5 minut čtení

2 americké akcie, které jsou momentálně absurdně levné. Zauvažujte o nákupu

Pojďme se blíže podívat na dvě akcie jevící se jako jedny z nejatraktivnějších, které momentálně americký akciový trh nabízí. I přes jejich nesporný potenciál jsou stále výrazně podceněné.

Pokud naskočíte do rozjetého vlaku a koupíte akcie, jejíž hodnota prudce roste, riskujete nákup předražené společnosti – titulu, který jednoduše není výhodnou investicí. Půjdete-li ale proti proudu a najdete akcie, které se momentálně netěší velké popularitě investorů, pravděpodobněji narazíte na příležitost, která vám může pomoci výrazně rozmnožit vaše aktuální jmění.

#Pfizer a #ViacomCBS v letošním roce zaostávají za výkonností indexu S&P 500, který letos vzrostl o více než 6 %, to ale nutně neznamená, že se jedná o špatné investice. Naopak. Nyní nastává skvělý čas pro nákup těchto společností, protože jsou levné a nabízejí výrazný růstový potenciál.

Pfizer

Velkým důvodem, proč je Pfizer zajímavou akcií, je jeho práce na vakcíně proti covid-19 ve spolupráci se společností #BioNTech. 3. fáze testování vakcíny byla zahájena v červenci letošního roku a výsledků se můžeme dočkat už do konce roku. Další farmaceutické firmy (viz #Moderna), které mají vakcínu v podobné fázi testování zaznamenávají trojciferný růst ceny, Pfizer naproti tomu letos odepsal 5 % své hodnoty.

Zároveň se jedná o jednu z „bezpečnějších“ farmaceutických firem, která nesází vše na jednu kartu. Na rozdíl od čistých výrobců vakcín, Pfizer nečeká výrazný propad, pokud se mu nepodaří fungující vakcínu vyvinout – Pfizer je naopak investicí s dlouhodobým potenciálem. Bude-li však jeho kandidát na vakcínu úspěšný, stane se tato zpráva výrazným býčím stimulem v řadách investorů (nemluvě o příjmech v řádech miliard dolarů), který pošle akcie výrazně vzhůru.

Hospodářské výsledky Pfizer jsou navíc velmi konzistentní, když z posledních 10 čtvrtletní výsledků bylo hned 8 pozitivních. I když nemusí být investor nijak ohromen růstem společnosti – její tržby v roce 2019 klesly o 3 %, dnes se akcie Pfizer obchodují s P/E poměrem 12. Jedná se o podobné číslo jako zhruba před rokem, faktor možného vyvinutí úspěšné vakcíny proti covid-19 z Pfitzeru činí potenciálně velmi výhodný nákup.

ViacomCBS

Další akcií se zajímavou hodnotou vůči ceně, kterou dnes můžete přidat do svého portfolia je ViacomCBS. Akcie mediální a zábavní společnosti jsou téměř 35 % pod svými letošními maximy, když během březnového krachu poklesly až na cenu 11 dolarů. Ačkoliv se od té doby už cena akcií více než zdvojnásobila, zdaleka se nenachází tam, kde se pohybovala ještě začátkem letošního roku. Pro hodnotové investory se tak jedná o extra atraktivní příležitost k nákupu s P/E poměrem na úrovni 6. Za konkurenční #Comcast jsou investoři ochotni platit cenu s P/E poměrem 15.

Jedná se o další newyorský podnik, který by mohl v dlouhodobém horizontu dosáhnout razantního růstu. Covid-19 výrazně ovlivnil hospodářské výsledky ve druhém kvartále, neboť velcí inzerenti z pochopitelných důvodů utrácely výrazně méně za reklamu. Meziročně tak čtvrtletní tržby poklesly o 6,3 miliardy dolarů (o 12 %). Není však přehnané tvrdit, že je podobný pokles pouze dočasného rázu. Jakmile se navrátí život k normálu, ke standardu se přiblíží i tržby ViacomCBS.

ViacomCBS také rebranduje svou streamovací službu CBS All Access na Paramount+, kterou v příštím roce uvede na mezinárodní trh. Obsah dostupný prostřednictvím této služby více lidem by měl generovat větší tržby. Už ve druhém čtvrtletí letošního roku přinesly streamovací služby 489 milionů dolarů, což je o 25 % více než v předchozím roce, přičemž se počet předplatitelů zvýšil o 74 % na 16,2 milionu. Služba však nabízí enormní potenciál pro další růst, vezmeme-li v úvahu, že konkurenční #Netlifx odebírá 192 milionů předplatitelů.

Které akcii byste měli dát právě teď přednost?

Porovnání vývoje ceny akcií Pfizer (modrá), ViacomCBS (zelená) a indexu S&P 500 (červená) v letošním roce. | Zdroj: finance.yahoo.com

Výběr akciové investice záleží na vašich osobních preferencích. Máte-li vyhraněnou část investovaného kapitálu na spekulativní obchody, pak by mohl být právě Pfizer příležitostí, nad kterou bych se zamyslel více. Bude-li vyvinuta jeho covidová vakcína mohou jeho akcie už během pár měsíců zaznamenat několika násobný růst. Je až skoro s podivem, že jsou akcie Pfizer na rozdíl od dalších společností s vakcínou v podobné fázi vývoje letos stále v červených číslech. I v opačném případě však lze tento titul držet dlouhodobě.

Dlouhodobí investoři, kteří mají spekulaci uloženou ve slovníku jako sprosté slovo, pak dají přednost raději ViacomCBS, která je výrazně oproti konkurenci podceněna, a navíc nabízí nové služby, které mají potenciál na dlouhodobý a výrazný růst.

#akcie #podhodnoceneakcie #investovani #americkeakcie #akciovytrh

Hodnocení: +26
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.