15 minut čtení

Má smysl svěřit své akciové portfolio americkému brokerovi? Pojďme si porovnat jejich poplatky a podmínky

Za mořem stojí nejen ty nejvyhlášenější světové burzy, ale také tam sídlí vyhlášení světoví brokeři, kteří jsou mnohdy doporučování jako nejlepší volba pro akciové investory. Jak je to v jejich případě s poplatky a komisemi? Opravdu se vyplatí?

Srovnání poplatků u českých brokerů najdete ZDE a srovnání podmínek pro danění dividend ze zahraničí (primárně USA) pak ZDE.

Na úvod si můžeme relativně na rovinu říct, že ve Spojených státech již mezi brokery proběhla jistá cenová válka, a tak jsou tamní poplatky spojené s vedením účtu a obchodováním s akciemi mnohdy nesrovnatelně lepší než v případě tuzemských společností.

Svou roli v tom nepochybně hraje i fakt, že jde zpravidla o mezinárodní poskytovatele obchodních služeb, kteří mají nesrovnatelně více klientů a tím pádem si mohou dovolit srazit své poplatky na minimum, aniž by to ohrozilo jejich byznys.

Rád bych toto srovnání pojal podobně jako nedávno publikované srovnání některých brokerů českého trhu - to znamená u každé společnosti si něco řekneme o její poplatkové struktuře a možnostech v případě obchodování akcií (primárně těch amerických) a následně zhodnotíme, jaké by byly náklady na provedení předem dané vzorové investice. A vzhledem k tomu, že řada amerických brokerů dnes nabízí obchodování akcií s nulovou komisí, víc se zaměříme i na okolní poplatky spojené se samotným účtem.

Takže náš vzorový obchod:

Jsme malý investor, který má k dispozici 50 000 Kč a rád by si v USA otevřel obchodní účet. Za náš kapitál převedený do Ameriky a převedený na dolary bychom si následně rádi koupili akcie Tesly. Další nákup plánujeme řekněme až za 6 měsíců, kdy do USA pošleme další peníze. Nechceme tedy obchodovat aktivně každý měsíc a jde nám o to utratit co nejméně na všech okolních poplatcích.

Co na to Američané?

 

1) Interactive Brokers

Když se řekne špičkový americký burzovní broker, mnoha investorům se automaticky vybaví zkratka IB. Interactive Brokers si dlouhodobě buduje pozici vysoce kvalitního zprostředkovatele obchodování na kapitálových trzích a ne nadarmo jej tak najdete na špici či minimálně v Top 3 prakticky ve všech srovnáních brokerských společností.

IB je přímo napojeno na všechny elektronické burze na světě, takže svým plnohodnotným klientům nabízí možnosti obchodovat cokoliv a téměř kdykoliv. Zároveň jde o oblíbenou platformu institucionálních investorů.

Spousta lidí má mylně zafixováno, že velkou nevýhodou IB je skutečnost, že abyste si mohli založit obchodní účet, musíte disponovat minimálním vkladem 10 000 dolarů. To však už nějaký pátek není pravda. Od loňska sice IB nabízí účty IBKR LITE a IBKR PRO s nulovým počátečním vkladem, avšak evropských klientů se týká pouze účet PRO. Zatím to rovněž vypadá, že v nejbližší době IB účet LITE do Evropy dostat neplánuje.

Na rovinu si tak pojďme říct, že pokud to s investováním/obchodováním na burze nemyslíte vážně (vyšší obnos peněz, aktivní pravidelné obchodování ideálně ve vyšších objemech), není plnohodnotný individuální účet IBKR PRO vhodnou volbou. Vztahuje se na něj totiž celá řada poplatků ať už za jeho provozování, za možnost mít přístup k live datům, ale i za neaktivitu. Zároveň si konkrétně při obchodování akcií v rámci účtu PRO musíte připravit poplatek 1 $ za vstup do pozice a 1 $ za výstup (tedy RT 2 $).

Poplatek za neaktivitu v rámci účtu PRO funguje tak, že musíte měsíčně na komisích zaplatit aspoň 10 $. Pokud na komisích zaplatíte nulu, naúčtuje vám IB měsíčně 10 $. Pokud zaplatíte na komisích 6 $, naúčtují vám 4 $. Toto "activity fee" se nevztahuje pouze na účty s hodnotou nad 100 000 $.

Jakožto klient máte přístup ke kvalitním obchodním platformám Client Portal a Trader Workstation.

