4 minuty čtení

Ranní zprávy 16.11.2020: Moderna ve vedení ?, zlatý věk záporných dluhopisů ? a holub za 42 milionů Kč! ?

Pravidelný ranní souhrn toho nejdůležitějšího z byznysu za uplynulý den.

Dobré ráno! Marně přemýšlím, proč si vláda to případné čekání venku před obchodem poctivě schovala až na teď, kdy je venku krásně vlezlá zima, fouká a tu a tam zaprší (brzy zasněží). Argument "když voni to mají i támhle a támhle a dobrý, funguje to" neberu, sorry jako. Spíš mi to přijde jako alibistická reakce na kritiky, kteří se ptají, proč jsou zavřené malé obchody, kde se sotva potkají 2-3 zákazníci najednou, zatímco v Tescu za rohem je hlava na hlavě... Úspěšný den (v rámci možností) Vám všem přeje Tomáš


? Myšlenka pro dnešní den:
Někde tam venku jsou teď společnosti, o kterých ještě téměř nikdo neslyšel. Makají, inovují a některé z nich možná již brzy změní svět. 

 BURZA 

S&P 500 +1.16 % (3,626.91)

Nasdaq +0.80 % (11924.13)

PX +2.55 % (934.75) 
---

Ropa +3.11 % (41.38 USD) 

Zlato +0.01 % (1,886.40 USD) 

Stříbro +0.30 % (24.85 USD) 

Nechcete-li, aby vám cokoliv důležitého uniklo, určitě si do seznamu sledovaných na Warengo přidejte Davida Fenderla, Investiční web a FinTag.cz.

Moderna (MRNA) +9.58 % (97.95 USD)
Další pondělí, další vakcínový hype. Tentokrát trhy pro změnu nakopla Moderna, jež oznámila, že její COVID-19 vakcína v 3. fázi klinických testů vykazuje 94,5% účinnost.

BioNTech (BNTX) -13.66 % (91.52 USD)
Německý partner Pfizeru se včera dostal pod tlak ze strany Moderny, jejíž vakcína je zřejmě podobně účinná a zároveň vydrží i v běžné lednici, což je logistická výhoda.

 GRAF DNE 

Pětice největších společností indexu S&P 500 svou souhrnnou tržní valuací tvoří již 23 % hodnoty celého indexu! ? Dot-com bublina může tiše závidět.

 SLOVA DNE 

„Budeme mít k dispozici vakcínu, která dokáže zastavit COVID-19.“

Prezident biotechnologické společnosti Moderna Stephen Hoge včera během telefonického interview vlil investorům do žil novou vlnu optimismu a víry, že se nám příští rok podaří současnou pandemii jednou pro vždy zlomit.

 ČÍSLO DNE 

17 000 500 000 000 $

Objem globálního dluhu, jež vykazuje záporný výnos, překročil dosavadní rekord z loňska a vyrostl na 17,05 bilionu USD. Investoři v případě záporného výnosu de facto nákupem dluhopisů vládám platí za to, že jim mohou své peníze půjčit. Selský rozum naruby.
 
 BLESKOVĚ 

 Americké indexy S&P 500, Dow Jones a Russell 2000 po včerejších nadějných zprávách ze světa vakcín uzavřely na nových historických maximech.

Warren Buffett sází na zdravotnictví. Jeho Berkshire v 3. kvartálu přikoupila nové akcie společností AbbVie (ABBV), Bristol-Myers Squibb (BMY), Merck (MRK) a Pfizer (PFE).

▶ Navzdory neutuchající pandemii Airbnb včera zahájilo oficiální proces žádosti o IPO. Přitom odhalilo, že v Q3 firma vykázala příjmy 1,34 mld. $ a zisk 219 mil. $.

▶ Miliardář George Soros a společnost Third Point, kterou vede aktivistický investor Dan Loeb, oznámili, že aktuálně vlastní 18,5 milionu (za 9,5 $ za akcii), respektive 2,4 milionu akcií společnosti Palantir (PLTR).

▶ Na trh Start Pražské burzy se chystá nejpozději v dubnu 2021 další známé jméno. Skupina Coloseum, jež provozuje stejnojmenné restaurace, chce investorům nabídnout zhruba 30 % svých akcií. Za ty by chtěla vybrat 60 milionů Kč.
 
 FOTO DNE 

Tato dvouletá belgická poštovní holubice se jmenuje "New Kim" a na začátku listopadu ji na aukci čínský kupec vydražil za 1,9 milionu dolarů! Ne, nespletl jsem si závodního koně s holubem. Závody holubů získávají v Číně rapidně popularitu i prestiž a tamní boháči proto nemají problém skupovat po světě ty nejušlechtilejší exempláře. Wow! ?

 RYCHLÁ RADA NA ZÁVĚR 

3 citáty, které perfektně vystihují, jak podnikal revoluční průmyslník Henry Ford:

  • "Kdybych se lidí pouze zeptal na to, co chtějí, poprosili by mě o rychlejší koně!"
  • "Kvalita znamená dělat věci pořádně, i když se zrovna nikdo nedívá."
  • "Velké problémy neexistují; vždy jde pouze o velké množství malých problémů."

Chcete vědět víc?

Zaregistrovaní uživatelé dostávají tento newsletter s mnoha dalšími zajímavostmi do svého emailu každé všední ráno v 7.00. Díky tomu získávají informační náskok a lepší orientaci v byznysu. Přidejte se

Hodnocení: +8
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.