6 minut čtení

3 populární akcie investičních začátečníků, které Wall Street nenávidí. Má k tomu důvod?

Platformu Robinhood využívá v USA celá řada nováčků na akciovém trhu, jejichž úmyslem je dosažení instantního zisku. V současnosti se jejich velké oblibě těší tři akcie, kterým nemůžou profesionálové z Wall Street přijít na jméno.

Divoké výkyvy akciového trhu přilákaly do akce řadu nováčku z řad mileniálů, kteří nenasytně usilují o okamžitý zisk. Jako zajímavý demografický vzorek aktuální skladby investorů může posloužit právě #platforma Robinhood, která v letošním roce přivítala do svých řad miliony nových členů, přičemž průměrný věk zdejšího investora je pouze 31 let.

Ačkoliv je skvělé vidět, jak mladí lidé investují své peníze a nechávají je zhodnocovat na akciovém trhu, mnoho uživatelů #Robinhood se rozhodlo investovat do penny-stocks nebo minimálně rozporuplných společností, které probouzejí mezi managery největších světových podílových fondů silné vášně. Výsledkem je, že mezi nejoblíbenějšími akciemi u mladých investorů se nachází hned trio titulů, které Wall Street nenávidí. Patrné to bylo zejména ve třetím čtvrtletí letošního roku, kdy manažeři největších světových fondů ve velkém vyprodávali pozice v níže zmíněných akciích.

1. Tesla (NASDAQ: TSLA)

Výrobce elektromobilů je v posledním roce takřka nezastavitelný. Generální ředitel, Elon #Musk úspěšně vybudoval první automobilku zaměřenou ryze na elektromobily, za necelých 10 let. Akcie společnosti pak odměnily akcionáře za tuto dobu téměř 7 800% ziskem.

Zdá se však, že optimismus kolem Tesly a jejího vysokého ocenění alespoň mezi profesionálními správci peněz pomalu upadá. Během třetího kvartálu snížily největší světové akciové fondy své podíly v Tesle o více než 18,2 %.

Tesla by nebyla zisková bez pomoci (legálního) účetního triku.

Pokud vás zajímá, proč už profesionálové nejsou tak nadšení z Tesly, podíval bych se do výkazu zisků a ztrát. Vzhledem k tomu, že financování společnosti už není problémem, skutečným kamenem úrazu byla neschopnost Tesly generovat celoroční zisk dle obecně uznávaných účetních standardů (GAAP) a její závislost na prodeji emisních povolenek za účelem generování zisku. Jinými slovy řečeno, #Tesla by nebyla zisková bez pomoci (legálního) účetního triku. Tržní kapitalizace okolo 500 miliard dolarů u společnosti, která zatím neprojevila schopnost generovat standardní zisk, může u některých lidí způsobit, že si dvakrát rozmyslí, než zadají pokyn „buy“.

Navíc také není jisté, zda je konkurenční výhoda Tesly, která je zatím lídrem svého trhu, dlouhodobě udržitelná – #Apple také nebyl prvním výrobcem mobilních telefonů. Další automobilky investují do vývoje elektromobilů miliardy dolarů, případně se snaží přijít s vlastním řešením autonomního řízení.

Hodnota akcií #TSLA za posledních 12 měsíců. | Zdroj: finance.yahoo.com

2. American Airlines Group (NASDAQ: AAL)

Další mimořádně populární Robinhood akcie, které správci peněz ukázali ve 3. čtvrtletí záda je American Airlines Group. Instituce snížily své podíly v problémové aerolince o 5,3 %.

Zatímco akcie Tesly se díky inovacím společnosti vzpírají gravitačním zákonům, letecký průmysl ze staré školy zůstává v současné době uzemněný. American Airlines přitom vypadají jako nejhorší aerolinka ze všech velkých amerických leteckých dopravců. Jedná se o společnost, která se v roce 2018 rozhodla modernizovat svůj letadlový park a vyřadit z provozu desítky komerčních letadel ještě před tím, než vypršela jejich životnost. Díky tomuto neprozíravému kroku je bilance aerolinky stahována do hluboké propasti astronomickým dluhem.