 

IB tak de facto účet LITE vytvořilo pro všechny menší příležitostné investory, kterým jde o to moci si s nulovými poplatky nakoupit americké akcie/ETF či jejich zlomky (ty jsou už dnes u všech velkých, zavedených amerických brokerů samozřejmostí) a pak třeba 6 měsíců vůbec neinvestovat. Účet PRO v tomto případě nedává pro jednorázový nákup akcií vůbec smysl, jelikož vám poplatky za data a neaktivitu budou měsíc co měsíc z účtu ukusovat i pár desítek dolarů. 

Celkově lze IB jakožto akciového brokera doporučit spíš pokročilejším investorům, kteří již za sebou mají nějaké samostudium a vědí, co dělají. Rozhodně nejde o příliš přívětivou volbu pro úplné nováčky, kteří vyžadují hromadu tutoriálů či intenzivní podporu.

Vzorový obchod: Za náš nákup akcií Tesla by nám IB při vstupu účtovalo 1 $ (a další 1 $ při výstupu). Pokud bychom však již do konce měsíce akcie neprodali ani neučinili žádný další obchod, týkal by se nás poplatek za neaktivitu v hodnotě 9 $. Celkové náklady by tak bez započtení konverze měny na vašem osobním účtu byly zhruba 220 Kč.

 

2) Ameritrade

Společnost TD Ameritrade patří mezi další často skloňovaná jména amerických brokerů. Od listopadu 2019 spadá pod novou mateřskou společnost Charles Schwab, na kterou se taky za chvíli podíváme. Letmý pohled na ukazuje, že i tady již funguje nový americký standard, tedy minimální nutný vklad při založení účtu 0 $, komise za obchodování akcií/ETF 0 $ a navíc žádné poplatky za neaktivitu či správu vašeho obchodního účtu. Žádný poplatek vám nebude účtován ani za odeslání peněz na svůj obchodní účet.

Čeká vás obchodní platforma thinkorswim, která patří mezi absolutní špičku z pohledu chartingu, dostupných nástrojů či analýz plus separátní mobilní platforma, jež z pohledu obchodování nabízí jen minimum omezení oproti desktopové verzi.

Zároveň jde o brokera, kterého lze rozhodně doporučit i pro investiční začátečníky. Společnost svým klientům nabízí skutečně širokou paletu digitálního obsahu zdarma, jež zahrnuje videa, články, online kurzy včetně vědomostních testů, online semináře či různé prezentace. 

Kromě toho, že si můžete zvolit, jak zkušeným investorem jste, načež vám Ameritrade pomáhá navigovat nejen platformou, ale i potřebnými znalostmi, vám je k dispozici i chatbot Ted, který vás dokáže nasměrovat potřebným směrem, hledáte-li konkrétní investiční nástroj, tutoriál, specifická data nebo cokoliv jiného. Kromě toho máte rovněž k dispozici rozsáhlá analytická data hned od několika velkých analytických domů. 

Hledat v nabídce této společnosti zejména pro náš konkrétní případ jednorázové investice do americké akcie nějakou zásadní nevýhodu je poměrně těžké. Snad jediné, co bych nedoporučil, je využít služby uzavírání akciových obchodů za asistence brokera, která je zpoplatněná částkou 25,00 $. Vzhledem k hromadě výukových materiálů a tutoriálů by to však ani nemělo být potřeba.

Pro investora-začátečníka se tak Ameritrade zdá jako lepší volba než třeba IB, jelikož se vám dostane hromady pomocných a výukových materiálů i lepší podpory v případě, že něco ze základních věcí nebudete vědět. A tyto benefity v dnešní době, kdy američtí brokeři nabízejí prakticky všechny základní služby pro malé akciové investory zcela zdarma, hrají při rozhodování často mnohem důležitější roli.

Vzorový obchod: Za náš nákup akcií Tesla by nám nebyl účtován žádný poplatek. Celkové náklady by tak bez započtení konverze měny na vašem osobním účtu byly 0 Kč.

 

3) Charles Schwab

Asi nikoho nepřekvapí, že majitel brokera Ameritrade nabízí v segmentu obchodování s akciemi identické podmínky. Opět si tak můžete otevřít účet zcela zdarma, nemusíte na něm mít ani korunu, a pokud si tam nějakou pošlete a nakoupíte akcie, nečekejte žádné komise ani jiné poplatky. Jedinou "pálku" můžete čekat pouze v případě, že byste chtěli své obchody provádět s asistencí brokera (25 $). Nicméně zrovna Charles Schwab je pro svou brokerskou asistenci relativně vyhlášený, takže pokud ji chcete mermomocí vyzkoušet, tohle by asi byla ta vhodná společnost.

