +1
    • Ve 40 letech? To je utopie!!!

      0
  • Bingo - jelikož se po čtvrtstoletí působení v ozbrojených silách chystá jeden ze zásadních zlomů mého života - přechod “do civilu” přesně tyto otázky mi začínají vyskakovat a jsem nesmírně rád, že jsem si přečetl další skvělý článek! Díky @tomasdurcak 

    +4
  • Co na svých klientech pozoruji, tak nemám pocit, že by pro ně odchod do důchodu (i předčasného) byl nějakým způsobem přínosem. V podstatě musím dát zapravdu uvedenému článku. Navíc někteří zjišťují, že musejí trávit daleko více času se svým životním partnerem a i to je pro některé  dost stresový faktor ?

    +3
    • Práca (peniaze) je droga, zo všetkými dôsledkami ...

      0
    • @MarcelNyvlt Přínosem to musí být už jen proto, pokud si ty nástrahy člověk uvědomí a dokáže je přejít/vyřešit. Ale určitě souhlasím, že to nebude vše jen růžové a zalité sluncem. @miestneKomunity Nejen droga, ale propůjčuje člověku nějaký status, tedy základ sebevědomí a hlavně mu může dávat pocit, že má v životě nějaký smysluplný účel, že je prospěšný okolí, že něco dělá pro lepší svět. A o tohle přijít může být velká rána (viz v textu zmínění lékaři).

      0
    • Problém trávit více času se svým partnerem může mít jen dement.

      0
    • Kde pracujete? Na pitevně?

      0
  • Já odešel přesně dle výpočtu ČSSZ, ani hodinu navíc ,před 4 léty. A dnes si můžu říct JUPÍ!!!

    +1
  • Strašný kecy. Chlapec vůbec neví o čem píše. 

    +1
  • Pisálek je idiot.

    -1
    • @petrPadalik Díky za názor, komentující může být taky. Zvlášť když si zapomene argumenty doma.

      +7
    • @tomasdurcak dobra odpoved ? musim rict, ze jste me uz nekolikrat presvedcil o velmi diplomatickem pristupu ke komentarum - at uz pozitivnim ci negativnim, konstruktivnim ci destruktivnim. Tohle je takova tresnicka.

      Clanek za me naprosta pravda. Ono staci, kdyz si clovek pri prechodu mezi zamestnanimi da mesic “oddech”. Po trech tydnech, kdy partnerka dal lita do prace, z prace... zacina citit zvlastne ? po roce/dvou to muze byt narocne. Jak zmineno vyse @Stan1000 cca 50-55 let veku ideal.

      0
    • @TJM Víte co, podobných komentářů jsou plné skoro všechny ostatní sociální sítě, já (a tipuju většina ostatních uživatelů) tady určitě nejsem od toho, abych se s někým hádal do krve a častoval ho urážkami, tohle tady určitě nechci nijak podporovat. Chci se zlepšit v investování a práci s penězi, takže pokud má někdo opačný názor a s mým nesouhlasí, rád se poučím o jeho pohledu na věc. Podobné výkřiky do tmy ale v důsledku nic nepřinesou ani autorovi... věřím, že mu došlo, že na hádání existují jiné "online hospody". ?

      0
  • Průzkum se týkal lékařů, ale co by řekla prodavačka, řidič DHL, pracovnice na úřadu práce nebo na FÚ .. Tam se ztráta soc.interakcí jeví jako vítaná změna. Stejně tak to vidím u krize identity, tady určitě nehrozí nebo jen minimálně. A bod 2? Tito uvedení o odchodu do důchodu pochybovat určitě nebudou :) 

    0