6 minut čtení

Jak si udržet stávající klienty a úspěšně získávat i nové?

Mezi podnikateli panuje mnoho polopravd a omylů, co se vztahů s klienty týče. Víte, jak si získat jejich náklonnost? Jaký význam by měla vaše společnost, případně její značka nebo prestiž, pokud byste nebyli schopni zaujmout potenciálního klienta? Pravděpodobně nulový. Naučte se získat každého klienta, kterého se vám podaří potkat.

Pokud jste narazili na potenciálního klienta, který nevyužil vašich služeb, bylo to proto, že jste nebyli pro něho dost dobří, nebo proto, že jste mu nedokázali nabídnout to nejlepší? Mnoho podnikatelů vynaloží mnoho energie na zbytečnou originalitu a faktory, které o zájmu klientů rozhodují míjí.

Když se nad tím zamyslíte, tak každý z nás je něčím klientem, a pokud jste se stali právě vy aktivními články tohoto řetězce, tak se ujistěte, zda byste obstáli v těchto deseti bodech:

#1 Dokážete vysvětlit, co děláte?

Čímpak se zabýváte? Pokud se nad tímto dotazem musíte zamyslet, tak jste někde udělali chybu. Naučte se jednoduše odpovědět na to, čím se zabýváte a co dokážete nabídnout.

Jestliže nedokážete jednoduše a plynule vysvětlit takto jednoduchý dotaz, klienti lehce nabydou dojmu, že zřejmě ani nevíte, co děláte. Naučte se odpovědět na otázku, čím se zabýváte vy, ale i na dotaz, čím se zabývá vaše společnost a co dokážete nabídnout.

#2 Zvládáte s přehledem i nepříjemné dotazy?

Nepříjemným dotazům čelí zřejmě každý obchodník, a pokud na ně nebudete připraveni, lehce ztratíte image profesionála. Typickým příkladem je dotaz: „Kolik zákazníků už využilo vašich služeb?“ Začínáte v duchu počítat klienty? Děláte chybu. Můžete jednoduše odpovědět: „Nevím, kolik jich je, ale 95% jich je spokojených a více než polovina z nich nás ráda doporučila dalším“.

Stejně jednoduše lze odpovědět na otázku ohledně vašeho obratu, množství zkušeností, váš příjem či osobní portfolio. Nepříjemným dotazům se nikdy nevyhýbejte, jen se na ně naučte odpovídat tak, abyste se v nich neztratili a zachovali si tvář.

#3 Jste skutečným expertem?

Patříte-li mezi klienty zdravotnictví, jistě jste si všimli mnoha specializací, jakými lékaři disponují. Pouze primitivní národy využívají šamanů, kteří znají lék na každý neduh. Jestliže chcete být experty, rozvíjejte své portfolio pouze do takové míry, abyste tuto sféru znali naprosto dokonale. Mějte svojí specializaci a klientům ji ukažte na té nejvyšší úrovni.

Ve své specializaci se neustále vzdělávejte, sledujte poslední trendy a mějte přehled o konkurenci. Snadno si vás díky této specializaci zapamatují a budete budit dojem skutečného experta. Po odbornících totiž vždycky byla je a bude značná poptávka.

#4 Jste v něčem lepší než konkurence?

Říká se, že když dva dělají totéž, není to totéž. Současný trh je dokonalým důkazem, že klasická konkurence neexistuje. Velkým společnostem dokážou konkurovat drobné firmy, které je dokáží překonat v různých aspektech podnikání, ať už je to kvalita, cena, nebo způsob provedení.

Klienti budou chtít znát důvod, proč jste lepší než konkurence. Neříkejte jim, že jste nejlepší, ale ukažte jim, v čem jste lepší a čím se lišíte.

Naučte se jednoduše odpovědět na otázku, čím se zabýváte

#5 Dokážete vyvolat v klientech důvod se vracet?

Snažíte se pracovat nejlépe, jak umíte? Nesledujte jen vaši spokojenost se svojí prací, ale zaměřte se na spokojenost klientů. Pokud se klienti nevrací, znamená to, že se máte stále v čem zlepšovat, a že byste měli zapřemýšlet nad tím, jak vaši spolupráci s nimi dostat na lepší úroveň.

Pro zákazníka je vždy jednodušší jít za ověřenou společností, než riskovat nedůvěryhodnost někoho nového. Vašim úkolem je si tuto důvěryhodnost vybudovat a udržet si ji.

#6 Jste schopní zachovat klid?

Emoce do obchodu nepatří. Dbejte na taktní vystupování a vždy mějte nad sebou kontrolu. Rozladit nás může kdokoliv, ale pokud máte působit dojmem inteligentního a rozvážného člověka, je absolutní klid nezbytný. Vždy buďte nad věcí a setkání s negativním přístupem neoplácejte rovněž negací. Buďte rozvážní a dokažte, že umíte přijímat i kritiku.

#7 Jste naprosto otevření?

Nikdo není rád, když se shledá s něčím, co neočekával. Proto u svých produktů nebo služeb nikdy neskrývejte případné nedostatky a nebojte se klientovi poskytnout veškeré informace, aby byl plně zpraven o všem, co potřebuje vědět.

Zbavíte se tak podezřívavosti ze strany klientů. Po schůzce s vámi by neměli mít žádné dotazy nebo pochyby ohledně toho, co nabízíte.

#8 Slibujete pouze splnitelné?

Každý klient rád slyší, že mu dokážete dát záruku na všechno, byť jen bezcenným slovním gestem. Jednejte tak pouze tehdy, když dokážete slibu i dostát. Pokud jste si jistí, že byste za své kvality dali ruku do ohně, pak se toho nebojte, uklidníte tím většinou i zákazníka. V ostatních případech se však mějte na pozoru.

#9 Máte kvalitní reference?

Můžete se chlubit svým vysokoškolským titulem, pakliže ho ale nebude schopni dokázat i diplomem, budete za hlupáka. Reference jsou velmi důležité a je důležité před klienty žádný svůj úspěch neschovávat. Každý se rád podívá, co všechno dokážete, a podle toho se rozhoduje.

Máte zkušenost s nějakou známou osobností nebo společností? Nezapomeňte ji zmínit, získáte důležité plusové body důvěryhodnosti.

Nechte si platit pouze za dobře odvedenou práci

#10 Zajímá vás nejenom vlastní výdělek?

Jsou pro vás klienti chodícími peněženkami nebo bytostmi s tělem a duší, pro které chcete jen to nejlepší? Bez financí nikdy nebudete růst, ale pokud se zaměříte jen na ně, ostatní to z vás snadno vycítí.

Nechte si platit pouze za dobře odvedenou práci a získáte si respekt každého zákazníka, který vaši kvalitu na oplátku bez problémů ocení.

Hodnocení: +2
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.