Z pohledu platforem je pro náročné investory k dispozici "all-in" platforma StreetSmart Edge. Pro příležitostné investory, kteří hledají jednoduchou platformu s čistými grafy, daty a všemi ostatními očekávanými základními funkčnosti, pak slouží druhá platforma Trade Source. V té se mimochodem zorientujete rozhodně snadněji, než například ve TradeStation od IB nebo v platformě od Ameritrade. Jistá omezení zejména v oblasti chartingu a obchodních příkazů mohou rovněž některé klienty mírně zklamat.

Pokud se nicméně budeme bavit o začínajícím investorovi s chutí koupit si pár amerických akcií a zároveň se aktivně věnovat samostudiu, zřejmě bude lepší volbou Ameritrade, což je v podstatě taková "beginner" varianta tohoto brokera. Samotný Charles Schwab se zaměřuje spíš na segment pokročilejších a movitějších investorů, kterým nabízí nadstandardní full-service brokerage či telefonní služby. 

Hledáte-li však pouze spolehlivého brokera s přehlednou platformou, kde si můžete pohodlně a bezpečně koupit bez poplatků americké akcie, splní Charles Schwab všechna vaše přání do puntíku.

Vzorový obchod: Za náš nákup akcií Tesla by nám nebyl účtován žádný poplatek. Celkové náklady by tak bez započtení konverze měny na vašem osobním účtu byly 0 Kč.

 

4) Fidelity

Fidelity je další globálně známé jméno ve světě investování a zároveň jeden ze špičkových brokerů, které americký trh nabízí. Jen pro pořádek, pro založení účtu na něj nemusíte vložit žádnou minimální částku a obchodování s akciemi i ETF je zcela bez poplatků.

Podobně jako Ameritrade i Fidelity nabízí svým uživatelům přehršel všemožných výukových materiálů, které bez diskuze ocení každý investiční nováček. Články, videa, webináře, inforgrafiky, online kurzy či podcasty - vše navíc rozděleno podle toho, jak zkušenými investory jste a jak pokročilé vědomosti hledáte. Vážně výborný zdroj informací pro každého investičního samouka.

 

Po založení účtu na vás bude čekat online platforma Active Trader Pro, která naplňuje dnešní standardy všestranného obchodního nástroje a je chválena zejména pro zpracování svého watchlistu. Zároveň je k dispozici hned trojice mobilních aplikací. Ty však podobně jako v případě Charles Schwab mají jisté limity jako omezený počet indikátorů na jednom grafu. Aplikace celkově slouží spíš jako přehled pro dlouhodobější investory a není příliš dobře uzpůsobena aktivnějším obchodníkům.

 

Pokud bychom měli Fidelity nějak všeobecněji zařadit, zřejmě by se hodila do páru spíš s Ameritrade než třeba IB, a to pro svůj podobný důraz na možnosti investičního vzdělávání pro své klienty. Otevřením účtu nezískáváte jen šanci nakupovat bez poplatků americké akcie, ale i přístup k robustnímu zdroji kvalitních informací.

Vzorový obchod: Za náš nákup akcií Tesla by nám nebyl účtován žádný poplatek. Celkové náklady by tak bez započtení konverze měny na vašem osobním účtu byly 0 Kč.

 

5) TradeStation

TradeStation je dalším známým americkým brokerem, jež má za pasem více než 30 let fungování na trhu. Jeho vlajkovou rolí je především oceněná desktopová obchodní platforma, která pro svou robustnost a kvalitu v mnohém překonává většinu konkurence. Doplňuje ji navíc i stejně kvalitní webová i mobilní aplikace. Zamilují si ji zájemci o futures, opce, intradenní obchodování a obchodování skrz mobil, kterým nabízí vše, na co si vzpomenou. Zároveň opět nechybí ani nulové komise za obchodování akcií a ETF či povolená nula na nově otevřeném účtu.

 

Podobně jako v případě například Interactive Brokers jsou však jak broker, tak jeho platfromy a široké portfolio nabízených služeb zaměřeny primárně na aktivní obchodníky a investory, kteří již mají úplné základy za sebou. Nečekejte proto žádnou všudypřítomnou pomocnou ruku.

