5 minut čtení

2 akcie ze skupiny FAANG, které momentálně vybízejí k nákupu

Technologické akcie ze skupiny FAANG zůstávají navzdory své letošní výkonnosti stále zajímavou investiční příležitostí. 2 konkrétní tituly se však jeví vzhledem k aktuálnímu ocenění atraktivněji než ostatní. Které to jsou??

Foto: CNBC

Technologičtí lídři jsou navzdory březnové krizi v letošním roce nezastavitelní. #Facebook, #Amazon, #Apple, #Netflix a #Google, který je dceřinou společností Alphabetu, v letošním roce připisují desítky procent zisků. Tito lídři v oboru tak suše překonávají 6% letošní růst indexu S&P 500 a zároveň ženou jeho celkovou výkonnost výše. Nezapomínejte, že akcie skupiny FAANG tvoří značné procento hodnoty váženého indexu.

I když vezmeme v úvahu jejich letošní nad-výnos, dvě z pěti akcií FAANG se stále jeví jako obzvláště atraktivní i v současných dnech.

Zdroj dat: finance.yahoo.com

Facebook

Je pravdou, že se Facebook potýká s dopady letošní #pandemie covid-19. Jeho tržbám z reklamy současná situace nesvědčí. Stále však existují tři dobré důvody, proč vypadá budoucnost společnosti z Menlo Parku pozitivně.

V prvé řadě platí, že je reklama cyklickým byznysem a jak určitě všichni víte, období ekonomického růstu trvají podstatně déle než krizová období. I když růst objemu prodaných reklam klesl na nejnižší úroveň od doby (pouze kleslo tempo růstu, objem prodaných reklam přesto vzrostl), kdy se stal #Facebook veřejně obchodovatelnou společností, dlouhodobý růst globální ekonomiky hraje největší skupině sociálních sítí do karet.

S tím souvisí i druhý dobrý důvod, proč právě teď investovat do tohoto titulu. Inzerenti nenajdou žádnou jinou platformu, která by měla zásah až na 3 miliardy spotřebitelů. Během červnových oznamování hospodářských výsledků se Facebook chlubil 2,7 miliardami měsíčních aktivních uživatelů a 3,14 miliardami aktivních měsíčních uživatelů celé rodiny platforem, která kromě nejstaršího Facebooku zahrnuje rovněž #Instagram, #Messenger a #WhatsApp.

V neposlední řadě pak Facebook zatím plně monetizuje pouze polovinu svých aktiv. V současné době generují hlavní tržby reklamy na Facebooku a Instagramu, přičemž uživatelé Messengeru a WhatsAppu zatím nejsou významně zobchodovány. Nezapomínejte, že se jedná o 4 z 6 nejpoužívanějších sociálních sítí či platforem na světě. Faktem je, že se Facebook stále nachází spíše v rané až střední růstové fázi, a proto se ho stále vyplatí koupit.

Google

U řady investorů vzbudili letní hospodářské výsledky mírné obavy. Tržby společnosti poprvé v historii v meziročním srovnání poklesly. Stejně jako v případě Facebooku se však zdá, že jsou veškeré obavy ohledně hospodaření Google přehnané.

Google je zdaleka nejdominantnější vyhledávací platformou na internetu a jeho nejbližší konkurenti mu jsou na hony vzdálení. Podle GlobalStats se podíl Google na globálním vyhledávání pohyboval během posledních 12 měsíců mezi 92-93 %. Stejně jako inzerenti bojují o to, aby oslovili obrovské publikum na Facebooku, usilují o umístění reklam v relevantním vyhledávacím prostoru Google. Příští období ekonomické expanze tak nabízí opět velký prostor pro růst klíčového segmentu podniku.

Kromě vyhledávače je Google také domovem dalších dvou rychle rostoucích provozních segmentů: #YouTube a Google Cloud. YouTube je v současnosti 3. nejnavštěvovanější sociální platformou na internetu, a tak je pochopitelné že zaznamenává v poslední době zajímavý nárůst tržeb z reklam. V Q2 tak tvořily tržby z reklamy YouTube zhruba 10 % z celkových tržeb Google.

