4 minuty čtení

Není o čem diskutovat, MacKenzie Bezos si svůj podíl zaslouží

Setkal jsem se v posledních dnech mnohokrát s ironickou narážkou na to, že MacKenzie Bezos dostane část podílu v Amazonu. Podle mě to však není vůbec na místě.

"Ta si uměla vybrat manžela", "Takhle se to dělá, počkat až bude mít co nejvíc a pak požádat o rozvod", "Pěkně ho oškubala"...to je jen pár vybraných narážek, se kterými jsem se setkal. Všechny v podstatě znamenají to, že Bezosova žena si svůj podíl nezaslouží a že akorát obere svého muže, který všechno vybudoval.

Jenže tito kritici často nevidí hned několik dobrých důvodů, proč si MacKenzie svůj podíl zaslouží.

Předně je potřeba poznamenat, že ti dva se seznámili ještě před založením Amazonu. Ba co víc, dokonce se vzali ještě před založením Amazonu. Ještě než o tom Jeff vůbec začal mluvit. Jsem si docela dost jistý, že Jeffova nynější milenka by o jeho tehdejší verzi ani nezavadila pohledem. Ale zpět k tématu.

Jelikož tehdy opravdu nešlo o peníze, byla to ta klasická svatba, kde si dva lidé slibují, že spolu budou sdílet naprosto všechno. Ať to bude cokoli, třeba i miliardový majetek - jedno kdo z nich ho vybuduje. Jdou do společného života jako partneři.

Další důležitá část nastává ve chvíli, kdy se Jeff rozhodne odjet přes celé Spojené státy do Seattlu (žádná Florida nebo Los Angeles, ale pochmurné město na severu), aby tam založil Amazon. Pokud by v tento okamžik MacKenzie stěhování odmítla, dost možná by dnes žádný Amazon neexistoval. Mohla to udělat a nikdo by jí to nevyčítal. Ale ona místo toho sedla za volant a odvezla svého muže, který během jízdy sepisoval byznys plán, až do Seattlu, aby tam s ním sdílela všechny strasti začínající firmy. 

Kolik žen by něco takového sneslo? Zkuste si představit, že po necelém roce od svatby řeknete své ženě, že se přestěhujete 4000km daleko, kde nikoho nezná a kde na ní kvůli byznysu nebudete mít několik dalších let vůbec čas. Těžké si to vůbec představit, že? Přesto to MacKenzie udělala.

Když byla firma na svém začátku, hodila se každá ruka, aby všechno fungovalo. Podle mnohých výpovědí tak MacKenzie pracovala s Jeffem a dělala práci, která zrovna byla třeba, jako administrativa či balení knih. Navíc netřeba pochybovat o tom, že se starala také o domácnost, na to Jeff určitě neměl čas. 

No a po několika letech samozřejmě přišly děti. Bezosovi mají hned čtyři, takže si jistě dokážete představit, že i to byl pro MacKenzie celkem zápřah. A opět minimum práce pro Jeffa, o kterého je tímto skvěle postaráno a on se může v klidu soustředit na svůj byznys.

Docela si dokážu představit, jak to muselo být pro MacKenzie postupem času psychicky náročné. Děti postupně vyrostly, takže už s nimi nebylo tolik práce, doma asi taky občas zaskočila nějaká ta služebná...a když vám navíc všude předhazují vašeho extrémně bohatého manžela, nemáte ani šanci nastartovat vlastní kariéru. U Gatesových to vyřešili skvěle, Melinda se zapáleně pustila do záchrany Afriky a měla před sebou vizi, která jí poháněla. MacKenzie asi taková vize začala chybět.

Nebudu se tu pouštět do polemiky ohledně Bezosova milostného románku, ale asi je každému jasné, že to od Jeffa nebylo úplně fair play. Takže když se k tomu všemu přidalo ještě tohle, nebylo to pro MacKenzie asi úplně jednoduché.

Každopádně, abych to tedy shrnul, za to všechno, co MacKenzie byla ochotná podstoupit a čím vším svého manžela podporovala, si svůj podíl v Amazonu jednoznačně zaslouží.

Pokud mám být upřímný, MacKenzie si svůj majetek zaslouží mnohem víc, než třeba takový Steve Ballmer, jehož jedinou kvalifikací bylo umění lézt Gatesovi do ...

Hodnocení: +8
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.