5 minut čtení

Zapomeňte na akcie a investujte do whisky! Lahve mají stejnou cenu, jako umělecká díla

Investiční potenciál vzácné whisky je nesporný. Zlatavá lihovina překonává ve zhodnocení zlato, stříbro i největší evropské a asijské burzy a pro mnohé je zaručenou investicí, která s časem vždy nabývá na hodnotě, ať už se na trzích děje cokoli. I když je počet investorů zatím poměrně malý, máte možnost do něho vstoupit i vy.

Na začátek anketní otázka: Kdybyste ve sportce vyhráli 120 milionů korun, koupili byste si raději desítku luxusních pražských nemovitostí nebo lahev whisky?

Pokud jste zvolili lahodný nápoj, pak vězte, že se za tuto cenu v loňském roce prodala lahev Isabella Islay's whisky, která je i nyní stále v nabídce ve dvou edicích. A rozhodně nejde o jedinou ultradrahou whisky na trhu. Jistý investor v Hong Kongu zaplatil před třemi lety v dražbě za láhev Macallan “M” přes 600 tisíc dolarů.

Macallan „M“ se vydražil za cenu, jakou můžete vídat u uměleckých děl. Není to náhoda, jeho výrobní proces byste totiž mohli bez váhání označit za umění. Jen na láhvi strávilo 17 lidí 50 hodin času. Master blender samotné whisky pak údajně ochutnal 200 tisíc druhů, než se mu povedlo namíchat perfektní mix.

Možná si říkáte, že jde jenom o anomálii. Ale to byste se spletli. Podle všeho jde o nový trend, který jen tak nepřejde. Jak se tedy přidat a stát se úspěšným „whisky investorem“?

Hledání vzácnosti

Jen na aukcích ve Velké Británii se pohybují prodeje whisky za poslední rok řádově v desítkách milionů dolarů.

„Skotská, a veškerá whisky obecně, je tradičně investicí z vášně,“ vyjádřil se k tématu Andy Simpson, konzultant v Rare Whisky 101. „Sbírání lahví z oblíbené palírny, nebo jedné lahve z každé palírny, nebo třeba podle roku výroby, to jsou všechno způsoby, jak založit hodnotnou kolekci whisky.“

„Jen prací na láhvi Macallan M strávilo 17 lidí 50 hodin času.“

Simpson rozděluje whisky investory do tří kategorií: Sběratelé, jejichž cílem je vytvořit hodnotnou kolekci. Velcí investoři, kterým jde o zisk a znalci případně fajnšmekři, prahnoucí po unikátním chuťovém zážitku.

„Tito lidé tvoří dohromady téměř perfektní býčí trh, kde poptávka v drtivé většině času překonává nabídku. Některé z nejpopulárnějších lahví mají v oběhu jen pár kusů. To vytváří další výzvy, kde už nejde jen o peníze,“ dodává Simpson.

Čas jsou peníze

Známé pořekadlo o čase a penězích platí u investic do whisky doslova. Čím déle ji totiž skladujete, tím větší hodnotu (a chuť) získává.

„Věci jako mikročipy nebo máslo jsou určeny k okamžité spotřebě, ale whisky… pětiletá bude vždy lepší než jednoletá,“ vysvětluje Rupert Patrick, CEO investičního portálu WhiskyInvestDirect, a přirovnává investici do vzácné whisky ke koupi zlatého prutu.

„Představte si trezor plný zlatých prutů. A teď si je zkuste zaměnit za sudy s whisky, které v tom samém trezoru leží 10 nebo 15 let. Najednou máte skvělé aktivum pro drobné investory, které jim můžete zprostředkovat skrze moderní technologie,“ dodává Patrick s odkazem na investiční portál.

Japonská je nová skotská

Pro většinu lidí je symbolem té nejlepší a nejdražší whisky skotská. V investičním světě ale tohle neotřesitelné pravidlo přestává platit a do popředí se dere japonská whisky. Čísla mluví za vše: v loňském roce vzrostly její prodeje o 232 procent.

„Investoři objevili japonskou whisky a její obliba žene nahoru ceny vzácných odrůd,“ potvrzuje Gary Boom, ředitel společnosti BI, která se zabývá prodejem vín a whisky.

Trhu vévodí značky Yamazaki a Karuizawa. Cena některých jejich lahví je nyní až 30× vyšší než dříve a Karuizawa ročník 1960 překonala v dubnu loňského roku evropský a britský rekord za nejvyšší cenu v aukci, když se prodala za 128 tisíc dolarů.

To potvrzuje i Rickesh Kishnani, CEO fondu Whiskey Investment Fund: „Za poslední 3 roky sledujeme prudký nárůst popularity japonské whisky v Asii, který bude pravděpodobně pokračovat i do budoucna. V roce 2020 pořádá Japonsko olympijské hry, národní měna je relativně nízko a turismus kvete, to všechno zájem o japonskou single malt whisky posiluje.“

Jak investovat?

Podle Andyho Simpsona se trh s drahou a vzácnou whisky globalizuje, kupci a investoři se objevují ve všech koutech světa. „V kontinentální Evropě najdete velké komunity nadšenců do vzácných whisky, kteří vyhledávají především archivní láhve. Ve Spojených státech jsou zase jedny z největších sbírek na světě,“ dodává.

„Whisky uložená v barelech neustále nabývá na hodnotě.“

Pokud se chcete přidat do jejich řad, doporučuje Rupert Patrick investovat do whisky v barelech, ne v lahvích. „Whisky uložená v barelech neustále nabývá na hodnotě, na rozdíl od zlata nebo stříbra,“ tvrdí.

Podle statistik vyrostla cena skotských, vyrobených v uplynulých 8 letech, o 143 procent (bez započtení nákladů na skladování a transakce). Za tu samou dobu získalo zlato „pouze“ 48 procent a stříbro 55 procent. Trh s whisky překonal i hlavní akciové indexy v Evropě a Japonsku, nedosáhl pouze na S&P, který vyrostl o 170 procent.

Majitelé WhiskeyDirectInvest odhadují v příští dekádě růst až na desetinásobek. Jedním z favoritů na velký růst je už dříve zmíněná japonská whisky.

Pokud vás už akcie nebo zlato omrzely a chcete vyzkoušet něco alternativního, teď je ten pravý čas začít.

Hodnocení: +7
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.