Nedostatek tutoriálů či dalších výukových a studijních materiálů doplňuje i slabší nabídka z pohledu dostupnosti fundamentálních analýz společností atp. TradeStation je zkrátka víc "udělej si sám, my jsme tady jen pro obchodování" broker. To ostatně dokazuje v jeho ceníku i položka poplatku za asistovaný obchod s pomocí brokera, jež má cenovku 50 $, neboli nejvíc ze všech zde uvedených brokerů. 

 

V oblastech, na které se soustřeďuje - obchodní služby, obchodní platforma, obchodování skrz mobil, komise, portfolio obchodovatelných aktiv - patří k absolutní špičce, ale ve všem ostatním patří spíš k průměru.

Před otevřením účtu je tak dobré zvážit, jestli nedostatek možností pro investiční vzdělávání a přístupu k materiálům analytiků dokážete oželet, jelikož stejně používáte jiné studijní zdroje a analýzy si děláte sami, anebo byste tyto bonusy ocenili. Pokud ano, zřejmě bude lepší poohlédnout se jinde.

Vzorový obchod: Za náš nákup akcií Tesla by nám nebyl účtován žádný poplatek. Celkové náklady by tak bez započtení konverze měny na vašem osobním účtu byly 0 Kč.

6) Lightspeed

Na závěr tady máme ještě jednoho zámořského brokera. Lightspeed se od výše zmíněné i většiny ostatní konkurence liší v tom, že se skutečně za každou cenu snaží vyhýbat tomu, aby si u něj otevírali účet investoři začátečníci. U jeho klientely není ničím neobvyklým, že v průměru otevírá přes 1000 obchodních pozic ročně.

I proto zde najdete starý známý minimální limit 10 000 dolarů pro otevření účtu, jež mají dodnes někteří spojený s Interactive Brokers. Tam už neplatí, tady však stále ano. Obchodování s akciemi začíná na poplatku 0,0045 $ za akcii + poplatek za zpracování. Minimální RT je 1 $. Stejné podmínky platí pro ETF. Při otevírání větších pozic je výhodnější alternativou využít poplatek 4,50 $ za jeden celý obchod. 

Poplatková struktura nahrává aktivním, velkým investorům

Absence nulových komisí je dalším ukazatelem toho, že Lightspeed se záměrně neúčastní ani cenové války ostatních velkých brokerů, jelikož na zcela nulové komise a nulové minimální vklady zpravidla slyší menší investoři a začátečníci.

Do jisté míry za poplatky může i fakt, že tato společnost není tak velká a sofistikovaná, aby si mohla dovolit stáhnout vše na nulu podobně jako konkurence. 

Broker nicméně nabízí svou vlastní platformu včetně mobilní verze, velmi dobrou klientskou podporu a celkově prostředí, které není příliš přívětivé pro sporadické či začínající investory, ale na druhou stranu aktivním investorům a profesionálům poskytuje vše, co potřebují - bleskurychlé vyplňování příkazů, spolehlivá data a platformu vybudovanou pro jeden jediný účel - obchodování.

Vzorový obchod: U tohoto brokera bychom daný obchod nemohli provést, jelikož nedisponujeme potřebným kapitálem (10 000 $, tedy zhruba 220 000 Kč) pro otevření účtu.

 

 

-------

Závěr

Jak vidno z celého srovnání, zvážit dnes při chuti investovat seriózně do amerických akcií americké brokery není vůbec špatný nápad. Výrazně konkurenčnější a lukrativnější tržní prostředí způsobilo, že prakticky všechna velká jména byla v poslední době donucena stáhnout řadu svých dřívějších poplatků a finančních omezení pro založení obchodního účtu na úplnou nulu

Jediný náklad, s kterým musíte případně počítat, je konverze měny. Tu můžete buď v rámci valutového účtu provést sami, anebo jednoduše poslat české koruny přímo do USA a zde si je na Forexu směnit na dolary (zde už nějakou komisi lze očekávat).

Vítězem této tržní války je logicky klient, který si dnes může prakticky u všech brokerů zcela zdarma otevřít účet, poslat si na něj libovolně velkou částku a zdarma nakoupit pár akcií. Teoreticky tak není vůbec problém vyzkoušet si pár různých brokerů, projít si jejich platformy a až poté se rozhodnout, který vám nejvíc vyhovuje.

Právě to, jak vám sedne ta která obchodní platforma, nebo jak dostatečná bude v závislosti na vašich vědomostech podpora ze strany brokera, budou zřejmě pro většinu menších akciových investorů nakonec rozhodující faktory, protože v oblasti poplatků všichni nabízejí shodně téměř samé nuly.

