4 minuty čtení

Nenávidět Zuckerberga a obdivovat Gatese? To je přeci nesmysl...

Setkal jsem se v poslední době hned několikrát s názorem, který si svým způsobem protiřečí. Čím to?

Hned několik lidí mi v poslední době řeklo, ať už osobně nebo na internetu, že nemají rádi, či dokonce nenávidí Marka Zuckerberga, zakladatele Facebooku.

Na tom by samo o sobě nebylo nic zvláštního, takových lidí je dnes na světě opravdu mnoho. Ačkoli samotný Zuckerberg si z toho nepochybně nic nedělá.

Zarážející je ovšem fakt, že ti samí lidé jsou schopní říct, že mají rádi Billa Gatese. 

Proč je to zarážející?

Jeden jako druhý

Dnes už to samozřejmě není tolik viditelné, protože Gates už má svůj věk, ale Zuckerberg je v podstatě jeho přesnou kopií.

A teď nemyslím jen proto, že oba opustili Harvard aby se vydali budovat velkou technologickou firmu. 

Když Bill Gates budoval Microsoft, byl mnohými považován za mladého floutka, který nerespektuje autority, krade know-how a psychicky ničí zaměstnance. Když byl Microsoft ještě větší, jeho očividný monopol, který byl vybudován díky Gatesově nekompromisnímu přístupu, musela začít řešit vláda. A Gates si z toho nic nedělal.

A jeho přístup ke společníkovi, Paulu Allenovi, také nebyl zrovna v rukavičkách. Ačkoli šli původně do celého byznysu půl na půl, po chvilce si Gates vydupal, že chce podíl 60:40. A po nějakém čase nastoupil na Allena znovu s tím, že podíl by měl být 64:36. Vrcholem bylo, když Allen načapal Gatese, jak společně s Ballmerem domlouvá způsob, jakým by ho mohli z firmy úplně vystrnadit.

Nepřipomíná vám to něco?

Ano, podobně se Zuckerberg zachoval ke svému společníkovi Eduardu Saverinovi, který financoval start Facebooku. Bez servítek ho nechal z firmy vymazat, jako by se jednalo o něco naprosto marginálního. Žádná lítost nebo svědomí, jen přímá cesta k cíli.

Stejně tak je všem dobře známo, že Zuckerberg ukradl nápad na Facebook bratrům Winklevossovým a psychicky ničil zakladatele všech firem, které koupil, ačkoli jim při akvizici sliboval něco jiného. Koum, Systrom, Luckey, ti všichni odešli, protože Zuckerberg porušoval dohody.

A snaha vlády přesvědčit ho k rozumnému nakládání s uživatelskými daty? Opravdu si někdo myslí, že to Zuckerberga zajímá? Už na jedné přednášce v roce 2005 říkal, že preferuje strategii "nejdříve to udělat, až pak se případně omlouvat". A omluvy slyšíme z jeho úst opravdu velmi často. Jen to řešení nějak pokulhává.

Ale nechtěl jsem tady vypisovat nedostatky Zuckerberga, na začátku už jsem ostatně zmínil, že lidé ho většinou nemají rádi. Chtěl jsem jen poukázat na to, že Bill Gates je úplně stejný.

Může se člověk změnit a budeme mít Zucka rádi?

A že dnes Gates působí dojmem hodného a fajnového miliardáře, který se stará o blaho planety? K tomu bych řekl jen to, že Gates je, ať se to někomu líbí nebo ne, psychopat.

On jednoduše ví, co má dělat, aby v daný moment dostal od života maximum. Dokáže se naprosto přizpůsobit. Dnes už nepotřebuje ničit konkurenci a ví, že kdyby se stále choval tak jako dříve, skončí opuštěný a nenáviděný. A to samozřejmě nechce. Takže schoval toho ostrého chlapíka a vytáhl verzi "hodný strýček Bill". 

A najednou, jako zázrakem, ho lidé mají rádi a obdivují ho.

V tom případě by ale měli mít rádi a obdivovat i Zuckerberga. Protože za dvacet let to bude "hodný strýček Mark", tomu věřte.

Hodnocení: +9
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Super článek, díky za zajímavé myšlenky
    0
  • A nemůže to být tím, že Zuckerbergův Facebook o lidech získává obrovské množství dat (což se jim nelíbí, ač mu je paradoxně sami dávají), zatímco Microsoft ta data nesbírá/nesbírá jich tolik (a není na tom postaven byznys model)?
    0
    • Jasně, já chápu ten rozdílný pohled na obě společnosti. Ani je v podstatě nelze srovnávat. Ačkoli si myslím, že ani Microsoft by se takovým věcem nebránil, jen měl smůlu na Ballmera, který zaspal dobu. A jsem přesvědčený, že Gates by v mladém věku klidně dělal druhý Facebook a přitom stále opakoval, jak mu jde o blaho lidí, tak jako to dělá Zuckerberg. Ostatně to říkal i tu Microsoftu, zatímco likvidoval konkurenci a hejtoval open source jako Linux apod. Tedy bojoval proti tomu, aby měli zákazníci větší výběr a díky konkurenci i vyšší kvalitu. To taky není úplně košer. Prostě si šel za svým cílem, zákazníci byli jen prostředek. A Zuckerberg to má stejně. Proto je paradoxní jednoho obdivovat a druhého nenávidět.
      +1