2 minuty čtení

Investujeme do nerostných surovin

Velmi zajímavé výnosy mi poskytují i těžařské společnosti těžící nerostné suroviny. Nehovořím nyní o zlatě, stříbru či palladiu. Ale jedním z megatrendů příštích let je i výroba elektrických vozidel a autonomních vozidel.
Aljašská měděná stezka

Elektrická a autonomní vozidla se neobejdou bez příslušných elektrických baterií. Ty jsou dnes založeny převážně na Lithiu a Niklu. Zároveň elektrická vozidla potřebují velké množství dalšího prvku - mědi, proto jeho cena prudce stoupá. Vynechám nyní revoluční polovodičové baterie Quantum Glass, jejich čas přijde až za několik let, do té doby budou vládnout lithiové baterie. Vynechám i Nikl - jeho největším producentem je dnes Rusko a tam bych zatím z opatrnosti své investice nesměřoval. 

Ale do lithia úspěšně investovat lze. Sám jsem zakoupil 24.9. akcie společnosti LAC (za dva měsíce nárůst hodnoty +51%), 8.10. jsem pak přikoupil akcie firem LTHM (zatím nárůst +32%) a ALB (zatím nárůst +40%). Mezi další důležité hráče pak patří i SQM a je dobré vědět, že cca 3,5 h jízdy od továrny Gigafactory firmy Tesla otevírá důl na lithium společnost LIACF. Investice i do těchto dvou společností budou zcela jistě ziskové. 

Dalším veledůležitým prvkem je měď. Zde jsou důležitými hráči především FCX a SCCO - oba vykazují vysoký nárůst hodnoty akcií. V loňském roce byla světová spotřeba 25 milionů tun mědi, produkce dosáhla pouze 21 milionů tun. Zbylé 4 miliony tun byly získány recyklací. Rezervy mědi na londýnské burze poklesly o 70% a jsou na nejnižší úrovni za 15 let. Do roku 2027 bude svět potřebovat 30 milionů tun mědi. Co tedy s tím? 

Ceny velmi pravděpodobně porostou. V absolutní tichosti vzniká dnes na Aljašce silnice - tzv. Aljašská měděná stezka, vede odnikud nikam v délce 211 mil a v hodnotě 430 milionu dolarů. Kam tedy tato silnice povede? Bude zde otevřen největší měděný důl s kapacitou 4 miliony tun mědi na 350.000 akrech půdy. Akcie této společnosti dnes má hodnotu 2 USD a počítá se s nárůstem až na 44 USD. Zatím je ale přísně utajena, budu pozorně trh sledovat, časem ji jistě vypátrám...

Hodnocení: +25
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Pokud by se někomu nechtělo investovat přímo do akcií a raději by investoval do příslušných ETF fondů, pak pro Lithium a baterie je zde Global X Lithium & Battery Tech ETF (US37954Y8553), popř. L&G Battery Value-Chain UCITS ETF (IE00BF0M2Z96), pro měď pak např. WisdomTree Copper (GB00B15KXQ89)...

    +3
  • Lithium mám přes SQM, výkon zatím nic moc, ale co se mi vyplatilo, byla železná ruda. Fortescue metals: nákup 2015-1,90 AUD, cena dnes 18,23 AUD a mezitím vyplácená tučňoučká dividenda, která za těch 5 let je už vyšší než za kolik jsem nakoupil. Letos dividenda 1,76 AUD. Krom železné rudy společnost těží i nikl a zajímá se právě o lithium. Kromě těžby se společnost zajímá i o zelenou ekonomiku, konkrétně o vodík.

    +2
    • Jak se díváte na aktuální politické a teď už i obchodní napětí mezi Austrálií a Čínou? Nebojíte se krutějších cel i na dovoz železné rudy?

      0
    • Velká gratulace, úspěšný obchod!

      0
    • @tomasdurcak Tak samozřejmě riziko je vždy, ale omezení na australské produkty se zatím netýká železné rudy. Navíc v uplynulých dnech Fortescue podepsala s Číňany dohody na dodávky železné rudy a čínská státní ocelárna Hunan Valin má ve Fortescue podíl necelých 10%. Pokud by Čína omezila dovoz z Austrálie, tak by měla problém zalepit díru v dodávkách, protože brazilská Vale se topí v problémech(protržená nádrž, covid) a do normálu by se měla dostat za několik let. Pak je tady ta tichomořská dohoda a nový prezident v USA, takže já to vidím spíše pozitivně, ale je to můj názor a za rok to může být úplně jinak, takže bez záruky. Akcie Fortescue zatím neprodávám.

      +2
    • Tak zatím mají velmi dobrý dividendový výnos, také bych neprodával... :-)

       

      0
  • Opět skvělý info, ta společnost stojící za těžbou mědi na Aljašce by mě hodně zajímala, tak snad bude brzy více informací. 

    +2
  • +1
    • Zajímavý článek, děkuji. 

      0
    • @Stan1000  Dobry den, muzu se zeptat, kde jste tu informaci nasel? (Aljaška stezka) Nebo odkud čerpáte popripade takové informace. Dekuji 

      0
    • Denně mi chodí přes 100 zpráv od různých poradců. Tak 95% z nich je sice nepoužitelných, ale občas se tam dá najít něco zajímavého.

      0
    • @Stan1000  Zajimave, tak jen tak dale. Budu vas sledovat a nebude mi dělat problem získavat  info ( vlastně je to zábava ). Mozna jsem vám trochu pomohl, ja osobně to vidim na  prilezitost. 

      0
  • Btw nebyla tou společností myšlena NAK?

    +1
  • 0
    • Ano...Lithium je dobrá investice. Vlastním LAC (zatím výnos +44%), ALB (zatím výnos +38%) a LTHM (zatím výnos +27%). Kdo vstoupil včas, dnes vydělává...

      0
  • Lithium...to je zlato budoucnosti :-)) 

    0