Z pohledu nějaké bezpečnosti či obav o to, kde budou vaše peníze v USA uloženy, nicméně u žádné z výše zmíněných společností nemůžete šlápnout vedle. Dlouholeté bezproblémové fungování ve velmi přísně regulovaném prostředí amerického trhu u všech dokazuje, že minimálně mezi těmito osvědčenými brokery vyloženě špatná volba pro drobného akciového investora z Česka prakticky neexistuje.

Nutno rovněž podotknout, že americký trh nabízí velké množství brokerských společností a i toto srovnání by vcelku bez problémů mohli místo 6 obsahovat 12 či 15 společností. Na druhou stranu zřejmě nemá smysl odklánět se od velkých, zavedených jmen, jež zpravidla minimálně v oblasti standardního investování do akcií/ETF nabízejí prakticky nejlepší možné podmínky.

#investovani #broker #akcie #usa #spolecnosti #srovnani #poplatky #minimalnivklad #interactivebrokers #ameritrade #charlesschwab #fidelity #etrade #merrilledge

Hodnocení: +107
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Dobrý den, 

    pod IB se účty zakládají u anglické pobočky IB (IBUK), na kterou se vztahují regulace EU, takže americká ETF nelze obchodovat přímo v této chvíli. Navíc se v této době řeší přesun účtů z UK do EU kvůli Brexitu. V tomto není zatím situace zcela jasná, ale pokud dojde k nutnosti migrace účtu do EU, tak se výrazně zhorší pojištění vkladů, které bude o mnoho horší, než které je u anglické pobočky, na které se vztahuje americké SIPC.

    Pokud jde o Ameritrade, tak ten EU rezidentům účet neotevře pokud vím. Mají to i napsáno na stránce pro založení účtu.

    Co mám informaci, tak EU rezidentovi založí účet např. Tastyworks nebo Tradestation. S obchodováním amerických ETF by neměl být u nich problém.

    K recenzovaným brokerům by chtělo doplnit, jestli umožní otevření účtu i rezidentovi EU a jaké pojištění se na účet vztahuje. U malého účtu pojištění není problém, ale u většího kapitálu je toto podstatná informace.

    +5
    • Tohle by mě taky zajímalo. A ještě bych přidal jeden dotaz - jak je to s daňovým přiznáním na začátku roku, když jsou peníze u amerického brokera? Umí k tomu vystavit nějaké podklady?

      0
    • U IB si lze vygenerovat roční přehled (předpokládám, že to bude mít každý broker v nějaké podobě). Na základě něho si potom musíte sám spočítat pro jednotlivé instrumenty zisky a ztráty a ty uvádíte do přílohy k daňovému přiznání podle paragrafu 10. Přitom je to ještě zkomplikováno tím, že nelze míchat zisky a ztráty třeba z akcií/ETF a derivátů(opce, futures, CFD). Dividendy se taky daní ještě jinak.

      +1
  • Je možné vydat doplněk článku s tím, kde mohu jako CZ občan založit účet, zda mají živá data resp. za kolik, jak je pojištěný vklad a srovnat s bezpoplatkovými brokery v Evropě, např Robomarkets, Tradind212.....Díky. Marek

    +4
  • Ani jeden z výše uvedených brokerů dnes neumožní českému občanovi si zřídit obchodní účet. Co je tohle za článek?!

     

    +2
    • @thomaes Umožňuje, tady jeden z důkazů: https://imgur.com/a/7RvhULR Plus osobně znám v ČR žijící Čechy, kteří třeba IB nebo TradeStation využívali/využívají.

      +1
    • @tomasdurcak IB i TradeStation otevřít lze. Osobně u nich účet mám. Ještě je varianta TradeStationGlobal, což je ořezaný Tradestation, který používá pro vypořádání obchodů IB.

      +1
    • @tomasdurcak Dříve to šlo, ale už to nejde. 

      0
    • IB jsem otevíral asi před dvěma roky a pokud vím otevřít jde stále. Jen teď řeší brexit. TradeStation a TastyWorks jsem otevíral letos.

