2 minuty čtení

Asistentka požádala Elona Muska o zvýšení platu. Jeho reakce je naprosto geniální

Žádat dnes v práci o zvýšení platu je vcelku normální věc. Nejen že mají zaměstnanci mnoho pracovních možností, ale jsou k tomu také ponoukáni ze všech možných stran. Jenže ne vždy jdou věci podle jejich plánu.

Je to už trochu starší příběh, ale stále velmi poučný. O této historce se zmínil Ashlee Vance ve své knize Elon Musk: Tesla, SpaceX a hledání fantastické budoucnosti, kde podrobně popisuje život a byznys amerického vizionáře.

V jedné z kapitol Vance popisuje událost, která může být velmi poučná jak pro šéfy a podnikatele, tak i pro zaměstnance. Týká se totiž zvyšování mzdy.

Elon Musk měl asistentku jménem Mary Beth Brown, která pro něj pracovala už 12 let. A v roce 2014 tato asistentka došla k závěru, že by si zasloužila výrazné zvýšení platu. Šla proto za svým šéfem a o zvýšení platu ho požádala.

Jaká byla Muskova reakce? Svou asistentku neodmítl, ani s ní nevyjednával. S klidem jí řekl, aby si vzala dva týdny volno a že během té doby si převezme její aktivity, aby viděl, jak důležitá je její práce pro jeho úspěch.

Když se tato asistentka vrátila po dvou týdnech do práce, Musk ji sdělil, že už ji nebude potřebovat.

Musk sám později ještě doplnil, že jí nabídl jinou pozici ve firmě, ale ona z toho byla v takovém šoku, že už se do firmy nikdy nevrátila.

Jaké z toho plyne ponaučení?

Zaměstnanci by neměli žádat o zvýšení platu jen tak nepromyšleně nebo protože to je zrovna trend. Měli by si jasně zanalyzovat kvalitu své práce a její přínos pro firmu a šéfa. Měli by být schopni jasně doložit svůj pracovní posun od chvíle, kdy dostali původní plat. Pokud tam posun není, měli by na něm začít pracovat, aby si o zvýšení opravdu mohli zažádat.

A jak vidno, podnikatelé či šéfové by svým lidem neměli zvyšovat plat jen proto, že si o to zažádali nebo že je nízká nezaměstnanost. Měli by si stejně jako zaměstnanci promyslet přínos této práce a třeba i jako Musk si tuto práci zkusit na čas převzít. Jasně se potom ukáže, jak velkou cenu tento zaměstnanec má.

Hodnocení: +36
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Radikální! :) My jen dodáme, že české vydání knihy Elon Musk – Tesla, SpaceX a hledání fantastické budoucnosti vyšlo papírově, elektronicky i v audiu: http://www.melvil.cz/kniha-elon-musk. 

    +2
  • Dobře on :D
    +2
  • https://www.inc.com/jessica-stillman/dont-believe-everything-you-read-online-the-elon-m.html
    +1
  • Jo to znám, můj šéf je velký obdivovatel Muska. Od té doby jsem celou svojí práci ve firmě nastavil na to, aby se to i pár dní beze mě vše posralo. Vždy když se rozhoduji, jestli udělat věc pořádně a vyřešit jí jednou pro vždy, a nebo polovičatě, tak aby se stále vracela a padala mi znovu na hlavu si vzpomenu na Muska a říkám si, beze mě tu musí všichni padat na hubu. Úplně jsem přehodnotil takové ty věci, třeba jakože když jedu na dovolenou, tak se snažit, aby to firma nepocítila. Naopak, když jedu na dovolenou, tak firma musí krvácet! Ale tak neupírejme Muskovi a mému šéfovi jeho manažerský přístup :)
    +1
  • Na jednu stranu je to vtipné, ale upřímně si myslím, že se měl zachovat lépe.
    +1
    • A jak?
      0
    • Mohl jí třeba říct, že ta aktuální práce tomu neodpovídá a třeba navrhnout, jak by měla pracovat, aby jí ten plat opravdu zvýšil.
      0
    • Taky možnost, ale to by prostě nebyl Musk :D
      +1
    • Asi to bylo trochu tvrdé, ale já myslím, že se tak špatně nezachoval, vždyť jí přece nevyhodil, ale nabídl jí jinou práci. V tom článku to taky nejspíš bude trochu přibarvené, bůhví, jak se to odehrálo ve skutečnosti :)
      0
    • Musk tu událost potvrdil s tím, že jí nabídl jinou, vhodnější pozici. Takže ano, zase tak tvrdé to nebylo, jen asi ego té asistentky dost utrpělo.
      +1
  • Přesně, žádný slitování :D
    +1
  • Shodou okolností jsem ve své firmě zhruba ve stejném roce řešil podobný problém. Fakturantka si vzala dovolenou a my sehnali a naplnili daty aplikaci, která jí plně nahradila. Nabídli jsme jí jinou, pro firmu důležitější práci. Zkusila si jí, nechytla se a sama odešla.

    0
  • 0
  • Taky že je to cca rok, co fňukal, že je vyhořelej.
    0
  • Mě to trochu připomíná tu scénu z filmu Schindlerův seznam, kdy dělník montuje panty. Za mne se mu to moc nepovedlo, ale to je prostě Musk a to k němu patří...
    0