3 minuty čtení

Jsem ambiciózní a chci u vás pracovat

Mnohokrát jsem slyšela příběh, který začínal takto: Byl to mladý, ambiciózní a relativně zkušený člověk, který chtěl u nás pracovat. Možná z vlastní zkušenosti víte, že skutečnost může být zcela někde jinde.

Když k Vám přijde člověk na pohovor v rámci výběrového řízení, jak na Vás chce zapůsobit, jak chce před Vámi vypadat?Každý normální člověk chce vypadat dobře a zajímavě.A to se přesně na pohovorech i děje. Přijde k Vám člověk a na první pohled se skutečně snaží vypadat dobře. A leckdy Vám tu myšlenku i prodá.Proč? Protože na mnoha pohovorech sedí obchodníci, kteří se musí prodat. A je úplně jedno, zda dotyčný jde dělat uklízečku, skladníka, osobní asistentku nebo účetní. Mnoha lidem se i podaří vnuknout Vám myšlenku, že jsou šikovní, ambiciózní, výjimeční, jedineční, nemají problém s přesčasy, a práci, na kterou se hlásí, tak tu prostě milují.Co si v tu chvíli povíte? To je ON! Ten správný člověk, ten, kterého hledám.Kde ale mnohdy nastává problém? Že takto dobře a nadšeně vypadá měsíc, někdy dva nebo tři.Zažili jste někdy, že se člověk změnil ze dne na den? Tedy, že se den po zkušební době proměnil z nadšeného pomocníka na pomalý, neustále si stěžující, chodící problém?Problémy začínají nabývat na četnosti a síle. Co se děje ve firmě? Jak to vnímají ostatní členové týmu?Kde se stala chyba?Už na začátku!Na začátku kandidát vypadal jako odborník, jako někdo, bez koho nemůžete být a vyznal se přeci i v odborných věcech!ALE...Jeho schopnost skutečně pracovat, tvořit žádané hodnoty a posouvat Vaši firmu dopředu, to mu prostě chybělo.Možná si řeknete, ale vždyť vypadá tak dobře a je příjemný! Ale za každou sociální masku je potřeba se podívat.Pokud je to možné, tak své zaměstnance otestujte ještě dříve, než je přijmete.Nám se osvědčil systém od společnosti Performia (https://goo.gl/2jWH5q), který Vám napoví, jak dotyčný funguje, jak se staví k práci, jak řeší problémy, když nastanou.

Ale co když už máme po náboru a nyní JEN potřebujeme, aby všichni pracovali tak, jak se očekává?

 

KLOBOUK!

Pokud dáte (nejen) nováčkovi popis jeho pracovních činností a výstupů, které má dosahovat, pak můžete lehce rozpoznat, jak se mu v jeho práci daří.Už žádné výmluvy, že někdo neměl čas ho řádně zaškolit, že toto nikdo neříkal a tamto přeci nemohl vědět.Kolik energie a peněz Vám doslova proteče mezi prsty s každým nováčkem, který nedosahuje svého produktu?

Hodnocení: +9
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.