      0
    • @Tupoun Mě IB odmítl s tím, že mám použít Lynxbroker

      0
    • @thomaes Lynx není zrovna nejlevnější. To už je lepší si otevřít TradeStation Global, který je propojen s IB. Tam Vás snad nebudou nutit otevírat přes Lynx. A pokud ano, jsou poplatky nastaveny dle platformy TradeStation Global. Obchodovat se dá buď přes platformu TradeStation Global nebo IB. Jen nepočítejte s tím, že platforma TradeStation Global je to samé co TradeStation. Je to ořezaná verze. Ale obchodovat se dá přes IB. Dobré je, že IB neúčtuje activity fee 10USD. Vhodné pokud obchodujete málo. Na druhou stranu IB nemá zdarma real time data, která jsou za poplalek 10USD přip. cca 3USD pokud chcete i opce. 

      +1
    • @Tupoun Děkuji, obchoduji velmi málo. Rád bych ale měl část peněz pod USA jurisdikcí. Zkouším se registrovat do Tastyworks, o kterém jsem nevěděl. 

      +1
  • Škoda, že si autor článku neověřil, kde můžeme jako EU občané otevřít účet. Já bych do seznamu kromě IB a TradeStaion ještě zařadil TastyWorks, což je taková obdoda Thinkorswim. Ostatně to zakládali stejní lidé jako Thinkorswim. Platforma je sice jednodušší než Thinkorswim, ale zato má více než přijatelné poplatky. Za akcie je 0USD, za opce 1USD - jeden kontrakt (zavření pozice zdarma). U opcí je i poplatkový strop 10USD. Futures 2,5USD. Otevření účtu je bez problému. Jen to trvá cca týden. Obchodovat se dají i ETF, které z důvodu regulace nejdou obchodovat pod IB. Případně využijte referal link https://start.tastyworks.com/#/login?referralCode=G6P6Q99AP4

    +1
  • Super článek, škoda že nepíšete, že otevřít v ČR lze jen Interactive Brokers a TradeStation. Ušetřili byste mi tím spoutu času?

    0
  • Já myslím, že IB Lite v ČR založit nejde (vyveďte mě z omylu) podle jejich stránek  https://www1.interactivebrokers.com/en/index.php?f=45500 si mohou IB Lite zatím otevřít jen v US přes svého US finančniho poradce

    0
    • Máte pravdu, k Lite se Evropan nedostane a pravděpodobně to v nejbližší době ani neplánují. Přepracuju to tam tedy. Díky!

      0
    • Ano je to jen pro Americké občany. Účet u nich mám a LITE mi rozhodně neotevřou.

      0
    • @Tupoun Díky za potvrzení, v textu jsem to již upravil. Zatím to vypadá, že to v nejbližší době ani Evropanům nabídnout neplánují.

      0
  • Díky za článek vypadá to jako pohádka skoro si už říkám proč já blbec jsem si otevíral účet u xtb... Jenže určitě tady taky bude nějaký hacek.. můžete prosím připsat k jednotlivým brokerum zda se tam dají posílat české koruny, nebo jen dolary, dále kolik je poplatek za konverzy měny atd? Dále jak vysoké jsou tam spready 

    0
    • Spready bych rozhodně očekával. Zvlášť u těch "free" účtů jako je IBRK Lite atp. Tím se od klientů vybírají "poplatky" odjakživa. Jinak co vím, tak američtí brokeři jsou schopni "spolknout" relativně jakoukoliv měnu. Jen pokud tam nepošlete přímo dolary z nějakého vlastního valutového účtu, musíte si pak např. české koruny převést třeba v rámci Forexu přímo na účtu, takže si konverzi uděláte de facto sám + v závislosti na poplatcích tam už na rozdíl od akcií může být i nějaká komise.

      0
    • @johnDoe IB má účet i včeských korunách, takže převod pěnez je naprosto bez problému. Konverze se pak dělá za FOREX kurz stojí 4USD. U TradeStation nebo TastyWorks je možné poslat peníze jen v USD přes SWIFT. Poplatek a konverze záleží na bance z které peníze posíláte. CZK těmto brokerům nepošlete.

      +1
    • @Tupoun Zdravím. Je možnost převést CZK do IB. Provést konverzi na USD a poslat si je na TastyWorks a takto obejít SWIFT a s tím spojené poplatky?

      0
    • @mizeraroman Jde to. TastyWorks nabízí převod typu ACAT, který slouží pro převod akcií, dluhopisů apod., ale dá se použít i na převod peněz od jednoho brokera k druhému. Tato možnost mě nenapadla, používal jsem na převod akcií. Dobrý tip. Převod je zdarma a trvá cca 7 až 10 pracovních dní.

      +1