2 minuty čtení

Kryptoměny bychom měli vypnout, říká laureát Nobelovy ceny za ekonomii Stiglitz

Kryptoměny v čele s Bitcoinem se sice oklepaly z předloňských propadů a v posledních dvou letech přidaly stovky procent na své hodnotě, přesto však stále zaznívají hlasy věštící jejich konec.

Joseph Stiglitz je uznávaným americkým ekonomem, profesorem na Kolumbijské univerzitě a také laureátem Nobelovy ceny za ekonomii z roku 2001. V letech 1997 až 2000 působil jako viceprezident a hlavní ekonom Světové banky. A jelikož jeho myšlení a práci ovlivnil zejména J.M. Keynes, nelze se příliš divit jeho současným názorům na kryptoměnový trh.

Stiglitz totiž tvrdí, že kryptoměny jsou přesným opakem toho, k čemu by moderní ekonomika měla směřovat. Namísto dokonalé kontroly ze strany vlády, která by vedla k efektivnější a výkonnější ekonomice, se jedná o naprosto chaotický a nekontrolovatelný černý trh, který ekonomice škodí.

„Vždy jsem byl velkým obhájcem zavádění elektronických platebních mechanismů. Může nám to přinést spoustu efektivity. Ekonomika může být mnohem lépe regulovaná, když budeme v reálném čase vědět, jak občané nakládají se svými penězi. FEDu by to umožnilo lépe nastavovat úrokové sazby, jednoduše by se zlepšil náš ´ekonomický management´. Jenže kryptoměny jdou naprosto opačnou cestou, slouží k praní špinavých peněz a skrývání kriminálních činů,“ řekl Stiglitz serveru CNBC.

Šestasedmdesátiletý ekonom zároveň zdůrazňuje, že současná americká měna, tedy dolar, je naprosto ideální a dostačující a není tedy potřeba se přesouvat ke kryptoměnám.

„Máme dobrou měnu, která je dlouhodobě velmi stabilní, není proto třeba, aby lidé přecházeli ke kryptoměnám. V mých kurzech se studenty pravidelně probíráme atributy dokonalé měny a americký dolar těmto měřítkům přesně odpovídá, kryptoměny naopak vůbec, proto si myslím, že bychom kryptoměny měli vypnout,“ objasnil Stiglitz svůj postoj.

Why Joseph Stiglitz wants to shut down cryptocurrencies from CNBC.

#kryptomeny #krach #bitcoin #ekonomie #penize #mena #fed

Hodnocení: +27
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.