Nakonec to je však právě Google Cloud, který může být tím nejzajímavějším aspektem tohoto akciového titulu. Tržby ze segmentu cloudových služeb v Q2 poprvé překročily 3 miliardy dolarů, přičemž zaznamenaly meziroční nárůst 43 %. Nezapomeňte, že tento růst přišel navzdory nejhoršímu hospodářskému poklesu americké ekonomiky za poslední desetiletí. Vzhledem k tomu, že jsou marže za cloudové služby podstatně vyšší než tržby založené na reklamách, očekává se, že provozní marže a cash flow společnosti rychle porostou, jak se bude postupně stávat cloud důležitější součástí podnikání Google.

---

Zdroj dat: www.macrotrends.net

Odpověď na otázku, proč se z akcií #FAANG zaměřit právě na #Facebook a #Google je poměrně zřejmá a je založena na jejich ceně. Všech 5 společností má potenciál pro budoucí růst tržeb, marží a tím pádem i ziskovosti (největší pravděpodobně #Amazon). Případě dalších 3 akcií z této skupiny se však už očekávání investorů výrazně promítla do jejich ceny, což ostatně potvrzují i nejzákladnější oceňovací ukazatele – P/E a P/B poměr.

Jak už jsem párkrát zmiňoval, cena, kterou za akcii platíte je nesmírně důležitá a pokud nakoupíte i kvalitní a prosperující společnost za přemrštěnou cenu, můžete také čekat roky nebo desetiletí, než dojde k dalšímu růstu její ceny.

Obě společnosti oznamují hospodářské výsledky za Q3 2020 ve čtvrtek, sledoval bych tyto události s očekáváním.

#akcie #technologickeakcie #investovani #americkeakcie #cloud #technologie

Hodnocení: +18
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Já bych si tedy dovolil  s prominutím poopravit vhodnost investice do FAANG. Investice do Google je samozřejmě správná. Mnohem vhodnější investicí místo Facebooku by ale byla investice do Microsoft či Amazon. Proč? Aby akcie výrazně rostly, musí mít nějaký potenciál, důvod k růstu, převratnou technologii, revoluční produkt. Facebook nemá nic kromě případného získání více uživatelů či více reklam. To je ale málo. Naproti tomu Microsoft, Google i Amazon velmi mohutně investují do technologií budoucnosti. Google vlastní firmu Waymo (výrobce elektrických vozidel), Microsoft mohutně řeší problémy AI, elektrické mobility po softwarové stránce a mohutně rozvíjí cloudové služby (Azure). Amazon také mohutně investuje do cloudových aplikací a do segmentu EV. Proti tomu je Facebook a bude v příštích letech malý "chcípáček" jen s nízkým růstem.

    S pozdravem

    Stanislav

     

    +2
  • Ja bych osobne byl opatrny prave u techto dvou  a to prave z pohledu ze vetsina prijmu je z reklamy, sledovani uzivatelu a z prodeje dat. Je vice a vice prekazek, ktere hazou klacky prave reklamnim systemum. Gdpr, eprivacy, CCPA, adblocky, placeny obsah na portalech, ITP, ETP, konec 3party cookies, potreba sbirat opt-in consenty, odboj proti sledovani viz. dokument Social Dilema na Netflixu. Facebook si uvedomuje a proto prichazi s vlastnim eshoopem, seznamkou, tik-tokem. Ale to uz jsou pole kde je velka konkurence. 

    Osobne bych vice zasel na Amazon. Protoze krome vlastniho prodeje na eshopu, tam muze prodavat skoro kazdy, za nejaky poplatek. Take lze vyuzivat jeho sklady a distribucni site pro prodej vlastniho vyrobku, hodne inovuje sve sklady (drony), ma nejvetsi cloud a mnoho sluzeb, ktere lze vyuzit. Otevira vlastni obchody, buduje vlastni naviganin system atd.

    0
    • Díky za koment ? jak už jsem naznačoval, co píšete je reálné, ale osobně to za hrozbu zatím nepovažuju. Souhlasím, že AWS je zlaté vejce Amazonu, ale zkrátka si myslím, že je momentálně z hlediska cena/potenciál atraktinější FB a GOOG, to ale neznamená, že by investice do AMZN byla chybou...

