4 minuty čtení

Že se nebude opakovat dot-com bublina? Nebyl bych si tím tak jistý...

Když se akcie Lyftu po úvodním růstu začaly na burze pomalu propadat, začali se zároveň s tím radovat mnozí analytici. Jedná se prý o signál, že investoři uvažují racionálně a nebude se tak opakovat období z přelomu milénia. Opravdu?

Dá se skutečně v případě Lyftu mluvit o racionalitě investorů? Není náhodou propad způsobený tím, že jednoduše velké množství investorů se rozhodlo vydělat na shortování? A že další velké množství investorů si "šetří" peníze na většího bratra Lyftu, gigantický Uber? 

Právě existence Uberu je totiž tím, co sráží akcie Lyftu dolů. Investoři vidí naživo srovnání, které pro Lyft nevyznívá vůbec dobře. Proč investovat do nějakého Lyftu, když Uber je větší, silnější, známější, globálnější, jednoduše lepší? Možná kdyby byl Lyft alespoň ziskový, ale ani on se tímhle pyšnit nemůže. Tak proč své peníze dávat právě jemu, když Uber má mnohem lepší startovní pozici?

Lyft navíc nemá nijak "rázné" zakladatele, kteří by světu dokázali prodat svou vizi. Jsou to spíše takoví "hodní hoši", kteří si chtějí hrát jen na americkém trhu a moc neriskovat. A právě za to je investoři trestají.

Ale není to jen Lyft. Dokonalou ukázkou absence racionality je podle mě Snapchat. To je ta aplikace, kterou už v Evropě skoro nikdo nepoužívá (jasně, mluvíme o milionech uživatelů, ale v kontextu miliardových podniků to je opravdu málo), jakž takž populární je ještě ve Spojených státech, ale ani tam už jeho uživatelská základna neroste.

Snapchat se z upisovací hodnoty 17 dolarů na akcii propadal postupně až na 4,99 dolarů na akcii v prosinci loňského roku. To bylo jednak součástí celkového tržního propadu, ale podle mého soudu částečně také racionálním pohledem investorů na byznys Snapchatu. Jenže letos se trhům daří a Snapchat se na té vlně veze také, a to už racionalitě odporuje.

Ukázka, jak snadno mohou Snapchat porazit ostatní hráči na trhu

Snapchat nemá nijak unikátní a nenapodobitelný produkt, naopak, jedná se o snadno zkopírovatelnou aplikaci, kterou takový Facebook lehce přebíjí v rámci svých aplikací, například s Instagramem, jak můžete vidět na obrázku výše. Jedná se o trh, kam podobně "potrhlé" aplikace pro mladou generaci přicházejí jak na běžícím pásu a bez varování, viz. třeba TikTok.

Počet denních aktivních uživatelů Snapchatu

Jak můžete vidět na grafu výše, Snapchat už v podstatě rok stagnuje co se týká aktivních uživatelů. Někteří trochu pomatení analytici to hodnotí jako pozitivní signál toho, že se byznys Snapchatu stabilizuje. Opravdu si Snapchat může dovolit "se stabilizovat", když je stále ještě pravidelně ztrátový?

Investorům k posílení pozic ve Snapchatu letos například stačilo, že přišel po prvním čtvrtletí s trochu lepšími čísly, než jaká očekávali analytici. Ztráta nebyla tak velká a tržby také předčily očekávání. Jenže toho není tak těžké dosáhnout v době konjunktury. 

Marketingová oddělení po celém světě sedí na hromadách peněz a už opravdu neví, kam je investovat, tak prostě zkouší. Ale co až přijde ochlazení ekonomiky? Opravdu půjdou marketingové peníze na experimenty s dětskou pozorností, nebo se bude volit ověřená cesta skrze Google, Facebook a pár dalších?

Snapchat je podle mě fajn aplikace, která si užila svých pět minut slávy a doba jí přála, ale opravdu nemohu uvěřit tomu, že by se jednalo o firmu, která přežije generace. Naopak, spíše jí sejme první ochlazení ekonomiky. A takových je mnohem víc, mnoho z nich letos prožívá či prožije svůj debut na burze.

Dobře, jsem ochoten uznat, že taková mánie, jaké jsme byli svědky na konci devadesátých let, se nekoná, investoři se opravdu tváří rozumněji. Ale pořád tu vidíme rekordní růst trhů, který s sebou jako kotvu nese také firmy, které v takových výšinách nemají co dělat. A jakmile trhu dojde pára, tyhle kotvy ho mohou velmi rychle stáhnout dolů.

Hodnocení: +8
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.