5 minut čtení

Nejlepší obchod v historii Wall Street? Bill Ackman letos za 10 dní udělal z 27 milionů 3,6 miliardy dolarů!

Wall Street je plná legendárních příběhů o obchodech, které hedgeovým manažerům, obchodníkům a jiným finančníkům vynesly hotové jmění. V letošním roce se však zrodil jeden méně známý obchod, který se mezi ně rovněž rozhodně řadí.

Kdo už někdy aspoň jednou neslyšel o sázce George Sorose na to, že britská libra bude výrazně klesat v roce 1992. Tato spekulace mu tehdy vynesla jednu miliardu dolarů. Anebo o Johnu Paulsonovi, který předvídal kolaps hypotéčního průmyslu v roce 2008 a díky chytře nastaveným pozicím na něm vydělal pro sebe a své klienty 20 miliard dolarů na kolapsu, jež zdecimoval celou řadu bank.

Legendární obchody, legendární spekulanti. A v obou případech je k masivním ziskům přivedla předzvěst blížícího se kolapsu. Stejnou předzvěst měl letos na jaře Bill Ackman. I on se na základě své předtuchy rozhodl konat a podařila se mu spekulace, o níž se sice v mediích příliš nepíše, ale do diskuze o nejlepším obchodu všech dob rozhodně patří.

Stalo se tak letos v březnu, zatímco se koronavirus rychlostí blesku šířil napříč celým světem a během několika málo týdnů se stal pandemií. Ackman vývoj sledoval a rozhodl se pro následující investici: Za 27 milionů dolarů nakoupil kreditní deriváty (CDS) a čekal. Brzy následoval kvůli COVID-19 rekordní propad akciových trhů, na kterém Ackman v řádu dnů vydělal 2,6 miliardy dolarů! Ale to není vše.

Vzhledem ke zkušenosti z předchozího tržního kolapsu z roku 2009 mu bylo poměrně jasné, že centrální banka trhy volným pádem určitě donekonečna klesat nenechá. A tak část svého obrovského zisku ihned obratem reinvestoval do dlouhých pozic a již na prvotní korekci původního hlubokého propadu vydělal sobě a svým klientům další miliardu dolarů.

Celkem tak původní investici 27 milionů dolarů "otočil" na neuvěřitelných 3,6 miliardy dolarů neboli na téměř 100násobek své původní investice, a to za -  a teď se podržte - pouhých 10 dní.

Zkušený odhad a obdivuhodná adaptabilita na nečekané

Tento výjimečný úspěch však původně začal jako noční můra. Na konci ledna postupně rostly jeho obavy, jak se dovídal víc a víc o nemoci COVID-19 a jejím šíření. I když ještě v polovině února index Dow poskočil na nové historické maximum na 29 551 bodech, Ackman měl silný pocit, že tato rally nemá šanci vydržet.

Zvažoval proto mimo jiné prodej část svých velkých podílů ve společnostech Chipotle, Hilton a Lowe's, přičemž již dříve odprodal celou svou pozici ve Starbucks.

Když už je řeč o jeho společnosti, jde o fond Pershing Square Capital Management, který dnes čtyřiapadesátiletý investor založil v roce 2003 a dnes zde spravuje aktiva v celkové hodnotě 11,5 miliardy dolarů. Jeho typickou strategií je pouze nakupování akcií, avšak letos na jaře Ackman předvedl výborný odhad a adaptabilitu.

Místo toho, aby stejně jako řada jiných hedgeových fondů bezstarostně slavil historická maxima akciových indexů, zmocňovaly se jej naopak stále větší a větší obavy z globálního vývoje. A pak narazil na kreditní deriváty.

Tento kontroverzní a často kritizovaný (třeba i z úst papeže) finanční produkt Ackman ve svém portfoliu neměl od finanční krize v roce 2008. Nakonec se rozhodl, že si své long pozice pojistí pro případ nějakého většího kolapsu, jelikož si spočítal, že potenciální zisk je více než přijatelný a jeho nápad v důsledku půjde realizovat velmi levně. V tuto chvíli se na celou ideu stále díval jako na spekulační pozici, nikoliv jako na sázku. A také si ještě stále nemyslel, že společnosti začnou padat do insolvencí po desítkách. I přesto se spekulaci rozhodl iniciovat. A do týdne to začalo!

Do 9. března stoupla hodnota jeho portfolia s kreditními deriváty na 1,8 miliardy dolarů. Do 12. března již hodnota stoupla na 2,75 miliardy dolarů. Ve stejné chvíli index Dow volatilně poskakoval nahoru a dolů, přičemž to samé zároveň dělala hodnota jeho portfolia.

Do poloviny března se Ackmanovo zdevastované portfolio vrátilo zpět na 40 % své nejvyšší hodnoty před kolapsem a jemu došlo, že Fed nedovolí, aby Spojené státy upadly do další hluboké krize a začne brzy konat. Zároveň se rozhodl, že raději bude mít 40 % svého portfolia než nulu. Tři týdny po zahájení své spekulace činily jeho celkové náklady 27 milionů dolarů a čistý zisk 2,6 miliardy dolarů. Celou tuto pozici uzavřel a prodal tak rychle, jak jen to bylo možné.

Netradiční obchod díky netradičním trhům

Při pohledu zpět Ackman přiznal, že jeho načasování zřejmě nemohlo být lepší a právě to bylo hlavním důvodem, proč obchod nakonec dopadl vskutku neuvěřitelným zhodnocením. Kroky Fedu jej přiměly k tomu, aby od jakéhokoliv dalšího experimentování upustil a vrátil se zpět ke své tradiční strategii long pozic bez hedgeování.

Zároveň si je manažer fondu Pershing Square plně vědom toho, že tohoto výjimečného úspěchu na takto rizikové spekulaci mohl dosáhnout pouze díky tomu, v jakém stavu dnešní trhy jsou. Sílu trhu ve skutečnosti reprezentují pouze ty největší a nejhodnotnější společnosti, jako je Lowe's nebo Google. Jejich vývoj nijak nereflektuje malé rodinné byznysy, matky samoživitelky či drobné maloobchodníky, které zdecimovala pandemie.

#investovani #billackman #spekulace #kreditniderivaty #cds #pandemie #covid19 #krize #insolvence #wallstreet

Hodnocení: +32
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Ackman ale není jen tak někdo. Pershing byl de facto Zruč podnik aby měl konečně hlavní slovo. Vždy měl výsledeky. Borec. Ale taky hodně ne veřejných informací. 

    +2
  • Pan Investor ?

    +2