      0
  • Zrovna u těchto dvou společností, bych si dal pozor... jasně jsou supr a cena je taky docela OK...ale v USA se v minulých dnech objevila žaloba na monopol googlu a šlo to myslím přímo z kongresu a tento týden js m někde zahlédl šuškandu, že podobná žaloba se sepisuje i na FB...tady raději doporučuji počkat až na výsledek voleb...Trump by ty žaloby shodil dle mě ze stolu ale Biden by mohl být pro rozbití těchto společností... jen takové info k zamyšlení...??

    0
    • @Kipon Díky za komentář. Já jsem podobné zprávy nezaznamenal, to ale neznamená, že to není pravda. Akcie spíše hodnotím na základě fundamentů a výsledků hospodaření...

      Každopádně záleží, jakým způsobem nad investicí do těchto společností přemýšlíte. Podobná žaloba určitě díky reakci investorů může srazit cenu těchto titulů níže, což je důležité pro krátkodobého investora. Z dlouhodobého hlediska bych se tím příliš netrápil...

      0
    • Otázka je jestli by ty žaloby uspěli...pokud jsem to dobře pochopil...tak chtějí právě tyto giganty rozbít na menší části a tím pádem v dlouhodobém horizontu by to vliv mělo...co jsem slyšel tak chtějí nějak omezit vyhledávání na googlu, pač tam drtí všechny ale je to tou jeho velikostí než kvalitou... Samozřejmě mu chcou vyčlenit samostatně YouTube, cloud a další na menší části a tam by to s cenou podle mě i dlouhodobě hodně zamávalo...snad nepíšu žádné bludy, tak to beru s rezervou...

      0
    • Nene, co píšete skutečně vadí americkému antimonopolnímu úřadu...(už jsem si k tomu něco našel ?). Je otázkou, jakou má šance podobná zaloba na úspěch...

      Podle mě by to mohl být taky nebezpečný precedenc pro budoucí soudní spory s dalšími technologickými giganty, kteří holt získávají stále významější postavení v našich životech, díky jejich finanční síle... 

      0
    • Pane Kudláčku, máte docela sebevědomí. Radit lidem, když si nejprve neopatříte základní informace, jako že je Facebook v EU vyšetřován a v USA chtějí Google rozdělit, je a) neseriózní, b) ostudné, c) zavání to podvodem. Tohle by na warengu být nemělo. Ještě pár takových a nemá smysl to, coo se tu publikuje číst.

      0
    • Hezký den, @petrkucera , díky za názor a taky za to, že Warengo aktivně využíváte. Jak víte, Warengo je otevřená platforma, kde může každý uživatel přispět svými znalostmi k tomu, aby se zde koncentrovalo kvalitní know-how. Redakce Warengo se netváří a ani nemá ambici být jakýmsi odborným investičním poradcem, snaží se spíše ukazovat směr, možnosti, rozvíjet diskuzi. Proto je dobře, že pod článkem přispíváte svými znalostmi, a tak by to mělo vypadat. Určitě bych z toho nevyvozoval žádné závěry o neserioznosti či podvodu, nebo nedejbože, že nemá smysl sem chodit. Warengo bude takové, jaké si ho komunita udělá, pojďme se proto společně bavit a sdílet své zkušenosti, potom nebude o užitečnosti Warengo pochyb.

      0
    • Dobrý den @petrkucera, děkuji za vaše komentáře. Nikomu neberu jeho osobní názor a myslím si že má každý nárok na svůj vlastní názor, včetně mě. Já naopak nesouhlasím s vaším komentářem, že by text měl být a) neseriózní, b) ostudný, c) zavánějící podvodem. To jsou dle mého trochu silná slova... 

      V komentářích už jsem vysvětloval, že je pro mě z dlouhodobého hlediska důležité ocenění společnosti, hospodaření společnosti a její dlouhodobý potenciál. Z čehož mi momentálně atraktivnějši vychází dvě zmíněné akcie. Amazon má nesporný potenciál, díky svému AWS (jak už jsem také psal v komentáři), aktuální cena mě už odrazuje. 

      Nepopírám, že mohou vámi zmíněné události z krátkodobého hlediska způsobit propad ceny akcií, z dlouhodobého hlediska rozhodují o hodnotě společnosti jiné veličiny. Tak to alespoň říkával Ben Graham a na jeho filozofii navázal i Warren Buffett... 

       

      0