Aerolinka je zatížena dluhem ve výši 33 miliard dolarů, přičemž pozastavila výplatu dividend i politiku zpětných odkupů akcií.

Špatnou finanční kondici navíc pouze umocnila aktuální #pandemie, přičemž není znám žádný reálný časový rámec, kdy by se mohl letový provoz opět vrátit nebo alespoň přiblížit k předkrizovým dobám. Odvětví letecké dopravy jako celek charakterizují vysoké vstupní kapitálové náklady a nízké provozní marže a v současné době visí jeho existence na vlásku, když většina aerolinek zapisuje obrovské provozní ztráty.

Není tak divu, že se portfolio manažeři vzdávají pozic ve společnosti, která je zatížena dluhem ve výši 33 miliard dolarů, jež pozastavila výplatu dividend i politiku zpětných odkupů akcií. Pokud se American Airlines vyhnou bankrotu, bude ji její dluh ještě mnoho let brzdit v rozletu.

Hodnota akcií #AAL za posledních 12 měsíců. | Zdroj: finance.yahoo.com

Intel (NASDAQ: INTC)

Správci peněz z Wall Street také pomalu opouštějí své pozice ve značkovém výrobci počítačových čipů #Intel. Navzdory faktu, že jsou nyní relativně levné akcie oblíbené u mileniálů a začínajících investorů, snížily největší akciové fondy své pozice v technologické společnosti o přibližně 5,8 %.

Podobně jako v případě American Airlines se i zde podepsala pandemie výrazně na tržbách v hlavních segmentech společnosti. Intel zaznamenává velmi mírný růst oblasti prodejů osobních počítačů, ale prodeje datových center se propadly meziročně o 10 %, ve prospěch růstu tržního podílu konkurenta #AMD. Rovněž mírnější růst objednávek od poskytovatelů cloudových služeb akciím Intel nepřidal na atraktivitě.

Intel se aktuálně obchoduje za pouhý 9násobek firemních zisků.

Na rozdíl od Tesly, která nemá časem prověřený obchodní model a společnosti American Airlines, jejíž obchodní model je velmi náchylný při jakémkoliv ekonomickém propadu, prokázal Intel v minulosti schopnost zůstat ziskový i za nepříznivých ekonomických podmínek. Intel investuje značné prostředky do své budoucnosti, přičemž společnost očekává, že se v následujících letech dramaticky zvýší poptávka v segmentu datových center s vyšší marží. Dokonce i divize paměťových karet a programovatelných řešení nabízejí slušné vyhlídky na dlouhodobý růst.

Přestože je letošek pro Intel zklamáním a jeho dny charakteristické vysokým růstem odvála historie, nyní se obchoduje za pouhý 9násobek firemních zisků. To je více než přiměřené ocenění na stále poměrně stabilně fungující technologickou společnost. Intel je tak asi jediná ze zmíněných třech akcií, jejíž prodej by mohly manažeři na Wall Street v budoucnu litovat.

Hodnota akcií #INTC za posledních 12 měsíců. | Zdroj: finance.yahoo.com

#akcie #AmericanAirlines #elektromobily #elektromobilita #automobily #aerolinky #aerolinka #investovani #americkeakcie #akciovytrh

Hodnocení: +43
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Boeing i AAL pravidelně dokupuji od března :)   . , spíše mě článek zaujal a uvažuji kdy to prodat... 

    0
  • AAL .. 

    0
    • a koukám, že dnes dalších 5 % v premarketu...asi stačilo, že jsem na AAL upozornil ??

      +1
  • zrovna dnes 10% plus ?

    0
    • tak záleží na jakém framu na to koukáte...za posledních 5 dní je tesla na svém... jako pokud někdo chce spekulovat na pohyby v premarketu tak proč ne... 

      +1