6 minut čtení

Přepracovanost zabíjí...jenže jde bez toho vybudovat velkou firmu a měnit svět?

Ze všech stran dnes můžeme slyšet, jak bychom měli dávat vlastní zdraví na první místo a neriskovat kvůli byznysu život. Jenže, může vůbec tuhle radu aplikovat každý?

Arianna Huffington je úspěšnou podnikatelkou a dnes zejména velkou propagátorkou zdravého spánku, odpočinku a vyváženého způsobu života. Dokonce o tom často píše články a knihy. Ona sama prý věnuje mnoho času relaxaci, meditaci a spánku trvajícímu minimálně 7 hodin, ale často ještě více.

Tato žena s řeckými kořeny pravidelně zmiňuje vlastní moment, kdy si uvědomila, že musí změnit svůj způsob života a trochu zvolnit, to když se jednoho dne zhroutila ve své kanceláři na podlahu. Vyčerpáním. Přepracovaností. V té době totiž naplno budovala své mediální impérium Huffington Post a byla tím tak posedlá, že si u kanceláře nechala vybudovat také dva menší pokoje na přespávání. Ani ty ale nepomohly.

Jak už jsem zmínil, její totální nasazení skončilo zhroucením a následným zvolněním a prodejem firmy za částku kolem 50 milionů dolarů. Nakonec tedy relativně happy end. Dnes Arianna říká, že kdyby se mohla vrátit v čase, budovala by svou firmu s větším klidem a rozvahou. Že už by se tolik nepřepínala a více relaxovala.

A já si říkám - jenže vybudovala by tu firmu s takovým přístupem? Opravdu se dá vybudovat milionový nebo miliardový podnik, když budete přes víkend odpočívat a v týdnu chodit v 6 z práce domů?

Ti největší se obětují

Nebudu teď mluvit o investorech typu Buffett nebo českých top byznysmenech. Jakkoli je pro mě Buffett modlou, budu mluvit o podnikatelích, kteří něco opravdu budují, kteří přispívají k rozvoji země a lidstva, kteří inovují a dodávají lidem inspiraci. Skutečně si takoví lidé mohou dovolit, minimálně v začátku, vyrovnaný životní režim, nebo jak se tomu říká?

Bill Gates doslova věnoval patnáct let svého života budování Microsoftu. 15 let byt Microsoft jeho život. Osobní život v podstatě neexistoval. Gates byl schopný pracovat tři dny v kuse a pak si lehnout na podlahu, zdřímnout si a za chvilku zase pokračovat. 15 let. Patnáct! A mění díky tomu svět.

Ani Mark Zuckerberg, přestože Facebook byl fenomén v podstatě hned od svého spuštění, neponechal nic náhodě, během prvních let také často pracoval i 36 hodin v kuse a usínal s hlavou na klávesnici. A mění díky tomu svět.

Mark Cuban pracoval ve své první firmě 7 let bez jediného dne volna. Neexistoval den, kdy by na sobě neměl oblek a neřešil svůj byznys. A mění (měnil) díky tomu svět.

Dnes se v této souvislostí mluví hodně o Elonu Muskovi, který často přespává v kanceláři na gauči. Toho dokonce již zmíněná Arianna Huffington na Twitteru prosila, aby s tím přestal a lépe se staral o své zdraví. Že prý by to prospělo jemu, Tesle i celému světu. Musk jí na to odpověděl, že jen dvě automobilky v historii se dokázaly vyhnout bankrotu - Ford a jeho Tesla. A jestli chce, aby to tak zůstalo, musí v tom pokračovat. A měnit díky tomu svět.

A není to jen čistý byznys, na pokraj sil se často dostávali i takoví vědci jako Albert Einstein či Nikola Tesla. Pracovali dlouhé hodiny bez jídla nebo spánku. Dokud neměli hotovou svou práci. Dnes už víme, že to přineslo své ovoce, tito inovátoři opravdu měnili svět.

Konverzace Arianny Huffington a Elona Muska

Výjimky jsou, ale náhodné

Můžete samozřejmě namítnout, že třeba takový Jeff Bezos si pravidelně dopřává svých 8 hodin spánku a nepřepíná se. Na to bych vám rád řekl, že Jeff Bezos měl do začátku byznysu velkou výhodu - bohaté rodiče, kteří mu pomohli vybrat na neexistující projekt milion dolarů, a také obětavou ženu, která byla jeho pravou rukou a totální podporou, díky čemuž měl na byznys absolutní klid. Ne každý má to štěstí, že mu bohatí rodiče dají balík peněz a že jeho žena, zejména v dnešní době, se naprosto vzdá osobního života na oltář jeho podnikatelského úspěchu. 

K tomu Bezos jednoduše trefil načasování svého byznysu, díky svému počátečnímu budgetu a obrovskému nadšení investorů v dalších letech pro něj nebyl problém vytvořit kapitálově natolik silnou firmu, že úspěchu by dosáhl jakýkoli student ekonomické fakulty. Přeháním? Možná. Ale v tomto případě se sešlo tolik faktorů, že na to opravdu nemůžeme spoléhat. Taková příležitost se objevuje jednou za několik desítek let. A i když ji vystihnete, mohou vám chybět ti bohatí rodiče. Nebo naprosto obětavá žena. 

Samozřejmě uznávám, že existuje nespočet úspěšných podnikatelů, kteří třeba nemají miliardy, ale vybudovali milionové firmy a žijí relativně pohodový život. Jenže to je právě ten problém. To je typ takového sobeckého zbohatnutí, když to přeženu. Tito lidé zajistili sebe a svou rodinu a pěkně si užívají. Dobře pro ně, nic významného pro lidstvo. 

A kdybych vycházel z nějakého průměru (oficiální studie k tomu asi není), dovolím si tvrdit, že uspěje mnohem větší procento z těch, kteří tomu obětují všechno, než těch, kteří podnikají jak se říká na pohodu. A ten rozdíl bude jistě velmi, velmi výrazný.

Totální nasazení = pokrok

V dnešní "rozněžněné" společnosti se to sice lidé snaží vytěsnit, ale realita je taková, že byznys je prostě boj, je to válka a ta jak známo si žádá oběti. Bez obětí není vítězství. Jedině ti, kteří dokáží pro "svou věc" zemřít, posouvají lidstvo kupředu. 

Kdybychom takové osobnosti neměli, žijeme stále ještě na stromech, protože bychom se báli slézt dolů a riskovat život. Jedině ti, kteří se odváží vstoupit do neznáma, ti, kteří dojdou až na samý pokraj možného, jedině ti přinášejí lidstvu pokrok. Možná při tom zemřou (což velmi přeháním), ale lidstvo se díky tomu posune zase o kus dál. A nakonec, neodejdeme na druhou stranu stejně jednou všichni?

Takže já říkám - pokud chcete zvýšit své šance, že vybudujete opravdu velký podnik, který může měnit svět, dejte do toho všechno. Vždycky tomu můžete přizpůsobit stravu, pitný režim, sport, aby to tělo lépe zvládalo, ale dokud do toho nedáte všechno, šance vybudovat miliardovou firmu budou téměř nulové.

#podnikani #byznys #inspirace #hardwork #firma #podnikatel #prace 

Hodnocení: +25
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.