3 minuty čtení

Na světě už funguje více než 3500 tisíce Bitcoinových bankomatů

Kryptoměnové automaty samozřejmě zatím nejsou tak široce využívané jako ty, co byly zřízené pro fiat měny, stávají se však čím dál více populární volbou pro nákup a prodej kryptoměn, jako je například Bitcoin.

Počet bankomatů přesáhl 3500

Počet bankomatů přesáhl 3500, alespon podle údajů od společnosti Coinatmradar – hlavní instituce sledující umístění bankomatů po světě. Čísla ukazují, že klesající cena Bitcoinu nemá valný vliv na míru, v jaké jsou kryptoměnové bankomaty instalovány a používány po celém světě. V současnosti je globálně nainstalováno přes 3500 bankomatů, které kromě Bitcoinu podporují z 52 procent také altcoiny. Z této větší poloviny bankomatů potom umožňuje zhruba polovina transakce s Ethereem a třetina s Litecoinem. Tento mezník nastal 17 měsíců poté, co počet bitcoinových bankomatů přesáhl tisíc na začátku roku 2017.

Amerika si drží své první místo

Z údajů společnosti Coinatmradar dále vyplývá, že se může Severní Amerika stále v celosvětovém měřítku chlubit největší koncentrací nainstalovaných bankomatů. Počet 2544 nainstalo­vaných ATM představuje zhruba 73 procent celkového počtu bankomatů. Severní Americe, i když z velké dálky kouká na záda Evropa a to konkrétně Velká Británie, Rakousko, Rusko a Česká republika.

Cena Bitcoinu je v letošní roce více než zkoušena, největší propad zaznamenal v prvním čtvrtletí roku, kdy v únoru klesl téměř o 50 procent pod hranici 7000 USD. I přes cenový pokles výrobci pokračovali v instalaci nových kryptoměnových bankomatů. Coinatmradar ve své zprávě ukazuje, jak roste rychlost, s jakou ATM operátoři instalují zařízení po celém světě.

Ještě v květnu, kdy bylo funkčních 3052 bankomatů a přibývalo přibližně 6 bankomatů denně, v současné době je tempo ještě o polovinu rychlejší, instaluje se tak téměř 9 nových bankomatů každý den. Mezi výrobci pak dominují dvě společnosti: americká Genesis Coin (33,7 procent trhu) a evropský General Bytes (26,9 procent trhu).

Z nových trendů můžeme usuzovat několik věcí: nárůst poptávky po nákupu a prodeji kryptoměn prostřednictvím bankomatů neustále roste, případně můžeme dojít k závěru, že obchodní model je pro výrobce bankomatů stále výhodný i přes současný pokles cen kryptoměn.

Výrobci nově častěji nabízejí spotřebitelům tzv. dvoucestné bankomaty, které umožňují kryptoměny jak nakupovat, tak prodávat, oproti jednocestným bankomatům, které umožňují kryptoměny pouze nakupovat. Podíl dvoucestných bankomatů se tak na trhu pomalu zvyšuje a v současnosti dosahuje 37 procent. Výroba dvoucestného bankomatu je spojena s jistou investicí do hardwaru, nicméně výrobci takto získávají poplatky na obou stranách případných transakcí.

Bitcoin je stále králem

Data rovněž ukazují, že je Bitcoin stále bezkonkurenčně dominantní kryptoměnou. Asi 99,9 procenta všech nainstalovaných strojů podporuje Bitcoin, zatímco pouze v 52,7 procentech podporují i altocoiny, mezi kterými je nejpopulárnější litecoin.

S měsíčním nárůstem počtu bankomatů instalovaných po celém světě a optimismem vůči kryptoměnám, vypadá budoucnost průmyslu světle. Skutečnou otázkou je, jak se bude situace vyvíjet, neboť bankomaty představují vynikající médium, které by mohlo** výraznou měrou přispět k adopci kryptoměn.** Přesto, že jsou vklady a výběry zatíženy vysokými poplatky, zatím se zdá, že cena za pohodlnost a snadné používání je pro zákazníky dostatečně přitažlivá, aby se zatím nemusely transakční poplatky snižovat.

Hodnocení: +2
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.