3 minuty čtení

Google+ se vypíná. Dopadne Apple podobně?

Dneska začíná vypínání Google+, po osmi letech marné snahy Googlu porazit facebook a spol.... A tak si říkám, jestli v tom není určitá symbolika, když Apple hned ke dvěma novým službám přidal taky "plusko".

I o Googlu se říkalo, že už má takovou uživatelskou základnu, že může spustit cokoli a okamžitě tam bude mít miliony uživatelů. Že díky tomu každý jeho projekt může uspět. 

A přesto neuspěl, ukázalo se, že i když uživatelům nabídnete propojení se stávajícími službami a mnoho výhod, mohou dát přednost jinému brandu. Originálnímu brandu.

Chápu, že sociální síť je něco trochu jiného, že v roce 2011 už na facebooku bylo tolik lidí a každý tam měl tolik známých, že pro něj nedávalo smysl přecházet na jinou síť. 

Přesto si myslím, že od roku 2011 si Google mohl ukousnout dostatečný kousek tohoto koláče. V roce 2011 měl facebook celosvětově 750 milionů uživatelů a mnoho zemí, zejména těch rozvojových, neměl vůbec pokryto. 

Google měl, tak jako se to dnes říká u Applu, velkou finanční sílu na to, aby se na mnoha trzích výrazněji prosadil a postupně převzal pozici nejoblíbenější sociální sítě. Během těch 8 let "dozrálo" mnoho nových, potenciálních uživatelů. Generace, které bylo v roce 2011 třeba 10 let neměla na facebook žádnou vazbu, jejich vrstevníci tam také ještě nebyli. Ale přitom už třeba chodili na Youtube, kdy si je Google mohl "odchytit" pro svou síť. Přesto se mu to nepodařilo.

Abych byl přesnější, těch profilů na Google+ bylo hodně, jen ti uživatelé nechtěli být aktivní. Google jim prostě na své sítí nenabídl takovou zábavu, jako facebook. A po čase už vlastně ani neměl motivaci do toho jakkoli investovat.

Apple Plusko

A teď si vezměme Apple TV+ versus Netflix a spol. Už jen ten název je jednoduše špatný a k tomu brandu se to nehodí, ale čert to vem. Analytici tvrdí, že když do toho Apple naplno šlápne, může mít v horizontu 3-5 let i 100 milionů uživatelů. Což se rovná revenue kolem 12 miliard dolarů.

Ale aby do toho opravdu šlápl, bude muset významně investovat. Přecijen, Oprah to zadarmo dělat nebude. Ty náklady během 5 let budou neuvěřitelné. A to vše kvůli 12 miliardám. Příjmy z iPhonu byly za rok 2018 ve výši 130 miliard dolarů.

Ten jejich magazínový pokus ani nehodnotím, to je krok naprosto mimo, nikdo si nesedne na zadek z toho, že se mu hýbe titulní stránka magazínu. Tam bude potenciál tak 1-10 milionů uživatelů, tedy 100-1000 milionů dolarů. To byznys Applu opravdu nevytrhne.

Tím jak se Apple rozkročí a začne dělat tolik věcí najednou, začne ztrácet podíl na mobilním trhu, Huawei a spol. prostě mají našlápnuto solidně. Takže počet přístrojů Apple na celé planetě se bude snižovat. Tím pádem i potenciál těchto "pluskových" služeb.

Apple se stal gigantem díky tomu, že dělal jednu věc, ale dělal jí fakt sakra dobře, bylo to revoluční, inovativní, bylo to sexy. Teď jen udělal službu, kterou už dělá plno dalších firem a spoléhá na to, že to vnutí svým stávajícím uživatelům, kterých bude čím dál méně.

Neříkám, že to Apple položí, to ne, na to má solidní rezervu ve výši 240 miliard dolarů, ale počítám, že se v dalších letech dočkáme minimálně jednoho dalšího konce nějakého "pluskového" produktu, který chtěl otřást zavedeným trhem.

Hodnocení: +8
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Proč by měl dopadnout podobně? Tohle byla sociální síť, kde už byly dlouho karty rozdané. Apple jde na trhy, kde se ještě hrát dá. Navíc Netflix není zrovna stabilní a může ho taková konkurence dost unavit nebo přímo zničit.
    0
  • Přesně takto jsem si to s tím Applem taky pomyslel. Už těch produktu začínají mít nějak moc a přestává to být tak sexy.
    0