4 minuty čtení

Zapomeňte na Tesla model 3, za pět let budete moci řídit Apple Car

Když už se zdálo, že je tajný projekt Apple u ledu, vyrojily se opět spekulace opačného znění. Analytik společnosti TF International Securities Ming-Chi Kuo se domnívá, že Apple odhalí svůj automobil „Apple Car“ mezi lety 2023 až 2025.

Ve své nejnovější investorské zprávě, která byla sdělena prostřednictvím MacRumors, Kuo uvádí, že by Apple Car měl být dalším hvězdným projektem Apple a zároveň představuje několik důvodů, proč by dávala výroba vlastního automobilu společnosti smysl.

Disrupce automobilového průmyslu

Nejvíce zřejmým důvodem k uvedení vlastního automobilu na trh je narušení současného průmyslu. Díky novým technologiím jako je rozšířená realita, technologie autonomního řízení a elektrifikace, které již přinášejí první změny, se automobilový průmysl pomalu připravuje na transformaci.

Automobilový průmysl je však v současnosti nasycený zavedenými značkami. Jak se Apple chystá přijít na nový trh a lákat zákazníky stávajících značek, když dosud nemá žádné vozy s naježděnými kilometry? Stejným způsobem, jako přišel s iPhonem a překonal všechny tehdejší lídry trhu, mimo jiné BlackBerry, Nokii a Motorolu. Zkrátka ukázat veřejnosti revoluční inovativní řešení stávající technologie.

Využití nejnovějších technologií

Kuo se domnívá, že zkušenosti Apple povedou k vyvinutí nového automobilového infotainmentu, který s využitím rozšířené reality povede k průlomovému zážitku. Apple je schopný integrovat hardware a software novým inovativním způsobem, který jsme nikdy předtím neviděli.

Využití rozšířené reality povede k průlomovému automobilovému zážitku

Apple údajně pracuje na vývoji automobilu už od roku 2014. „Projekt Titan“ je tajný projekt obestřený řadou tajemství se zaměřením na vývoj autonomního vozidla. Apple již na tento projekt vyhradil stovky inženýrů. Během loňského roku se projekt Apple Car znovu objevil ve světlech reflektorů, když společnost vybavila samořídící SUV automobilky Lexus systémem LIDAR (funkce detekování blízkých objektů a vzdáleností s využitím laseru)

Rovněž v nedávné době probleskla médii zpráva o návratu Douga Fielda, bývalého viceprezidenta hardwarového inženýrství Applu, který odešel v roce 2013 do Tesly.

Příliš mnoho „náhod“

Načasování návratu Fielda do Applu jasně napovídá, že společnost rozšiřuje vývoj v oblasti, která má co dočinění s automobily. Dokud však společnost neodhalí své skutečné plány, bude se jednat o spekulace. Každopádně představa řízení Apple Car zní určitě pro všechny fanoušky společnosti z Cupertina nesmírně sexy. A že by bylo autonomní vozidlo vyvíjeno za účelem převozu zaměstnanců v areálu společnosti zní na Apple přeci jenom příliš málo ambiciózně.

Rozšířená realita

Kromě předpovědí ohledně Apple Car se Kuo domnívá, že by mohl do roku 2020 Apple rovněž představit brýle s rozšířenou realitou. Dodneška žádná společnost nevyvinula natolik přesvědčivé brýle, aby uspokojily poptávku spotřebitelů. Například Google Glass už několikrát propadly. Vývojáři HoloLens sice vždy udělají dva kroky dopředu ale následně tři zpět a první dojmy z Magic Leap naznačují, že způsobily tak akorát mnoho povyku pro nic.

Třeba Apple všechny pochybení svých konkurentů napraví, ale nebude to jednoduché. Podle Tima Cooka, který nikdy práci na brýlích s rozšířenou realitou nepotvrdil, se jedná o odvětví, které ukazuje svůj obrovský potenciál znovu a znovu. “Zatím neexistuje dostatečně kvalitní technologie, která by uspokojila zájem veřejnosti,“ řekl Cook magazínu Vogue loni v říjnu.

Představa řízení Apple Car musí znít pro všechny fanoušky Apple sexy

“Nikdy nechceme být první, kdo s novým produktem přijde, ale nejlepší při vytváření uživatelského zážitku. Nic z toho, co můžeme vidět na trhu nyní, však není to, s čím by se někdo z nás spokojil,“ dodal.

Ať už se jedná o automobily nebo rozšířenou realitu, zdá se, že si pro nás Apple připravuje nové ohromující projekty, kterých bychom se měli dočkat už na začátku příštího desetiletí.

Hodnocení: +2
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.