7 minut čtení

5 častých finančních chyb, kterými si v mladí bezpečně likvidujete šanci, že někdy budete opravdu bohatí

V lidské historii neexistuje žádná jediná generace, která by neřešila finanční problémy. Smutnou pravdou ale je, že mileniálové dnes s penězi zápasí víc než jakákoli jiná generace od Velké hospodářské krize před téměř 100 lety. Co s tím?

Do jisté míry se to zrovna dnes dá pochopit - žijeme v rychlém, hektickém a technologiemi nabitém světě, kde je vše relativně drahé. Spousta mladých lidí má proto na krku nějaký ten dluh a najít dobrou práci není jen tak. Nic z toho ale nevylučuje ze všech dostupných reálných možností vybudování dostatečně velkého bohatství.

Téměř každý člověk si v mládí zkusí, jaké to je pracovat na pozici, která ho vůbec nebaví a navíc za ni dostává relativní almužnu. A všichni, kdo se v takové pozici ocitnou, si zároveň říkají, jaké by to bylo, kdyby tak mohli vydělávat třeba o 1/4, 1/3 nebo o polovinu vyšší mzdu.

A některým se to skutečně podaří. Avšak zpravidla jde pouze o ty, kteří se jednou pro vždy rozhodnou skoncovat s konáním velkých finančních chyb a začnou s penězi zacházet chytře. Pokud máte podobné ambice, tato pětice masivních finančních přešlapů musí z vašeho života zcela zmizet:

1. Používání kreditní karty na placení za věci, které nevytvářejí žádný příjem

Společnost Charles Schwab loni vydala svou zajímavou studii s názvem Modern Wealth, v které zjistila, že američtí mileniálové v průměru měsíčně za "neesenciální" věci (jídlo v restauraci, zábavy, luxusní předměěty, dovolené atp.) utrácejí 478 dolarů měsíčně, zatímco jejich rodiče z generace baby boomerů jen 359 dolarů měsíčně.

V podstatě nezáleží na tom, že jde o data z USA, kde je třeba trochu jiná životní úroveň. Podobné trendy už jsou dnes v celém západním světě včetně České republiky. Jedním z výborných řešení, jak předcházet těmto útratám, je platit kreditní kartou pouze velké nákupy věcí, u nichž víte, že vám v důsledku pomohou vydělat víc peněz. Utratit peníze za kurz, díky kterému se v něčem stanete lepším, nebo za pronájem kanceláře, z níž budete řídit svou společnost, je takovým chytrým nákupem. Koupit si motorku nebo drahé boty, které nakonec stejně ochodíte a vyhodíte, to už příliš chytré není. Za drobné útraty si naordinujte placení pouze v hotovostí, možná si díky tomu tak půlku věcí nakonec raději nekoupíte. ?

2. Neustálé srovnávání vlastních financí s ostatními

Peníze druhých - ať už jich mají hodně, nebo málo - nikdy nezaplatí vaše účty, vaše investice, vaše náklady na penzi. Ani vám v mysli neposkytnou onen vytoužený klid. Každý desátý Čech dnes má problém se svým platem vyjít do konce měsíce, necelá polovina z nás žije od výplaty k výplatě - a nejčastější věkovou skupinou, kterou v těchto obtížích naleznete, jsou mladí lidé ve věku 27 až 35 let.

Možná nejste jedním z těchto lidí, ale to neznamená, že když je na tom někdo ještě hůř, vy jste na tom tím pádem skvěle. Srovnávat své jmění s ostatními je mentální past. Přestaňte řešit, jak moc jste finančně pozadu (nebo popředu) před ostatními. Místo toho se zaměřujte pouze na své vlastní finanční cíle a na to, jaká čísla by vám osobně udělala radost.

Pak už je to jenom o tom zjistit, jakým způsobem se ke své vytoužené částce můžete dostat. Kolik různých způsobů existuje? Jaké finanční hlouposti musíte ideálně ještě dnes přestat dělat? Jakmile máte jasný plán, udělejte první krok a začněte konat.

3. Utrácení jenom proto, abyste udělali dojem na okolí

Toto je nešvar velmi podobný prvnímu bodu o utrácení za věci, které vám nijak nepomáhají vytvářet příjem. Nikdo neříká, že si jednou za čas nemůžete vyhodit z kopýtka (jenom to nedělejte příliš často). Nechat se ale ve svých nákupních rozhodnutích ovlivnit tím, že vás k utrácení láká něco, co jste zahlédli na sociálních sítích, je velká chyba.

Lidé, které vidíte na Instagramu - s jejich honosnými večeřemi, party, automobily, luxusním oblečením a záplavou dovolenou - nemusí být v žádném případě "bohatí". S největší pravděpodobností si na život na vysoké noze pouze hrají. Jsou to lidé, kteří si potřebují neustále na něco hrát a pokoušet se druhé ohromit ukazováním extravagantních věcí, které si pořídili (nebo dostali) bůh ví za čí peníze. A bůh ví, zda je zrovna tato útrata nestala poslední peníze, které na tento měsíc mohli utratit. To už ale na fotkách neuvidíte.

Žít jako lidé na Instagramu je absolutní nesmysl - tedy pokud náhodou nejste na sociálních sítích sami full-time influencery, kteří vydělávají miliony.

4. Vyhledávání komfortu místo svobody

Komfort je zpravidla opakem budování bohatství. Celá střední třída je postavena na vyhledávání komfortu. Jde o životní úroveň, při které vám stačí průměrný příjem, dva týdny dovolené ročně, zdravotní pojištění a vlastní bydlení.

Pokud chcete něco víc, budete muset začít vyhledávat něco víc než jen pohodlí. Bohatým lidem jde místo komfortu o nadbytek finančních prostředků, neboť vědí, že ty jim poskytnou víc svobody a jistoty, než kolik budou kdy potřebovat. Příliš mnoho mileniálů dnes tvrdí, že by chtěli od života víc, ale zároveň jsou ve skutečnosti se svou životní úrovní zcela spokojení a mají nohy na stole.

Je-li komfort i vaším cílem číslo jedna, musíte počítat s tím, že pravděpodobně nikdy nedosáhnete úplné finanční svobody. Komfort se rovná životu střední třídy. Do vyšších pater vede cesta zpravidla jen skrz diskomfort. Ale výběr je na každém.

5. Nedostatečné příjmy

Neustále se tady den co den bavíme o tom, jak důležité je neustále spořit a investovat své peníze. Ale na začátku celé této rovnice je ještě jedna důležitá proměnná - neméně důležité je snažit se vydělávat víc peněz. S rostoucími příjmy totiž logicky roste i potenciální výnos vašich investic.

I pokud již dnes máte nadprůměrný příjem, vždycky existuje způsob, jak vydělávat ještě víc. Největší chybou, kterou mladí lidé dělají, je to, že se nesnaží dřít, aby svůj příjem ještě víc navýšili. Nejdou hladově po zvýšení platu, bojí se najít si jinou práci s vyšším platem a nechce se jim budovat si bokem další příjmy.

Pokud si pomýšlíte na to, že jednoho dne budete finančně nezávislí, není vhodné, abyste se spokojili s průměrnou mzdou či jejím dvojnásobkem. Mohlo by se totiž stát, že vám cesta k nějakému smysluplnějšímu bohatství zabere celý život.

Hodnocení: +66
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.